A méregkeverő patikárius címmel jelent meg Sarah Penner első regénye, mely számomra egy sodró lendületű történet volt, főszerepben nőkkel, ráadásul erős nőkkel. A kötet két idősíkon játszódik, a 18. század végén és napjainkban, a kapocs pedig egy véletlen megtalált fiola.

De már belefáradtam, hogy mindig azt tegyem, amit tennem kellett. Belefáradtam, hogy a gyakorlatias, kockázatmentes, felelősségteljes megoldásokat válasszam. Eljött az idő, hogy azt tegyem, amit tenni akartam.

A méregkeverő patikárius

A regény két idősíkon játszódik, Nella, A méregkeverő patikárius története 1791-ben indul, míg Caroline-t napjainkban ismerhetjük meg. A két nőnek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban amikor Caroline a Temze partján talál egy rejtélyes fiolát, a kíváncsiságától vezérelve elkezd nyomozni, hátha ki tudja deríteni, hogy honnan származhat, és mi van benne. Mert az egyetlen jelzés, ami az üvegcsén található egy belemaratott medve.

Mindeközben a másik idősíkon Nella története rajzolódik ki, az 1970-es évek Londonjában élő, zárkózott patikusnő, aki nőtársainak segít “természetes” módon megoldani a rájuk veszélyt jelentő férfiak gondját. Egy nap egy tizenkét éves kislány jelentkezik, aki az úrnője nevében fordul Nellához, ám végül visszatérő vendég, amolyan pártfogolt válik belőle.

A méregkeverő patikárius története számomra tényleg sodró lendületű regény volt, még akkor is, ha józan paraszti ésszel belegondolva nagyon sok hibát lehetne összeszedni. Goodreadsen például kapott hideget-meleget, számomra viszont egy kellemes kikapcsolódás volt, mert egészen egyszerűen nem azt néztem, hogy ez vagy az mennyire valós, hanem hogy mennyire ránt magával a történet. És magával rántott.

Magam sem tudtam mire vélni a különös érdeklődésemet, de az biztos, hogy végtelenül untatott, amikor a tanteremben a többiek a polgárháborúról és a világ hataloméhes vezetőiről vitatkoztak. Számomra a történelem varázsa a rég elfeledett élet apró részleteiben és a hétköznapi emberek ki nem mondott titkaiban rejlett.

Könnyed kikapcsolódás a chick lit kedvelőinek

A méregkeverő patikárius a júniusi olvasmányaim része volt, és számomra hozta a nyári kikapcsolódás érzését is. Ugyan a két nő története közel sem vidám, sajnos. Viszont pont ahogyan a fenti idézetben is szerepel, engem is inkább a hétköznapi emberek, és azok élete nyűgöz le, ha történelemről van szó. Ebből a szempontból pedig számomra hihetőnek tűnő regényről van szó, mely mentes a hatalmas logikai bukfencektől.

Talán egyszerűnek lehetne mondani, ahol Caroline a múltbéli kutatásai alapján megvilágosodik, ám inkább azt mondanám, hogy szívmelengető. Kicsit mintha mesét olvastam volna, aminek a végén minden gubanc kiegyenesedik. És néha szerintem az ember / olvasó lelkének pont erre van szüksége.

A méregkeverő patikárius nem váltja meg a világot, azonban remek olvasmányélményt kínál.

Összegzés

A méregkeverő patikárius egy két idősíkon játszódó chick lit regény, melyben a történelem, a hétköznapi varázslat, és a női sorsok elegyednek. Nella és Caroline története közel két évszázad távlatából kapcsolódik össze. Ez a kapocs egy fiola, mely végül mindkét nő életében fontos szerepet játszik majd.

A regény részben történelmi fikció, részben pedig egy civil nyomozása napjainkban egy kisember után. Utóbbi pedig számomra megadta az igazi történelmi varázslatot is. Nem utolsó sorban pedig olvasás közben egyáltalán nem akartam elszakadni a regénytől, és számomra eme tény az, ami miatt úgy gondolom, hogy remek olvasmány. Mert egy ilyen olvasmányt még annyi időre sem akarsz letenni, míg iszol egy korty vizet.

Kiknek ajánlom?

A chick lit rajongóinak mindenképp, nekik valószínűleg tetszeni fog. Ha szereted a nőkről szóló történeteket, ahol ezek a hölgyek nem várnak arra, hogy bárki megmentse őket, akkor is jó szívvel ajánlom.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Egy rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius.

A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak.

Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki marad életben.

A váratlan fordulatokkal és felejthetetlen karakterekkel teli történet a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogyan segíthetik egymást a nők akár több évszázad távlatából is.