Később címmel jelent meg Stephen King legújabb regénye, mely tagadhatatlanul hozza a Kingtől jól megszokott hangulatot. Mindemellett a Mester ezúttal nem egy szövevényes nagyregénnyel jelentkezett, sokkal inkább egy hosszúra nőtt mese ez, melynek a hangulata az erőssége. Ahogyan a fülszöveg is jelzi, a Joyland és A coloradói kölyök soraiba remekül illik, sőt, szerintem talán még az Emelkedés is ide sorolható.

Később

Jamie Conklin különleges kissrác, ugyanis látja a halottakat. Először a Central Parkban pillant meg egy igencsak csúnya holtat, aki a teste mellett áll, később pedig az egyik nemrég elhunyt szomszéddal, Mrs. Burkett-tel beszélget, aki az iskolában rajzolt pulykáját méltatja. Mindemellett elárulja azt is, hogy hová rejtette a gyűrűit. Ugyanis a halottak nem tudnak hazudni, Jamie kérdéseire őszintén kell felelniük. A haláluk után néhány nappal azonban eltűnnek, így ha kérdése akad a fiúnak, igyekeznie kell velük.

Jamie anyja irodalmi ügynök, és egy Liz nevű rendőrrel randizik. Noha nem igazán hisz a fiúnak, és titkolja a képességeit, Lizzel mégis megosztja. Liz pedig hogy mentse a munkáját, felhasználja Jamie-t. A bonyodalmak ekkor kezdődnek. Egy Pöröly nevű robbantó utolsó, posztomusz bombáját kell megtalálni, azonban a férfi az igazság helyett csak annyit felel, hogy nem akarja elmondani. A bombát végül felfedezik, azonban a férfi nem tűnik el ey hét múlva sem.

Kellemes ujjgyakorlat

Stephen King nagy kedvencem, és a Később miatt nagyon izgatott voltam. Pedig mostanában mondhatni jegeltem a munkásságát, de volt egy olyan érzésem, hogy ez jó lesz. És nem tévedtem. Ettől függetlenül mégis úgy gondolom, hogy ismerve a korai regényeit is, a Később egy ujjgyakorlat. Tud ő ennél jobbat, félelmetesebbet, szövevényesebbet is. Ettől függetlenül mégis azt mondom, hogy tetszett, mert érdekes történet volt, szinte rögtön a tárgyra tért, és hozta azt a kellemes King-hangulatot, amit annyira szeretek.

King egyik aduja a gyerekszereplők szemszögéből írt történetek, mert mesterien képes megragadni az esszenciáját. A Később E/1-ben meséli el Jamie gonosszal való találkozásának krónikáját. Noha többször kiemeli, hogy ez egy horror történet, véleményem szerint mégsem annyira horror, nem feltétlen az ijesztgetés kerül a középpontba benne. Ettől függetlenül így olvasás után mégis azt tudom mondani, hogy van valami a Később-ben, ami megfogott, hogy ha nem is lesz életem könyve, de mégis egy nagyon pozitív olvasmányélmény.

A regényben megjelenik Therriault, mint a gonosz megtestesülése, a holtfény, azonban valóban csak és kizárólag ő az egyetlen negatív figura? Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy pont King mondta egyszer, hogy a legfélelmetesebb teremtmény az ember, s noha a Később paranormális regény, mégis több olyan elem van benne, melyek erre utalnak vissza.

Spoilermentesen nehéz a könyvről nyilatkozni, viszont nagyon tetszett, hogy visszautalt A remény rabjaira, illetve a Chüd-szertartás említésénél jót mosolyogtam. Szerencsére nincs benne spoiler az előző regényeire, mellyel alapvetően vigyázni kell, ha nem kronológiai sorrendben olvassuk a műveit.

Összegzés

A maga nemében remek regény a Később. Tökéletesen hozza King könyveinek a hangulatát, amikor a Nyájas Olvasó reménykedik valamiféle happy endben, de a Mester mégis többször figyelmezteti, hogy ne tegye. A Később inkább egy hosszúra nyúlt mese a felnőtté válásról Jamie különleges képességével, az ebből adódó bonyodalmakkal, mintsem kísértethistória, vagy a Kingtől megszokott klasszikus horror.

De úgy gondolom, hogy ez így van jól a Később esetében. Mert egy igazán lebilincselő meséről van szó, ahol Stephen King rögtön a tárgyra tér, és nem ereszti a Hűséges Olvasó figyelmét.

Kiknek ajánlom?

King-rajongóknak, természetesen. Ha nem olvastál még Stephen Kingtől, akkor is remek választás lehet, főleg akkor, ha nem igazán tudod még, hogy a keményebb regényei mennyire valóak neked. Ha szeretted a Joylandet és A coloradói kölyök köteteit, akkor nagy valószínűséggel a Később is elnyeri majd a tetszésed.

Stephen King írói életművében sorrendbe szedve találod az eddigi összes könyvmegjelenését.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Stephen King: Később

Az egyedülálló anya gyermeke, Jamie Conklin csak hétköznapi gyerekkorra vágyik. Jamie azonban nem mindennapi srác. Látja, amit más nem láthat, és megtudhatja azt, amit más nem. Anyja arra buzdítja a természetfeletti erővel született fiát, hogy tartsa titokban a képességét. De amikor a New York-i rendőrség egyik problémás nyomozója bevonja Jamie-t egy sorozatgyilkos üldözésébe, aki a síron túlról is robbantással fenyegetőzik, a fiú szembesül azzal, milyen súlyos árat is kell fizetnie, és kénytelen szembeszállni a gonosz minden formájával.

A Később, akárcsak a Joyland és A coloradói kölyök, a Hard Case Crime sorozat bűnügyi történeteiben jelent meg, és jól bizonyítja, hogy King a kisprózának is igazi nagymestere. A kisregény megható felnövéstörténet, lebilincselő krimi és kísértethistória egyszerre, félelmetes és izgalmas mese az elveszett ártatlanságról és a megpróbáltatásokról, mikor jó és rossz között kell választanunk.