Hörcsög az agyban – Miért eszünk kényszeresen? címmel jelent meg a holland szerzőpáros, Maarten Biezeveld és Felix Kreier kötete, mely a fogyás és a kényszeres evés neurológiáját járja körbe. Bizony, itt nem pszichológiai megközelítésről van szó, hanem az agy biológiája alapján írták meg könyvüket a modern kori táplálkozási szokásokról, illetve az ideális súlycsökkentésről. Ahogyan a szerzők is írják, nem egy újabb tuti módszerről van szó, sokkal inkább a folyamat megértésére törekszenek. Hasznos olvasmány főleg fogyni vágyóknak, de bárkinek, akit közérthetően érdekel a táplálkozás.

Hörcsög az agyban

Ha a címet nézem, egészen kedvesnek tűnik, ugyanis egy hörcsöggel illusztrálják és viszik végig a témát. És a laikus olvasónak szerintem hasznos is, hogy a rengeteg tudományos ismeret mellett egy “ismerős” ábrázolás is felbukkan a könyvben.

A Hörcsög az agyban röviden és tömören a tartós súlycsökkenés, a fogyás tudományos hátteréről szól, melyben választ kap az olvasó arra is, hogy mi az, és miért jelentkezik a jojó-effektus. Vagy hogy ezt hogyan lehet megelőzni. Egy fogyóműsor győztesének példáján keresztül igyekeznek emlékeztetni bennünket, hogy a fogyással kapcsolatos tündérmese valójában átok is lehet, sőt, ha a mérleg lassan, de biztosan mutat egyre kevesebbet, akkor járunk jó úton.

Ugyanis a szerzők számszerűsítenek is: heti 200 g fogyás az ideális, mert a hörcsög az agyban ebben az esetben nem kezd majd tombolásba. Tombolás alatt pedig raktározást, vészmegoldást értek, ugyanis az ezért felelős agyterület még mindig a hajdani jégkorszakokra készül, és bizony igyekszik zsírral kipárnázni, ha úgy érzi, hogy a szükségesnél kevesebb étel érkezik a testbe.

Meddig tart a motiváció?

A Hörcsög az agyban számomra egyik legértékesebb üzenete, hogy nagyon sok függ a kitartásunktól. Mert a legelején extra motivált mindenki, aztán ahogyan jönnek az eredmények, a tél, vagy egy lelkileg megterhelőbb időszak, bizony úgy lanyhul a fogyással kapcsolatos akaraterőnk.

Ugyan a szerzők nem domborítják ki élesen, de ebből a kötetből is kiderül, hogy bármilyen fogyókúrába is kezd az ember, csak ideig-óráig lesz megoldás. Az unásig ismételt életmódváltásra van szükség. Ehhez pedig adnak néhány általánosabb tippet is, amik felé egyébként én is tapogatózom. Rostban gazdag ételek, alacsony glikémiás index, minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek. Közben csekkoltam, és tavaly én is írtam erről itt, illetve az életmódváltás kategóriát is ennek a témakörnek dedikáltam.

Itt pedig jöjjön még egy kevésbé fontosként, de azért említett kategória: amikor lelkileg nem érezzük topon magunkat. Mert olyankor bizony mocsok nehéz új szokásokat bevezetni. Vagy a már bevezetett új szokásokat megtartani. Ehhez hozzáadódik az ételhez fűződő kapcsolata is az egyénnek, és hörcsög ide vagy oda, újabb lehetőség, mellyel nagyon gyorsan vissza lehet hízni a korábban már leadott kilókat. Például ebbe estem bele én is idén, szóval ismét a startmezőn találtam magam mind állóképesség, mind kinézet, mind súly szempontjából.

Összegzés

A Hörcsög az agyban nem egy újabb sikerkönyv, mely megmondja lépésről lépésre, hogy mit, mennyit, és hogyan egyél, mit és hogyan sportolj, és azonnal álomalakod lesz. Sőt. A szerzők a kötet elején leszögezik, hogy nincs sikerrecept. Ráadásul tudományos megközelítésből igyekeznek rávilágítani arra, hogy miért eszünk kényszeresen, és hogyan lehetséges ezen változtatni. A kényszerevés kapcsán pedig inkább a túlságosan feldolgozott élelmiszerek már-már függőséget okozó hatásait vizsgálja, és nem a kényszerevés, mint pszichiátriai kórképet.

Összességében viszont úgy gondolom, hogy üdítő változatosságot hoz a laikus olvasó nézőpontjába, mi szerint nem minden fejben dől el. Vagyis nem tudatosan, ugyanis az egyik agyterületünk igyekszik megóvni a testet az éhezéstől, ezért ha túl keveset eszünk, akkor elkezd raktározni. Aztán ha megint rendesen eszünk, még többet raktároz, pusztán evolúciós jelleggel. A Hörcsög az agyban egy viszonylag rövidke könyv, azonban nagyon sok hasznos információt tartogat azoknak, akik okosan szeretnének fogyni.

Ebből a szempontból inkább egy ugródeszkának, bevezetőnek gondolom, ami után el lehet kezdeni bújni az ezzel foglalkozó weboldalakat és YouTube-videókat. Hihetetlen komplex témáról van szó, és aki teheti, talán jobban jár, ha dietetikushoz is elmegy. Aki viszont erre nem tud, vagy nem akar vállalkozni, remek löketet adhat a Hörcsög az agyban.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szeretne fogyni, ezt a súlycsökkenést pedig szeretné megtartani. Azoknak is remek olvasmány lehet, akik kíváncsiak a modern kori táplálkozás buktatóira. Végül, de nem utolsó sorban a kötetben ismertetett fogyóműsor vesztese kapcsán kicsit olyan érzésem is volt, hogy a tündérmese ott kezdődik, amikor és boldogan éltek, míg meg nem haltak, csak itt az úriember visszahízásának okait tárgyalták a szerzők, tanácsokkal ellátva az olvasót, hogy mire szükséges extrán ügyelni.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Maarten Biezeveld & Felix Kreier: Hörcsög az agyban – Miért eszünk kényszeresen?

Sokan jártak már úgy, hogy egy sikeres fogyási kísérlet után viszonylag gyorsan visszaszedegették a leadott kilókat. A kitartóbbak persze nem adják fel rögtön, de néhány kudarc után könnyen elpárolog a lelkesedés. Könyvünk lépésről lépésre bemutatja, mire van szükségünk a tartós súlycsökkenéshez: hogyan alakítsuk a napirendünket, az étkezési és alvási szokásainkat, mikor mennyit és hogyan mozogjunk, és milyen külső segítséget, segédeszközöket vegyünk igénybe ahhoz, hogy végre igazán, nap mint nap jól érezzük magunkat a bőrünkben. A szerzők ugyanis megfejtették a titkot: megtalálták a túlsúlyért, az elhízásért felelős “szörnyet”, a Hörcsögöt az agyban! Ő a felelős sok-sok bajunkért, bánatunkért, de ha összhangba tudjuk hozni különböző agyterületeink működését, akkor legyőzhető, kordában tartható. Mi pedig végül elérhetjük a fő célt: a tartós és egészséges súlycsökkenést.