Villanás a sötétben címmel jelent meg Stacy Willingham krimije, mely az amerikai délre, azon belül is Louisiana államba kalauzolja el az olvasót. A Villanás a sötétben egy másoló sorozatgyilkos története egy pszichológusnő, Chloe Davis narrálásában, ahol gyakorlatilag senki sem az, akinek tűnik.

A Villanás a sötétben kapcsán pedig számomra hihetetlen pozitív élmény volt, hogy a kiadó nem sokkal az eredeti megjelenés után már el is hozta a magyar olvasók számára a regényt.

Villanás a sötétben

Húsz évvel ezelőtt hat lány tűnt el, akiket brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg. Akkor kiderült, hogy Chloe apja, Dick Davis követte el a gyilkosságokat. A férfi bevallotta szörnyű tettét, és azóta is az egyik legszigorúbb börtönben őrzik. Chloe jelenleg pszichológusként praktizál, és próbál normális életet élni. Van egy szerető vőlegénye, egy védelmező bátyja, és igyekszik túllépni a családja traumáján. Ez egészen jól is megy neki addig, míg a húszéves évforduló előtt újra eltűnnek kamaszlányok.

Ekkor gyakorlatilag minden traumája előjön, ám ennek ellenére igyekszik a maga módján utánajárni, hogy ki másolta le az apja módszereit. Mindeközben hiába a pszichológusi praxis, a nő gyakorlatilag összeomlik, és lapról lapra olyan érzésem volt, hogy egyre nehezebben képes a látszatát is fenntartani a normalitásnak.

Meglepő? Nem igazán, hiszen kiben ne ejtene mély sebeket, ha kiderülne, hogy az apja sorra gyilkolja a kamaszlányokat. Hogy a társadalom kivetettje lesz a család. Hogy az anyja gyakorlatilag belerokkant az eseményekbe.

Az újságíró és a pszichológus nyomoz

Manapság már szerintem egyáltalán nem meglepő, hogy a rendőrségen kívül mindenkiből válhat nyomozó a krimiregényekben. Chloe pedig elkezd a saját szakállára nyomozni, melyben egy hirtelen felbukkant újságíró siet a segítségére. A nő mentéségre váljék, hogy olyan paranoid tüneteket kezd produkálni, melyek miatt a rendőrség már erősen kételkedik a megbízhatóságában, szavahihetőségében, és tapasztalataiban.

Ha objektíven nézem a könyvet, akkor úgy gondolom, hogy abszolút érthető és reális Chloe minden reakciója, viszont egy idő után bevallom, nekem már zavaró volt. Olvasás közben és rögtön utána úgy éreztem, hogy nem igazán jött be a könyv, pontosan a rengeteg vívódás miatt, most pedig jó néhány nap elteltével úgy gondolom, hogy talán pont ez lehet a zsenialitása. Hogy nem “kényelmes”, nem olyan a narráció, amit már megszokhattunk. Hogy érzelmileg próbálja az olvasót kibillenteni a nyugalmából, és más irányból torpedózza a megemelkedett ingerküszöböt.

Krimi-thriller lévén pedig a végén van egy csavar is, amikor kiderül a gyilkos személye. Nem igazán esett le az állam, mert másodikként tippeltem erre a karakterre, azonban ha a nagyobb képet nézem, akkor ennek fényében érthetőbbé válik mind maga a regény, mint a főszereplő gondolatai.

Kemény dió volt ez a regény számomra ebből a szempontból, mivel nem “kényelmes” olvasmány volt, nem olyasmi, amire számítottam, nem az a “tipikus” krimi vagy akár thriller. És talán pontosan ez a nagyszerűsége.

Kiknek ajánlom?

A krimi és a thriller műfajok rajongóinak, akik maradnának az ismerős terepen, de mégis vágynak arra, hogy olvasóként megpróbálja a szerző kibillenteni őket. Ha szereted ennek a két műfajnak a keresztezését, azonban a pszichológiai része is érdekel a dolgoknak. Vagy ha szeretsz elmélkedni azon, hogy vajon mi játszódhat le ténylegesen annak a fejében, aki az események sűrűjében van.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Stacy Willingham: Villanás a sötétben

Hat kamasz lány tűnt el nyomtalanul a louisianai kisvárosból, amikor Chloe Davis még csupán tizenkét éves volt. A nyár végére az eltűnésükért felelős férfi kilétére is fény derült: Chloe édesapja az, aki bevallotta a gyilkosságokat. A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miközben a családja megpróbálta túlélni a megdöbbentő bűntény traumáját. Húsz év elteltével az immár felnőtt Chloe pszichológusként praktizál, és az esküvőjére készül. Rengeteget dolgozott azon, hogy a napjai nyugalomban és boldogságban teljenek. Ám ez az állapot törékenynek bizonyul: amikor egy tinédzser lány eltűnik, majd nemsokára még egy – aki ráadásul Chloe páciense -, a múltbeli nyár emlékei romba döntik Chloe életét. Vajon csak ő látja a hasonlóságokat a két bűnténysorozat között, vagy súlyosabb indítékok rejlenek az újabb gyilkosságok mögött?