Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz címmel jelent meg Holly Jackson ifjúsági krimi-thrillere, mely abszolút megérdemli a hype-ot. A regény booktokon is népszerű, ráadásul a Heartstopper című sorozatban is feltűnt – ezzel szerezve magának még nagyobb népszerűséget. Bevallom, picit idegenkedtem a könyvtől, melyet sokan úgy emlegetnek, hogy a Pretty Little Liarshoz hasonlít. Nos, felejtsük el a hasonlítgatásokat, mert ez egy remek ifjúsági thriller a maga jogán is!

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Öt éve különös gyilkosság történt a Little Kilton-i középiskolában. Andie Bell-t mindenki szerette, a suli egyik legnépszerűbb lánya volt. A barátja mégis hidegvérrel meggyilkolta. Vagy mégsem? Napjainkban egy iskolai projekt keretében Pippa Fitz-Amobi – rövidebben csak Pip – előveszi a lezárt aktát. A tanára azzal a figyelmeztetéssel engedélyezi a projektet, hogy nem keresheti fel sem az áldozat, sem a gyilkos családját kegyeleti okokból.

Pip első útja Ravihoz, a gyilkosságal megvádolt, és öngyilkosságot elkövetett Sal öccséhez vezet, akivel közli, hogy nem hisz Sal bűnösségében. A tinédzserduó nyomozásba kezd, ahol az Andie Bell-gyilkosság mellett a kisváros szennyesére is szép lassan fény derül. Ez pedig természetesen egyáltalán nincs ínyére jó néhány embernek.

A minden lében kanál középiskolás bűnügyeket old meg

Alapvetően abszurdnak hangozhat, hogy egy végzős gimnazista gyilkossági ügyet göngyölítsen fel, de több mint tíz éve olvasok krimit, láttam már ennél rosszabb koncepciót is. Tulajdonképpen nem is a koncepció a kérdéses, hanem a kivitelezés. Holly Jackson pedig a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című kötetével egészen zseniális történetet alkotott a műfajban. Személy szerint az okos és erős női karakterek a gyengéim – vagy mondhatnám, hogy a hősnőim –, emiatt pedig talán egyenesebb út is vezetett ennek a regénynek a szívemhez. Nem utolsó sorban Pipből dől a fekete humor, a szarkazmus, és az irónia, ami számomra még egy plusz pont.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz erőssége számomra az volt, hogy a maga egyszerűségében kezdett neki a főhősünk a nyomozásnak. Facebook stalkolás, rendőrségi jelentések kikérése, hívásnaplók, sms-ek böngészése. A történet 2017-ben játszódik, természetesen mindenkinek van okostelefonja, laptopja, meg mindenféle ketyeréje, azonban emlékszem, annó Henning Mankell regénye is azért tetszett, mert digitális eszközök nélkül nyomozott Wallander. Holly Jackson könyve pedig valahol félúton helyezkedik el a teljes digitalizáció, és az old school módszerek között, ez pedig számomra üdítő változatosságként hatott.

A regény alapvetően úgy gondolom, hogy teljesen hű a műfajához – young adult krimi-thriller –, és ebből a szempontból nézve egészen egyszerűen zseniális. Engem például nagyon berántott, és alig bírtam letenni. Talán ehhez hozzáadott még az is, hogy a szerző nem egy egyszerű regényt írt, hanem folyamatosan váltakozik Pip elbeszélése, a kutatási anyaga. No és természetesen megjelennek az sms-ek, emailek is a könyv lapjain.

Pip nem egyedül nyomoz, hanem a gyilkossággal megvádolt fiú, Sal öccsével, noha Pip viszi a hátán a nyomozást. A kettejük duójának dinamikája is tetszett, ami főleg akkor kapott nagyobb hangsúlyt, amikor Pip egyre közelebb jutott a rejtély megoldásához, ami viszont az igazi bűnösnek kevésbé volt ínyére.

Összegzés

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz nem véletlen ennyire népszerű, véleményem szerint abszolút megérdemli a hype-ot. A könyv felépítése is változatos, nem “csak” egy regényt tart a kezében az olvasó. Mindezek mellé Pip karaktere számomra igazán szerethetőre sikerült, aki okos, ravasz, és kitartó, bármi áron.

Nagyon szerettem a történetet, ami folyamatos izgalmakat tartogatott, és egyszer sem laposodott el. Úgy gondolom, hogy a young adult krimi-thriller műfajban kiemelkedő alkotásról van szó, amit a nem ifjúsági műfaj olvasói is bátran kézbe vehetnek. Végig lekötötte a figyelmem, folyamatosan tartogatott a történet izgalmakat, és üdítő változatosság volt számomra, hogy nem csak és kizárólag a digitális eszközökre támaszkodott Pip a nyomozás során.

Természetesen ha az ember nagyon szőrszálhasogató, akkor a regény hibáit is fel tudja sorolni, azonban számomra tökéletesen hozta azt, amit elvártam tőle: elszórakoztatott és kikapcsolt.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki kedveli a krimiket, illetve esetleg a tipikus young adult regények és a keményvonalas krimik között keres egy történetet valahol félúton. Izgalmas és pörgős történetről van szó, ahol egy tökös főhősnő nyomoz, így aki szereti az erős és talpraesett női karaktereket, azoknak is remek választás lehet. Ha pedig a hype elriaszt, akkor is érdemes adni egy esélyt a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című kötetnek.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?

Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.

2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.