A könyvlista címmel jelent meg Sara Nisha Adams indiai-angol szerző első magyar nyelvű regénye. A kötet igazi könyvmoly olvasmány, mely több nézőpontból is rávilágít arra, hogy az olvasás szeretete nem feltétlen magányos tevékenység. Sőt! Ráadásul sosem késő elindulni a könyvmollyá válás útján, mely nemcsak közösségépítő lehet, de akár a gyászra is gyógyírként szolgálhat.

A történetek olyan furcsák. Mintha belelátnánk valaki életébe anélkül, hogy engedélyt kaptunk volna rá. Mintha valami olyasmibe ütnénk bele az orrunkat, amibe nem kellene.

A könyvlista

Sara Nisha Adams regénye nemcsak igazi könyvmoly olvasmány, hanem az az igazi, szívet melengető regény. Ugyanis a szerző a karakterein, és azok élethelyzetein keresztül mutatja be, hogy az olvasás igenis divatos, sőt, menő tevékenység. Ugyanakkor azért kicsit cukormázas is ez a világ – minden küzdelmével együtt –, de azt hiszem, így is tökéletes kikapcsolódásként szolgál.

A könyvlista egyik központi karaktere Mukesh, a nyugdíjas nagypapa és édesapa, aki nem mellesleg nem rég vesztette el a feleségét. A másik főszereplő Aleisha, aki a háta közepére sem kívánja az új munkahelyét, a könyvtárat. Édesanyjával és bátyjával él, és annyira kilóg a kortársai átlagából, amennyire csak lehetséges. És mégis, a tinédzser lány és az özvegy úr nagyon közel kerülnek egymáshoz (nem úgy!) a könyvek és az olvasás által.

Ugyanis Mukesh megtalálja az ágya alatt a felesége egyik könyvtári könyvét, Az időutazó feleségét. Elkezdi olvasni, hogy közelebb érezhesse magához Nainát. Végül ellátogat a könyvtárba is, ahol találkozik az első napját töltő, mogorva Aleishával. A lány még szinte semmit sem olvasott – csak úgy, mint Mukesh –, azonban talált egy könyvlistát, és próba cseresznye, arról ajánl könyvet. És ő is elkezdi olvasni a listát, csak hogy később tudjon beszélgetni a könyvekről.

Mintha Ove gyengédebb, indiai, könyvmoly verziója kerülne elém

Sokszor eszembe jutott Az ember, akit Ovénak hívnak, miközben A könyvlistát olvastam, és egyáltalán nem negatív értelemben. Mert Mukesh egy másik generáció tagja, kicsit zárkózott, és mintha a lányai lennének azok a karakterek, akik állandóan a nyakán lógnak, miközben égnek áll tőle a haja. És ott van a kisunokája is, Priya, akivel eleinte egyáltalán nem tudnak mit kezdeni egymással. Viszont a könyvek és az olvasás őket is közelebb hozzák.

Nem utolsó sorban pedig egyfajta kultúrális utazás is a regény, mert rengeteg indiai és hindi reflekció van benne, melyek szerencsére a lábjegyzetekben magyarázásra is kerülnek.

Mukesh és Aleisha pedig fej-fej mellett kezdenek el olvasni a könyvlistáról, melyen csupa remek regény található. Bevallom, olvasás közben már elkezdtem nézegetni, hogy hogyan is lehetne beszerezni az általam eddig nem olvasott könyveket.

…néha újra kell olvasni egy könyvet, ha nagyon tetszett! Hogy újra átéld, amit szerettél benne, és új részleteket fedezz fel. A könyvek úgy változnak, ahogy az őket olvasó ember is.

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Yann Martel: Pi élete
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Louisa May Alcott: Kisasszonyok
Toni Morrison: A kedves
Vikram Seth: A megfelelő jelölt

Összegzés

A könyvlista című könyv nemcsak igazi könyvmoly olvasmány, hanem gyakorlatilag bárkinek telitalálat lehet, aki még csak ismerkedik az olvasással, és annak szeretetével. A történet sokszínű, mind a karakterek, mind az élethelyzeteik által. Nem utolsó sorban pedig nem egy tipikus olvasmány, már csak a sok-sok indiai utalás miatt sem.

Személy szerint engem maga a könyvlista vett le először a lábamról, hogy én is szeretném ezeket a regényeket végigolvasni, vagy újraolvasni. Habár tartottam az esetleges spoilerektől, úgy gondolom, hogy a történeteket, és azok végkifejleteit nem lövi le, de mégis egy elég erős kedvcsinálóval szolgál, gyakorlatilag mindegyik említett regényhez.

Sara Nisha Adams karakterei színesek, s noha számomra nem volt teljesen életszerű az egész, mégis egy nagyon kellemes olvasmányélményt nyújtott, ahol el tudtam vonatkoztatni az irracionalitásoktól. Mert végtére is ez egy jó könyv feladata: segíteni kiszakadni a mindennapokból. Még ha az ember gyásszal is küzd, mint Mukesh. Vagy ha az embernek az otthoni dolgai katasztrofálisak, mint Aleishának.

El akarta mondani a feleségének, hogy az olvasás segített neki abban, hogy könnyebbnek érezze az idő múlását, hogy kapcsolatot teremtsen másokkal, és megmutatta neki, hogy érdemes kikelni az ágyból, és kimerészkedni otthonról.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretsz olvasni, akkor jó szívvel ajánlom neked is A könyvlista című könyvet. Amennyiben nem igazán tartod magad olvasónak, akkor pont amiatt lehet ez a történet telitalálat. Ugyanis nem csak az olvasás szeretete áll a középpontban, hanem annak közösségformáló- és gyógyító szerepe is. Nem utolsó sorban tudtad, hogy Magyarországon is igen nagy a könyvmoly közösség? 😉 Egy könnyen emészthető szövegről van szó, szerethető karakterekkel, így tényleg nagyon széles közönségnek remek választás lehet A könyvlista.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Sara Nisha Adams: A könyvlista

Ha ​esetleg szükséged lenne rá – így kezdődik az a titokzatos könyvlista, amely sokkal több mint olvasnivalók gyűjteménye. Elveszett, magányos, tanácstalan lelkek megmentője és összekötője az a nyolc történet, amely szerepel rajta.

Ki ne érezte volna már, hogy megértésre, szeretetre, elfogadásra vágyik vagy éppen arra, hogy kiszakadhasson a valóságból? Így van ezzel a nemrég megözvegyült Mukesh, aki kétségbeesetten igyekszik felvenni az élete fonalát, szeretett felesége halála után, és kapcsolatot teremteni könyvmoly kisunokájával; és így érzi Aleisha, a céltudatos, ám szorongással teli fiatal lány is aki nem élheti kortársai megszokott életét.

Aleisha egy nap a könyvtárban egy titokzatos könyvlistára bukkan. Ki írhatta? S milyen célból? Vajon mi köti össze a listán szereplő könyveket? Kiváncsiságból belefog az egyik kötetbe, az oldalakat falva pedig rájön, hogy a történet segít enyhíteni a fájdalmán. Amikor a könyvtárba tétován betoppanó Mukeshnek is a kezébe adja a könyvet, varázslat mintha megsokszorozódna.

Miközben sorra olvassák a történeteket, lassan ráébrednek, mi mindent tanulhatnak a regényekből, és mennyi mindent köszönhetnek nekik. A könyvlista megváltoztatja az életüket. És nem csak az övéket…