Kell egy kis segítség, mondta Isten címmel jelent meg Hans Rath Dr. Jakob Jakobi sorozatának harmadik része. Jakob ismét természetfeletti kutyaszorítóba kényszerül, nem mellesleg pedig az exneje még mindig úgy gondolja, hogy soron kívül tarthat igényt pszichológusi szolgálataira. Humorban bővelkedő, és igencsak aktuális dilemmákat boncolgató regény ez a rész is.

Kell egy kis segítség, mondta Isten

Jakob Jakobi, a német pszichológus élete bővelkedik a furcsaságokban. Előbb Isten kereste meg, majd az ördög, ebben a részben pedig mindketten felbukkannak. Az első két rész szerintem fergetegess volt, újraolvasva is, ugyanis a harmadik rész előtt mindkettőt újráztam. A Kell egy kis segítség, mondta Isten pedig mintha túl sok lenne, mintha Rath túl akart volna tenni az első két könyv sikerén, és a lehető legtöbb dolgot belepaszírozni ebbe a részbe.

Alapvetően Jakobi körül még mindig ott legyeskedik a volt felesége, aki lehetetlenebbnél lehetetlenebb dolgokkal hozakodik elő, mindezt pedig számomra hihetetlen humorral prezentálja. Ez az az aspektusa a Kell egy kis segítség, mondta Istennek, ami mondhatni a már elvárt színvonalat hozza. Mert legyen akármilyen abszurd is ez a humor, minden alkalommal hatalmasakat röhögtem rajtuk.

Jakobi viszont most beáll egy állatmentő bandához is, akik tesztelésre tartott állatokat próbálnak megmenteni, még ha ezzel bűncselekményt is követnek el. Teljesen megértem a könyv üzenetét, de valahogy számomra mégsem passzol ebbe a tökéletesen könnyed és humoros sorba, melyet Rath az első két könyvvel képviselt.

Összegzés

A Kell egy kis segítség, mondta Isten című kötetben Jakob Jakobi újfent lehetetlen helyzetekbe keveredik, azonban számomra az első két rész fényében kicsit leült a történet. A szerző az alapvetően humoros sorozatba belevitt egy nagyon is komoly témát az állatkísérletek kapcsán – mindezt természetesen itt is rengeteg humorral fűszerezve –, ám nekem pont ez a pont volt, ami miatt furcsa volt az egész. Persze, igyekeztem elvonatkoztatni ezektől az ellenérzésektől, és összességében tetszett a harmadik Jakobi-sztori is, de nem vagyok vele maradéktalanul elégedett. Bízom benne, hogy legközelebb le tud majd nyűgözni ismét.

Kiknek ajánlom?

Csakis azoknak, akik olvasták az első két részt. Ezek hiányában is értelmezhető a regény, de véleményem szerint sorban haladva sokkal élvezetesebb. Ha olvastad az első két részt, akkor pedig ne tántorítson el a véleményem, ugyanis Rath igen magasra pakolta azt a bizonyos lécet, amit meg kellene ugrania.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten (Dr. Jakob Jakobi 3.)

A világ rossz. Jakob Jakobi kénytelen ezt a saját bőrén megtapasztalni, amikor éppen a karácsonyi vásár mellett rabolja ki egy Mikulás- meg egy krampuszjelmezes figura. De nemcsak kicsiben, hanem világméretekben is sürgősen tenni kell valamit! Hogy ezt ki mondja? Jakob régi ismerőse, Isten személyesen, aki újra felbukkan az életművész Abel Baumann képében, és első dolga keresztülhúzni Jakob üdülésről szőtt terveit. És ezzel még nincs vége: Isten ezúttal ünnepélyesen kinevezi egykori terapeutáját az új megváltónak. Hamarosan kétes jellemű apostolok kis csapata is csatlakozik hozzá – bár Jakob erősen kételkedik benne, hogy a világ megmentése így működik. És egyáltalán hol kezdjen hozzá?

A Kell egy pszichológus és Az ördög is csak ember szerzőjétől.