Fülöp herceg évszázada címmel jelent meg Robert Jobson életrajza az edinburghi hercegről, azaz II. Erzsébet királynő férjéről. Mindössze két hónappal a 100. születésnapja előtt hunyt el, és hosszú, teljes életet is a magáénak tudhatott. Jobson arra vállalkozik, hogy az olvasónak bemutassa a herceg mögött az embert.

Fülöp herceg évszázada – Az edinburghi herceg rendkívüli élete

Az a baj a királyi életrajzokkal, hogy mindenki azt feltételezi, hogy az olvasónak fogalma sincs a brit királyi családról, ezért a szerzők gyakorlatilag mintha egymásra licitálnának, hogy ki tud több kontextust adni a történetéhez. A sokadik ilyen könyv után pedig ez szimplán már iszonyatosan bosszantóvá válik.

Ültem a hármas metrón, és azon gondolkodtam olvasás közben, hogy ez a könyv igazán nagyszerű is lehetne, de gyakorlatilag kevesebb benne Fülöp herceg, mint minden és mindenki más. Aztán azon gondolkodtam, hogy a cím – Fülöp herceg évszázada – gyakorlatilag arra is utalhatna, ami az edinburghi herceg földi életének idején történt, és amihez neki magának nem is feltétlenül kell kötődnie.

Persze róla is szól a könyv, a tényeken és az adatokon túl sok érdekesség is felsejlik belőle a hercegről. Ezek pedig sokszor felettébb szórakoztató formában jönnek elő, például az aranyköpései, amik sokszor nem voltak pc-k, de mégis remekül szórakoztam rajtuk. Szépen kirajzolódik Fülöp herceg szerepe a monarchiában, a házasságában, a családjában, de az igazi szívfájdalmam az volt, hogy Jobson “csak” egy életrajzot írt, és semmi különleges varázserőt nem éreztem benne. Nyilván ennek a másik aspektusa a könyv mindössze 349 oldala – általában minimum kétszer ilyen hosszú életrajzok akadnak a kezembe, amik nyilvánvalóan adnak teret és lehetőséget is a hosszabb kifejezésre.

Érdemes azért elolvasni?

Abszolút. Valószínűleg az úgynevezett átlag olvasó kifejezetten elrettenne a 700-900 oldalas királyi életrajzoktól, így a 350 oldalas formátum talán pont ideálisnak mondható ahhoz, hogy bárki kézbe vegye, akit érdekel Fülöp herceg személye. Mindezek mellett nyilván más helyzet az, amikor a királyi családról készítesz tartalmakat, és más az, amikor maximum csak a bulvárlapok cikkeiből ismerősek, így pedig a történelmi keret pont, hogy javít az olvasmányélményen.

Összegzés

A Fülöp herceg évszázada – Az edinburghi herceg rendkívüli élete egy egy gyors összefoglaló II. Erzsébet királynő férjének életéről, valamint a herceg a monarchiában és a családban elfoglalt szerepéről. Számomra nagyon sokszor mintha maga Fülöp veszett volna el a történetben – ami mindent és mindenkit igyekszik megmagyarázni –, ám a legtöbb magyar olvasónak ez talán inkább pozitívum lehet, semmint negatívum.

A szöveg olvasmányos és közérthető, továbbá humorban is bővelkedik – főleg az edinburghi herceg sokszor egyáltalán nem politikailag korrekt aranyköpéseit figyelembe véve, amiket személy szerint imádtam.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel a brit királyi család, valamint Fülöp herceg személye. Az pedig senkit ne tántorítson el, ha csak A Korona című sorozatot látta, ugyanis ahogyan fentebb is írtam, a szerző nemigen hagy megválaszolatlan kérdéseket a kontextussal kapcsolatban sem. Pont emiatt inkább a “kezdő” érdeklődőknek ajánlanám, akik tényleg szinte semmit nem tudnak a hercegről vagy a monarchiáról, azoknak szerintem tökéletes olvasmány lehet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Robert Jobson: Fülöp herceg évszázada – Az edinburghi herceg rendkívüli élete

Csecsemőkorában egy narancsosládában menekítették ki az anarchiába süllyedő Görögországból, gyerekként meg kellett birkóznia édesanyja mentális betegségével és nővére tragikus halálával. Ifjú haditengerészként az életét kockáztatta a második világháborúban, majd II. Erzsébet férjeként 73 éven keresztül szolgálta a brit monarchiát, a királynő megingathatatlan támaszává vált. Az 2021-ben, 100 éves korában elhunyt Fülöp herceg lenyűgöző életpályát futott be, keresetlen őszintesége, a maga korában merésznek számító kezdeményezései és odaadó filantrópiája pedig messze kiemelte őt az arisztokráciából.

A brit királyi család életéről több mint három évtizede tudósító író-újságíró, Robert Jobson könyve ezt a rendkívüli életet és embert mutatja be. Elmélyült kutatómunkán, személyes élményeken, valamint első kézből származó beszámolókon alapuló könyvében feltárja, hogyan vált az elhivatott katona Erzsébet királynő tántoríthatatlan társává, szükség esetén a háttérben megbúvó tanácsadójává majd’ 75 éven át, és hogyan modernizálta a brit monarchiát. Fülöp herceg rendkívüli élete mindnyájunk számára példát mutat hűségből és kitartásból.