Élet a sorok között – Irodalomterápiás gyakorlatok mindenkinek címmel jelent meg Béres Judit biblioterápiás könyve. Egy egészen rövidke, ám annál tömörebb, és rengeteg információt tartalmazó kötetről van szó. Leendő irodalomterapeutáknak, és lelkes érdeklődőknek kötelező darab.

Élet a sorok között – Irodalomterápiás gyakorlatok mindenkinek

Az Élet a sorok között nem egy klasszikus önsegítő/önfejlesztő könyv, sokkal inkább egy információbomba. Ugyanis az irodalomterápia – avagy biblioterápia – egy viszonylag új csapása a pszichológiának. Laikus szemmel mindenképp, hiszen pár éve még nem igazán lehetett vele találkozni, ha a pszichológia témájú kötetek között keresgéltél a könyvesboltban.

Mi az az irodalomterápia? Hogyan segít az egyénnek? Hogyan zajlik egy ilyen terápia, vagy akár csak egy ülés? Gyakorlatilag ezeket a kérdéseket veszi végig Béres Judit a könyvében. Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy inkább tankönyvként tudom elképzelni ezt a kiadványt, ugyanakkor mégis olvasmányos és érdekes volt számomra is, aki inkább laikus fogyasztója a konyhapszichológia műfajának.

A rengeteg információ mellett a szerző hoz kliens-történeteket is. Kitér arra, hogy a koronavírus-járvány hogyan változtatta meg az irodalomterápiás foglalkozásokat. Sőt, a könyv végén van egy melléklet is, melyet olvasás közben lehet olvasgatni, mert feladatok is helyet kaptak a kötetben.

Az irodalom, mint lelkifröccs az egészséges embereknek

Számomra egy érdekes aspektusa volt a könyvnek, amikor kiderült, hogy a biblioterápia egészséges egyének számára nyújt segítséget a mostanában nagyon gyorsan változó világ kihívásaival szemben. Noha a szöveg viszonylag sokat taglalja a karantén-helyzeteket, kitér arra is, hogy az orosz-ukrán háború, és úgy általában a stabilitás teljes hiánya bárkit képes kibillenteni az egyensúlyából.

Noha örülök neki, hogy létezik ilyen lehetőség, ahová az ember mondjuk úgy, irodalmi lelkifröccsért mehet. Nekem azt hiszem, ennyi elég volt az irodalomterápia kapcsán. Mert általában a csoportfoglalkozás és az interaktív szavak, amiknél azonnal elveszik az érdeklődésem bármi iránt.

De jó hír, hogy tulajdonképpen ha nem is vezetett terápiában, de otthon felcsapva egy-egy könyvet az olvasás hasonló élményt tud adni. És valószínűleg ezért is lett egyre népszerűbb az olvasás a Covid óta. Továbbá régóta mondogatom – és azt hiszem, itt kaptam visszaigazolást –, hogy egy könyv akkor talál meg, ha olyan hangulatban, vagy olyan élethelyzetben vagy, hogy épp sokat tud adni.

Összegzés

Az Élet a sorok között – Irodalomterápiás gyakorlatok mindenkinek gyakorlatilag egy gyorstalpaló információáaradat arról, hogy mi fán terem a biblioterápia. Mostanában egyre többször találkozunk vele, és nem feltétlenül él a köztudatban, hogy mégis mi történik egy ilyen foglalkozáson azon túl, hogy a pszichológia és az irodalom valamiféle keveredése.

Béres Judit könyve nemcsak részletesen mutatja be a témát, hanem gyakorlatokat is tartalmaz az olvasó számára, melyeket egyénileg is fel lehet dolgozni, továbbá van benne néhány kliens története is, hogy ők milyen segítséget kaptak az irodalomterápiától.

Nem egy klasszikus önfejlesztő/önsegítő kötet, de mégis érdemes elolvasni, amennyiben érdekel a téma.

Kiknek ajánlom?

Pszichológusoknak, pszichológus-hallgatóknak, és mindenkinek, aki gondolkodott már azon, hogy belevágna az irodalomterápiába – akár terapeutaként, akár kliensként. Ajánlom azoknak is, akik csak többet szeretnének megtudni a biblioterápiáról, ugyanis Béres Judit kötete informatív és olvasmányos a témában, és szerintem egy elég komplex képet ad az irodalomterápia mibenlétéről.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Béres Judit: Élet a sorok között – Irodalomterápiás gyakorlatok mindenkinek

Béres Judit gyakorlati fókuszú irodalomterápiás kézikönyve nemcsak azt mutatja meg, mi az irodalomterápia, hanem azt is, hogyan működik.

Életünk során előfordulhat, hogy egy-egy helyzetből nem találjuk a kiutat, elakadunk. Az irodalmi szövegek olvasása és az írás segítségével azonban új nézőpontból szemlélhetjük a bennünket foglalkoztató problémákat, jobban rálátunk arra, ami bennünk és velünk történik.

Az Élet a sorok között konkrét példáin és gyakorlatain keresztül a számunkra megfelelő megoldásokhoz vezető utakat is megismerhetjük, legyen szó mindennapi szorongásokról, önértékelésről, kapcsolati nehézségekről, a testünkhöz, a természethez, az elmúláshoz való viszonyunkról vagy éppen transzgenerációs örökségeinkről.

DR. BÉRES JUDIT magyar-olasz nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár, személyközpontú irodalomterapeuta és tanácsadó, a pszichológia doktora, a Pécsi Tudományegyetem habilitált egyetemi docense, a PTE BTK biblioterápia szakjának vezetője. Számos tudományos és ismeretterjesztő közlemény, valamint két önálló kötet szerzője, a Magyar Irodalomterápiás Társaság elnöke. 2012 óta tart irodalomterápiás foglalkozásokat, vezetett csoportokat gyermeket váró szülőknek, átmeneti otthonban élő anyáknak, hátrányos helyzetű középiskolásoknak, normatív kríziseket átélő nőknek, időseknek, valamint tanár szakos, könyvtáros és biblioterapeuta egyetemi hallgatóknak.