Szitakötő borostyánban címmel folytatódik Diana Gabaldon Outlander-sorozata, melyben Claire és Jamie átteszik székhelyüket Franciaországba. Az 1745-ös jakobita felkelés időpontja vészesen közeleg, a cél pedig menteni, ami menthető. Eközben pedig Claire és Jamie nemcsak Bonnie Prince Charlie ügyével kell megbirkózzon, hanem a francia udvar intrikáival és ármánykodásaival is.

Szintén hat éve olvastam a Szitakötő borostyánban című könyvet (mint az első részt, Az idegent), és előbbi valamiért kevésbé tetszően maradt meg az emlékeimben. Talán tényleg a francia udvar intrikái, amik túl sokak voltak néha, viszont így, hogy már ismertem a történetet valamiért többet adott. Szerencsére.

Szitakötő borostyánban

Számomra az Outlander amolyan komfortolvasmánnyá nőtte ki magát, 2023-ban pedig a tévésorozat megnézése adta a löketet, hogy ismét felvegyem Claire és Jamie életének fonalát. Sőt, hiába nagyon hosszúak a könyvek, emiatt döntöttem el, hogy szeretném újraolvasni is őket, hogy felfrissítsem az emlékeim.

A Szitakötő borostyánban sosem volt a kedvenc részem, pontosan amiatt, mert noha gimiben imádtam a francia forradalom körüli időszakot, Diana Gabaldon regényeivel Skóciára neveztem be. Ettől függetlenül így második olvasásra picit könnyebben csúszott a regény, amiben talán az is szerepet játszott, hogy már ismertem a történetet.

Ebben a közel ezer oldalban rengeteg dolog történt, és pontosan emiatt gondolkodtam el azon, hogy ha nem lenne az az erős érzelmi kötődés, ami miatt az Outlander nagyjából etalonná nőtte ki magát a szememben, akkor lehet, hogy túl sok lenne.

A Szitakötő borostyánban a sorozat első felében ugyanakkor valamiféle változást is hoz, ugyanis ebben a kötetben bukkan fel először Jamie és Claire lánya, Brianna, valamint a lelkes ifjú történész, Roger. Első olvasásra ezekkel a részekkel sem igazán voltam kibékülve, viszont a későbbiekben őket is megszerettem – és érzésem szerint talán ez tudta megadni azt a pluszt, amiért a második rész másodjára olvasva sokkal kellemesebb élménnyé vált.

Összegzés

A Szitakötő borostyánban véleményem szerint nem a legerősebb darabja az Outlander-sorozatnak, azonban abból a szempontból mégis fontos, hogy ebben a történetben lép színre Brianna és Roger. Mindemellett Diana Gabaldon elég erős érzelmekkel operál az olvasó felé Claire és Jamie kapcsán, amiért viszont nem tudom azt mondani, hogy átvezető kötetről volna szó. Számomra még mindig az első rész a legkedvesebb Outlander-történet, azonban a Szitakötő borostyánban is remekül van felépítve abból a szempontból, hogy elindulhasson a nagyobb történet, amelyet a szerző a későbbi részekben bont ki.

Kiknek ajánlom?

Mivel egy összefüggő könyvsorozat második részéről van szó, így csak azoknak ajánlom, akik olvasták az első részt. Elsőre talán rémisztő lehet a közel ezer oldal, azonban Diana Gabaldon világában ez inkább előnynek számít.

Az Outlander könyvsorozat részei, sorrendben

  1. Az idegen
  2. Szitakötő borostyánban
  3. Az utazó 1-2.
  4. Őszi dobszó 1-2.
  5. A lángoló kereszt 1-2.
  6. Hó és hamu lehelete 1-2.
  7. Csontok visszhangozzák 1-2.
  8. Szívem vérével írva 1-2.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban (Outlander 2.)

Claire Randall húsz éven keresztül megőrizte titkait. De most felnőtt lányával együtt visszatér Skócia fenséges, ködfátyolba burkolózó hegyei közé. Claire itt szeretné elmondani a lányának az igazságot egy fontos dologgal kapcsolatban, amely éppen olyan megdöbbentő, mint ami mögötte van: az ősöreg kőkör rejtélye, az idő korlátain átívelő szerelem és James Fraser, a skót harcos, akinek lovagiassága egykor ott tartotta Claire-t a férfi évszázadának veszedelmei között a saját korába való visszatérés helyett.

Ezúttal a vér és a szenvedély öröksége állítja próbatétel elé Claire gyönyörű, rézvörös hajú lányát, Briannát, miközben ezzel párhuzamosan folytatódik Claire önfelfedezésének útja Stuart Károly intrikával teli párizsi udvarában, ahol férjével együtt versenyt fut az idővel, hogy elejét vegyék a kudarcra ítélt felföldi felkelésnek, és elszántan küzd azért, hogy megmentse mind gyermekét, mind a szeretett férfit.