Álom két keréken címmel jelent meg Sarah Dessen young adult regénye, melyből 2022-ben debütál a Netflix-film. Mivel egy korábbi raktárvásáron beszereztem a könyvet, és a polcomon várt, úgy döntöttem, hogy elolvasom – főleg, hogy a Netflix Könyvklubba is beválogatták. Nem csaldtam. Egy kellemes nyári ifjúsági olvasmányról van szó.

Along for the Ride – Álom két keréken

Auden a szülei válása óta álmatlanságban szenved, talán ez a legfőbb ismérve. Nyáron viszont úgy dönt, hogy meglátogatja apját, annak új feleségét, és a közös, nemrég született kisbabájukat. A tengerparti nyár hívogatóan hangzik, azonban a vártnál mégis jobban alakul. Új barátok, új élmények, új tapasztalatok birtokába kerül. Mindezek mellett pedig jobban megismeri Heidit, apja új feleségét is, akit az anyja érthetően egyáltalán nem szívlel.

Auden a tágabb családja mellett új barátokat is szerez, illetve megismeri Eli-t, aki szintén inszomniás, és a szabadban tölti az éjszakáit. A különc sráccal szép lassan kialakítanak egy éjszakai rutint, mely egyre több kalandot tartogat.

Tökéletlen család

Olvasás közben Auden családja szúrt szemet számomra először. A bátyja, Hollis Euópában utazgat, Auden épp az apjához tervez elutazni, így az anyja egyedül marad. Ezt pedig nagyon nehezen viseli. Folyamatos megjegyzéseket tesz mindenkire, szúrkálódik, ebbe pedig igyekszik a lányt is bevonni. Amikor Auden megérkezik, az apját mintha egyáltalán nem érdekelné, mert épp a regényét írja. Heidi, az új feleség pedig a csecsemő gyerekével küzd, aki folyamatosan sír, és mintha semmitől sem nyugodna meg. Jobbára Auden segít be a pici körül, hiszen az apja hiába van fizikailag jelen, teljesen ignorálja a kisbabát.

A könyv olvasása közben apukát csak a seggfej jelzővel tudtam illetni magamban, ami aztán ki is kristályosodik. Itt pedig Auden anyukájának a felvetése is egy érdekes kérdés, mi szerint az emberek vajon változnak-e. Ha picit messzebbről szemlélem, akkor talán az Álom két keréken nagyobb témája is ez. Gondoljunk csak akár Eli-ra.

Könnyű, nyári olvasmány

Noha az Álom két keréken fontos kérdéseket feszeget, mégis azt tudom mondani, hogy egy szerethető, könnyed, nyári olvasmányról van szó. Mert végtére is két tinédzser kalandjai kerülnek a középpontba. A cím beszédes is lehetne, azonban a kerékpározás – nagy sajnálatomra – csak a regény vége felé kezd nagyobb hangsúlyt kapni.

Mindent összevetve nagyon szerettem olvasni az Álom két kerékent. Remek kikapcsolódást nyújtott a regény. Kellően könnyed, olvasmányos, ezzel szemben ha olvasóként a felvázolt családi viszonyokon szeretnél töprengeni, erre is ad lehetőséget. Nem utolsó sorban így tavasszal is abszolút átadta a fülledt, nyári mindennapok hangulatát.

Valamiért az egyszerű, de nagyszerű jelző motoszál a fejemben, ha az Álom két kerékenre gondolok. Nem akarja megváltani a világot, de mégis remek olvasmány, melyben nemcsak a szerelem, hanem a barátság, a család, a felnőtté válás is szerepet kap. Mindezt pedig érzékenyen és finoman ábrázolja Sarah Dessen.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a Vörös Pöttyös Könyveket, akkor mindenképpen ajánlom. Amennyiben egy könnyed, romantikus, de mégsem nyálban tocsogó young adult regényt keresel, akkor is remek választás lehet. Nem utolsó sorban ha tetszett a film, akkor is ajánlom.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken

Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.

A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…