Vedd észre a jeleket, hogy ne válj áldozattá!

A félelem adománya az a könyv, amit szerintem minden nőnek érdemes lenne elolvasni legalább egyszer. Hogy miért? Röviden összefoglalva azért, mert mindannyiunkban megvan az a bizonyos hatodik érzék – vagy nevezzük bárhogy –, csak sajnos a legtöbbünk elnyomja magában mindenféle indokkal.

Érezted már azt az utcán sétálva, hogy most át kellene menned a másik oldalra? Vagy azt, hogy a hozzád odalépő férfitól inkább tartózkodj, habár meg nem tudod mondani miért? Na és volt már olyan, hogy ezekt az érzéseket azzal nyomtad el, hogy nem akarsz bunkó lenni, szóval hagyod magad? Velem is megestek már hasonló szituációk, bár szerintem habitus kérdése is, hogy mennyire hallgatunk ezekre a hangokra. Őszintén szólva engem a legcsekélyebb mértékben sem érdekel ha bunkónak tartanak, de a biztonság az első, még akkor is, ha esetleg vaklárma a szituáció.

A félelem adománya

Nem azt mondom, hogy minden idegentől félni vagy tartózkodni kellene, sokkal inkább legyen egy egészséges fenntartás mindenkivel szemben. Ettől függetlenül nyitott és barátságos természetnek tartom magam, de nem mindegy, hogy hogyan és milyen körülmények között történik a dolog. A könyvben van egy sztori, ahol a fiatal nő meséli el, hogy vásárlás után egy idegen férfi lépett oda hozzá már a házban, és nem csak a lakása ajtajáig kísérte, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy be is vigye a szatyrokat. Ugye, hogy ez mennyire nem helyénvaló? Mindeközben a nőnél megszólalt a vészcsengő, de elhessegette azokat az érzéseket. Kevésen múlt az élete.

A félelem adománya nem az ijesztgetésre épít, sokkal inkább azt hivatott a szerző bemutatni, hogy milyen jelekre érdemes odafigyelni a mindennapjainkban, hogy a ránk leselkedő veszélyeket elkerülhessük, vagy legalábbis nagyobb eséllyel érezhessük magunkat biztonságban. Gavin de Becker elkalauzol bennünket a szociopaták és pszichopaták világába, ahol a könyv első felében tényleg a leghétköznapibb dolgokat igyekszik bemutatni, a második felében pedig kicsit specifikusabban jellemez, például mit tehetünk, ha egy kollégánktól kell tartanunk.

Kiknek ajánlom?

Ezt a könyvet még tavasszal olvastam, de azóta viszonylag sokszor ajánlottam már sokféle embernek, sőt, maga a téma is rengetegszer jött elő. Mert ilyen világban élünk, ahol érdemes kétszer is meggondolni, hogy kinek szavazunk bizalmat teljesen ismeretlenül. Jobb félni, mint megijedni, nőként pedig ez hatványozottan igaz, főként akkor, ha nagyvárosban élsz. Tőlem is kérdezték már, hogy hogy nem félek éjszaka vagy sötétben egyedül hazamenni, nos, nincs más választásom, de arra van ráhatásom, hogy körültekintőbben tartsam szemmel a környezetem.

Lányok, nők, asszonyok! Ez az a könyv, amit érdemes továbbadni, hiszen sosem lehetünk elég óvatosak.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a blogon a Könyvajánló kategóriát

Gavin de Becker: A ​félelem adománya, Vedd észre a jeleket, hogy ne válj áldozattá!, könyvajánló, könyvvélemény, könyves kedvcsináló

A félelem adománya a világ legfontosabb 50 pszichológiai tárgyú könyvének egyike, megjelenésekor 4 hónapon át szerepelt a The New York Times bestseller listáján. Oprah Winfrey szerint ezt a könyvet minden nőnek el kellene olvasnia.

Egy elhagyatott parkolóban egy idegen felajánlja egy nőnek, hogy segít cipelni a bevásárlószatyrát. Vajon ő jó szamaritánus, vagy másvalamit akar? Egy kirúgott alkalmazott búcsúzóul megfenyegeti a főnökét. Vajon fegyverrel tér majd vissza? Az első randevú után egy férfi azt mondja a nőnek, minket egymásnak teremtett a sors. Vajon hogyan reagál, amikor a nő elutasítja?

Egy tinédzser megszállottja a death metal zenének, és lenyűgözik a fegyverek. Vajon meg fog ölni valakit? Egy anya nyugtalankodik a bébiszitter miatt, akit felfogadott. Vajon le kell mondania a programját? Egy férfit a barátnője dühös elvált férje fenyeget. Vajon forduljon a rendőrséghez?

De Becker nem pszichológus, könyve mégis többet árul el a megérzések, a félelem és az erőszakos lelki alkat természetéről, mint a szaktudományos magyarázatok. A félelem adománya letehetetlen, akár egy jó krimi, és nem csupán életünk megváltoztatásában, hanem megmentésében is segítséget nyújthat.