Az értő figyelem címmel jelent meg Kate Murphy kommunikációról szóló könyve. Naponta lépünk interakcióba emberekkel, de tényleg figyelünk egymásra? Az értő figyelem erre keresi a válaszokat, sőt, tippeket ad az olvasónak, hogy hogyan fejlesztheti az értő figyelem képességét, legyen szó bármilyen társas kommunikációról.

Személy szerint nagyon szeretem azokat a könyveket, amik érthető stílusban foglalkoznak mindennapi problémákkal, még úgy is, ha az a probléma nincs fókuszban az életemben. Úgy gondolom, hogy igyekezzünk fejlődni és nyitottnak lenni a világra, ezek a könyvek pedig remek lehetőséget adnak ehhez. Lehet, hogy nem azonnal tudom majd hasznosítani az információkat, de számos esetben futottam már bele olyan szituációba, amikor jól jöttek az olvasottak. Az értő figyelem pedig gyakorlatilag azonnal hasznossá vált, mert épp olvasás után kerültem olyan helyzetbe, amikor hálás voltam, hogy elolvastam a könyvet.

Kate Murphy újságíró, tehát gyakorlatilag az értő figyelem a munkája. A könyvben részletesen is kifejti, hogy sokszor éppen abból születtek a legnagyszerűbb interjúk, hogy korábban elsajátította az értő figyelem művészetét, ezzel pedig olyan irányba terelődött sok beszélgetés, melyből nem csak a cikk olvasói profitálhattak. No de hogyan is kell jól figyelni? Nyilvánvalóan ez a könyv lényege. Sok hasznos tippet hoz, mindezeket pedig nemcsak tudományosan támasztja alá, hanem rengeteg példa is szerepel a kötetben arról, hogy sokszor az üzleti világban is ez a siker kulcsa. Vagy például különböző kultúrákban is elengedhetetlen.

A könyv felépítése

Az értő figyelem felépítése viszonylag komplex. Rengeteg a személyes példa és tapasztalat kapott helyet benne – ennek én őszintén nagyon örültem –, vannak benne tudományos hivatkozások, interjúkra visszautalások, illetve kultúrális megközelítés is. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy kivel és hogyan kommunikálunk. Sőt, nem is kell mindenkivel inerakcióba lépni, ugyanis a kötet végén szerepel egy fejezet, amiben arról van szó, hogy vannak helyzetek, amikor az a célravezetőbb, ha elköszönünk egymástól. Ebben a fejezetben remek tippeket ad a szituáció felismerésére is.

Olvasás után több példát is megosztottam a könyvből az ismerőseimmel. Az egyik kedvencem az a neurológiai érdekesség, miszerint egy jobbkezes ember a jobb fülével inkább a tényeket és az információt hallja ki a beszédből, míg a bal füllel a szöveg érzelmi töltete az, ami fontosabb lesz. Vagy például nagyon tetszett az a példa is, ahol a keleti emberek (japánok például) alapvetően többet hallgatnak. Itt az európaiak egy tárgyalás közben pont azzal hozták kellemetlen helyzetbe magukat, hogy nem tudták elvilselni a csöndet. Erről egyébként nem csak Az értő figyelem értekezik, sokszor futottam már bele abba az érdekességbe, hogy ha hallgatsz, akkor a másik annyira ki akarja tölteni a csöndet, hogy sok információ kiderülhet. Ez pedig két azonos kultúrán belüli emberrel is sűrűn megtörténik.

Kiknek ajánlom?

Gyakorlatilag mindenkinek. Nemtől és kortól függetlenül hasznos olvasmány Az értő figyelem, ha az olvasó újat szeretne tanulni. Mindezek mellett pedig közérthető, könnyed, és élvezetes stílusú a szöveg, gördülékenyen olvasható. Sokan félnek a hasonló könyveknél attól, hogy száraz információhalmazba futnak, itt egyáltalán nem kell ettől tartani. Ha esetleg a téma nem központi probléma az életedben, szerintem akkor is hasznos lehet elolvasni, és utána másképp szemlélni a világot. Legalábbis én így szoktam kézbe venni a hasonló köteteket, hiszen egyszer biztosan jól fog jönni ez a tudásanyag.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a Könyvajánló kategóriát

Kate Murphy: Az ​értő figyelem - Útmutató a jobb, tartalmasabb kommunikációhoz könyvkritika, könyvajánló

Nem figyelünk. És senki nem figyel ránk.

Mikor fordult elő utoljára, hogy igazán figyeltél? Hogy úgy beszélgettél valakivel, hogy közben nem vetettél lopott pillantásokat a telefonodra, vagy nem vágtál a beszélgetőpartnered szavába, hogy a saját véleményed hangoztathasd? És rád mikor figyeltek utoljára?

A közösségi médián keresztül minden gondolatunkat megoszthatjuk, és gondosan kiszűrhetjük az ellenvéleményeket. Azt hisszük, hogy a világ kinyílik előttünk, pedig valójában hermetikusan lezárt véleménybuborékokban kommunikálunk.

Megértjük-e valóban a másikat, és egyáltalán képesek vagyunk-e a való világra koncentrálni, amikor a virtuális valóság minden erejével a figyelmünket követeli?

Kate Murphy szemléletesen, közérthetően és a humort sem mellőzve igen szórakoztatóan vezet be minket a figyelem pszichológiájába és szociológiájába. Az értő figyelem tanulható és fejleszthető, a kötet kulturális és tudományos magyarázatai, valamint a szerző gyakorlati tanácsai pedig segítenek, hogy ne pusztán elbeszéljünk egymás mellett, hanem valódi beszélgetéseket folytathassunk.

KATE MURPHY amerikai újságíró, a The New York Times állandó szerzője. Egészséggel, technológiával, tudománnyal kapcsolatos ismeretterjesztő cikkei nagy népszerűségnek örvendenek a tengerentúlon.