Rend a lelke mindennek! – Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz címmel jelent meg Geralin Thomas amerikai rendszerezés-szakértő kötete magyarul. Marie Kondo óta több év telt el, és úgy gondoltam, hogy adok egy újabb esélyt a műfajnak.

Rend a lelke mindennek! – Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Ha valaki, akkor én egyáltalán nem vagyok olyan ember, akinek az otthonában minden élére van állítva. Szeretem a rendet, de annak a megtartásában szörnyű vagyok. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy a kreatív káoszban is megtalálok mindent, és a produktivitásomra sem igazán van hatással a dolog. Ettől függetlenül kíváncsi voltam, hogy ez a kötet vajon tud-e bármi újdonsággal, vagy tényleg hasznos tippel szolgálni.

Olvasás közben két dolog fogalmazódott meg bennem. Egyrészt a kötet arra ösztönöz, hogy még több kacatot halmozzak fel, olyan dobozokat, amelyekbe a már meglévő vackaimat tehetem bele, csak hogy azok rendezettebbnek tűnjenek. Másrészt pedig ezt a könyvet az úgymond átlag embernek írták, az én ADHD-s agyam nem tudott vele mit kezdeni. Utóbbi pedig azért érdekes, mert pont mostanában kezdtem rájönni, hogy másképp működöm, és talán mostanában kezdtem elfogadni is ennek a tényét.

Volt még egy dolog, ami érdekes ebben a könyvben, mégpedig hogy minden lehetséges helyiséget számba vesz, azonban azt nem, ha limitált az élettered, és egy csomó dologtól nem akarsz megválni. Nagyon szépen mutat a minimalizmus, de számomra iszonyú steril, és azért nem fogok semmit kidobni, mert mostanában éppen az a divat.

Aki viszont tényleg elszánt, és mindentől meg akar szabadulni, amire nincs szüksége, annak hasznos lehet Thomas írása. Én pedig a rendszerezős témát szerintem messzire elkerülöm a jövőben.

Összegzés

A Rend a lelke mindennek! – Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz gyakorlatilag egy hasonlóan szigorú kötet, mint amilyennel néhány éve Marie Kondo rukkolt elő, csak talán egy fokkal kevésbé sokkoló, és a szerző nem kér arra, hogy szabadulj meg az összes könyvedtől. Ettől függetlenül a könyv olvasása kapcsán viszonylag tisztán körvonalazódott bennem, hogy inkább élek a békés és kényelmes káoszomban, mint hogy a cuccaim felét kidobáljam. Röviden és tömören úgy tudnám megfogalmazni az álláspontom, hogy a lakás, ahol élek, az az otthonom, és én sem vagyok tökéletes, így nem is szándékozom bemutatóteremben élni.

Ettől független akit érdekel, és akit boldoggá tesz a téma, annak valószínűleg egy egészen hasznos útmutatóul szolgálhat ez a kötet, amelyben minden lehetséges helyiségről szó esik, és a legegyszerűbb tippeket is felsorakoztatja a szerző.

Kiknek ajánlom?

Azt mondanám, hogy ha érdekel a téma, akkor adj neki egy esélyt, mert ki tudja, lehet pont ez a könyv indít el a rend felé vezető úton. Azonban ha hozzám hasonlóan káoszkirálynő vagy, akkor valószínűleg nem a te könyved a Rend a lelke mindennek!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Geralin Thomas: Rend a lelke mindennek! – Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz