Illemkalauz címmel jelent meg nemrégiben egy igazán hiánypótló könyv. Veszelszki Ágnes protokollszakértő mindennapi, és nem mindennapi helyzetekre is ad ebben a kötetben tanácsot azzal kapcsolatosan, hogy mit illik, és mi az, amit kerüljünk. Az Illemkalauz a tudnivalók mellett is kellemes olvasmány: Czikkely Panni illusztrációi teszik vonzóbbá a megjelenését.

Illemkalauz

Tudni illik, hogy mit illik. – tartja a mondás. Vannak teljesen hétköznapi apróságok, amiket gyakorlatilag gyerekkorunk óta tudunk, vagy legalábbis a legtöbbünket igyekeztek rávezetni erre. És vannak több utánajárást igénylő protokolltanácsok, amik a legtöbbünknek nem igazán relevánsak – például hogyan viselkedjünk egy formális, nemzetközi vezetői találkozáson –, azonban számomra, laikus olvasónak mégis érdekesek voltak. Ha nagy egészében nézem a könyvet, akkor azt tudom mondani, hogy mindenki polcán ott a helye. Azt hiszem, hogy a Micsoda nő!-ben találkozik Julia Roberts (de ha ez nem az a film, javítsatok ki) azzal a ténnyel, hogy egyszerre több evőeszköz is van a tányérja mellett. A karakternek fogalma sincs, hogy mégis melyik villát vagy kést kellene először használni. A fine dining étterembe tett látogatás azért valljuk be, elérhetőbbnek tűnik, mint egy nagyhatalmi konferencia. Ehhez, és hasonló alkalmakhoz is talál az olvasó az Illemkalauzban tanácsokat.

A ritka alkalmak mellett azért a hétköznapi helyzetek is megjelennek a könyvben, tehát az Illemkalauz abszolút nem egy polcon porosodásra ítélt kötet. Sőt. És mivel 2021-ben jelent meg, már az olyan, korábban szinte egyáltalán nem említett témák is benne vannak, hogy vajon a home office-ban hogyan illik megjelenni egy videós meetingen, vagy hogyan tanácsos felöltözni. Itt például kihangsúlyozza a szerző, hogy ugyan úgy készüljünk el otthon is, mintha be kellene menni az irodába, amin bevallom jót mosolyogtam. Tudom, hogy sokaknak segít ez a tipp, viszont én imádok pizsamában, vagy “játszósban” dolgozni itthonról. Egyrészt senki nem látja, másrészt nekem ez sokkal komfortosabb. Nem utolsó sorban gyerekkoromban ezerszer elmondták, hogy otthon nem hordunk utcai ruhát – részben higiéniai okokból, részben pedig hogy ne menjen tönkre.

És ha már a modern kor megpróbáltatásai, van a könyvben egy netikett fejezet is. A digitális bennszülöttek már pontosan tudják, hogy a CAPS LOCK KIABÁLÁST JELENT, hogy üzenetet nem hagyunk olvasatlanul, vagy hogy az e-mail szövegét nem a tárgymezőbe írjuk.

Összegzés

A könyv talán leghosszabb fejezete az étkezésről szól. Nem csak arról, hogy hogyan illik a felszolgálókkal bánni (emberként, ami egyébként jó érzésű illetőnek evidens szerintem), hanem hogy a protokoll mit mond a különböző alkoholokról, ételekől, és az evés-ivás közbeni viselkedésről. Milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha vendégségbe megyünk, vagy vendéglátóként milyen szabályok vonatkoznak ránk. Természetesen egy baráti, vagy közelebbi családi összejövetelen ezeket nem kell feszengve betartani, azonban ha kevésbé közeli a kapcsolat, akkor remek iránymutatást adhat.

Az Illemkalauz nagyon részletes, gyakorlatilag minden hétköznapi helyzetet gorcső alá vesz, tippeket ad ahhoz, hogy a viselkedésünk és a megjelenésünk is makulátlan legyen. Továbbá olyan ritka alkalmakra is szuper tanácsokat ad, amivel az egyszeri olvasó lehet, hogy egyszer sem találkozik életében, azonban mégis megnyugtató, hogy ha mégis úgy adódik, akkor sem kell megijedni, és fejvesztve feltúrni az internetet, majd azon dilemmázni, hogy vajon mennyire megbízható a forrás. A kötet végén pedig nemzetközi illemtanácsok is szerepelnek, amivel az olvasó akár utazás közben is jó, ha tisztában van.

Átfogó és részletes könyv. Érdemes elolvasni, hiszen a mindennapjainkra is sok tanáccsal szolgál, nem utolsó sorban pedig jó, ha a polcra is felkerül, hogy bármikor felfrissíthessük a tudásunk egy-egy ritkább szituációra vonatkozó protokoll-lal.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek. Tényleg. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy ismered az illemszabályokat. Én is találtam a könyvben sok ismerős információt, ám ahogyan mondani szokták, az ördög a részletekben rejlik. Az emlékezetfrissítés, illetve a plusz protokolltanácsok mindenki hasznára válhatnak.

Még több könyvajánlót itt olvashatsz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Hogyan kell felöltözni egy állásinterjúra? Miben különbözik az online értekezlet a hagyományostól? Kinek illik fizetni egy randevún? Ismerős kérdések, ugye? Még az egyszerű hétköznapok során is számtalan olyan helyzet adódhat, amikor elbizonytalanodunk, nem tudjuk, hogyan kelthetjük a legjobb benyomást. Ilyenkor lehet nélkülözhetetlen a protokoll ismerete, amely segít, hogy mindig magabiztosak maradhassunk. Ebben a gondosan összeállított kötetben minden kérdésünkre választ kaphatunk, legyen szó egyszerű munkanapról vagy elegáns eseményről. Kövessük a kötetben megfogalmazott jótanácsokat, és garantáltan legjobb önmagunk maradhatunk, bármi is történjék.

Czikkely Panni rajzaival

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató, protokollszakértő, egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanszékvezetője. Több nyelvészeti témájú könyv és tanulmány szerzője és szerkesztője, Protokollkommunikáció néven vezetett Instagram-oldalát közel ötezren követik