Két éve jelent meg a Mindig karácsony, akkor nem terveztem elolvasni, tavaly már gondolkodtam rajta, idén pedig elolvastam. Leiner Laura könyveit így bőven a young adult célközönségen túl is nagyon kedvelem, a MIndig karácsony pedig ebből a szempontból is pozitív élmény volt. Cukormázmentes karácsonyi történet három lányról. Három fiatal sorsa, no és egy kis romantika az ünnepek alatt.

Mindig karácsony

Anna, Luca, és Bogi három fiatal, akik véletlenül egymás mögött utaznak egy budapesti pláza mozgólépcsőjén december 23-án délután, a karácsony előtti utolsó nagy rohamban. A mozgólépcsőt hirtelen megállítják, vannak, akik elesnek, vannak, akik megsérülnek, és vannak, akik nem értik, hogy mégis mire jó ez az egész. A lányok emiatt nem kötnek életre szóló barátságot, ám a regényből kiderül, hogy mégis van bennük közös. Gyakorlatilag három regény a regényben. Anna, Luca, és Bogi karácsonya, akik mind különbözőképp élik meg az ünnepeket. Egy dolog viszont közös bennük – a mozgólépcsőn túl. Mindhármukra rátalál a szerelem ezen a karácsonyon.

Leiner Laura könyveit azért kedvelem, mert kikapcsolnak és szórakoztatnak, emellett pedig fontos kérdéseket boncolgatnak. Amiket szerencsére nem hagy a levegőben lógva, hanem próbálja a fiatalabb olvasóit a helyes irány felé terelgetni. Nem tudom, hogy ez a mozgólépcsős prank például egy valós trend volt-e, viszont többször kihangsúlyozza, hogy veszélyes, és egyáltalán nem játék.

Cukormázas és tökéletes karácsony helyett katasztrófák sorozata

Gyakorlatilag könyv a könyvben megoldással operál Leiner Laura, azaz Anna, Luca, és Bogi története is külön fejezetben, három külön részre elosztva van elmesélve. Számomra Anna és Luca voltak szimpatikusabbak, míg Bogi kevésbé került közel a szívemhez. Ezzel szemben talán nem is az a lényeg, hanem a történetekben megbúvó részletek. Ami közös mindhárom történetben, az a karácsony tökéletlensége. Mert mindenhonnan ömlik ránk a tökéletesség, zárt ajtók mögött pedig szerintem ez igazán keveseknél van így. És ha nem is a lányoknál, de azért a mellékszereplőknél visszaköszön a kis magyar karácsonyi valóság az ünnepi veszekedésekkel, türelmetlenséggel, balhékkal.

Alapvetően nem szomorú a regény, azonban rávilágít arra is, hogy mind küzdünk valamivel – erre Luca, és a húga Réka kapcsolata nagyon szép példa a Mindig karácsony lapjain. Emellett pedig ott van az elmaradhatatlan szerelmi szál is mindhárom lány életében. Ugyan a romantikus könyveket, vagy részeket általában már-már távolságtartással kezelem mostanában, a Mindig karácsonyban ezek a szálak egyszerűen nagyon cukik voltak. Még akkor is, ha tökéletesen kiszámíthatóak voltak.

Rá lehet sütni, hogy klisé, hogy kiszámítható, azonban nekem, aki egy kellemes kikapcsolódásra vágyott pont így volt tökéletes. Nem akartam sem kifejezetten romantikus, sem kifejezetten tömény karácsonyi regényt olvasni, viszont a Mindig karácsony telitalálat volt számomra. Leiner Laurát pedig pont emiatt kedvelem, mert próbálja a tini olvasóit is rávezetni arra, hogy a felszíni csillogás alatt nem valószínű, hogy minden tökéletes. Sőt. Viszont rajtunk áll, hogy mit kezdünk egy-egy szituációval.

Kiknek ajánlom?

Tiniknek leginkább, hiszen ők a célközönség. Felnőttek között pedig a nyitott olvasóknak, illetve akik egy könnyed, de mégis komoly olvasmányt keresnek. No és mindenkinek, aki karácsonyi témában is valami visszafogottabb regényre vágyik, akár hangolódásként, akár az év más részeiben.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is, több könyvajánlóért pedig katt ide!

Leiner Laura: Mindig karácsony könyvajánló és könyvkritika György Tekla könyves blogján

Karácsony. Káprázatos fények az utcákon, készülődés az ünnepekre, tolongó emberek a plázákban.

A bevásárlóközpont karácsonyi forgatagában, december 23-án három lány egymás mögé kerül a mozgólépcsőn, éppen akkor, amikor egy prank videónak köszönhetően 14:59 perckor hirtelen leáll a szerkezet.

A Mindig karácsony Anna, Luca és Bogi történetét meséli el, akiknek látszólag semmi közük egymáshoz, sorsukat mégis ezernyi láthatatlan szál köti össze karácsonykor.