Reminders of Him címmel jelent meg Colleen Hoover legújabb regénye 2022. januárjában. Alapvetően nem szoktam angol nyelven olvasni, de most úgy éreztem, hogy kíváncsi vagyok annyira, hogy megnézzem magamnak ezt a kötetet eredeti nyelven is. Ha röviden kellene összefoglalnom a Reminders of Himet, akkor azt mondanám, hogy CoHo érzelmileg talán legerősebb írása, csak úgy, mint a morális dilemmákat illetően.

Reminders of Him

A regény egyik főszereplője Kenna, aki ötéves börtönbüntetéséből szabadult épp, és a városba tart. Egy számára fontos könyvesboltba szeretne bemenni, azonban szomorúan konstatálja, hogy a helyén egy kocsma nyílt. Jobbhíján bemegy, és rendel egy kávét. Mindeközben mivel ez egy kisváros, ezért a második keresztnevén mutatkozik be a csaposnak, hiszen nincs olyan, aki ne hallott volna a balesetről, mely börtönbe juttatta.

A csapos, Ledger sejti, de nem tudja kicsoda Kenna. Aznap este kicsit összegabalyodik a lánnyal, akiből éteri szomorúság sugárzik. Másnap, amikor a lány felbukkan az utcájukban, rögtön rájön, hogy kicsoda is ő. Ledger az elhunyt legjobb barátja, Scotty szüleivel szemben él, akik Scotty kislányát, Diemet nevelik.

Kenna visszatérésének egyetlen célja van. Szeretné látni a lányát, akit azonnal elvettek tőle, miután a büntetése töltése közben megszületett, és akinek a felügyeleti- és szülői jogaitól is megfosztották emiatt. Scotty halálát Kenna okozta, így nem csoda, hogy gyakorlatilag semmi esélye arra, hogy lássa Diemet.

Megbocsátás és az igazság

A Reminders of Him egyik fő konfliktusa tehát ez: vajon létezik megbocsátás a megbocsáthatatlanra? Ahogyan Colleen Hoovertől már megszokhattuk, itt is apránként adagolja az információmorzsákat, melyekkel folyamatosan más megvilágításba kerül az alaptörténet. És amíg egy szerelmi drámának talán kevésbé fajsúlyos a kimenetele, addig egy, a gyermekéért küzdő anyának nincs, aki ne drukkolna. Még ha bűnös is. És még ha nem is tudunk túl sok mindent a történtekről, valahogy akkor is azt éreztem olvasás közben, hogy lelkileg tönkrevág a történet. Pedig nincs gyerekem, tehát érzelmileg kevésbé éreztem bevonódva magam.

Természetesen mindezek mellett a szerelmi szál is erős a Reminders of Him lapjain. A regény Kenna és Ledger nézőpontjából meséli el a történetet, utóbbi pedig szintén viaskodik a saját érzéseivel. Beleszeret Kennába, pedig tudja, hogy hibát követ el. De biztosan hibát követ el?

Ahogyan halad előre a történet, egyre több információ derül ki arról a végzetes éjszakáról. A könyv markáns pontjai egyébként a Kenna által írt levelek Scotty-nak. Eközben pedig többször úgy éreztem, hogy kicsit pihentetnem kell a történetet, mert tényleg annyira erősre sikerült. Egy anya töretlen küzdelme, hogy találkozhasson az ötéves kislányával – életében először.

Összegzés

A Reminders of Himben minden megvan, amiért Colleen Hoover regényeit szeretem. Számomra a gyermekéért küzdő édesanya, illetve a mondhatni tiltott szerelem cselekménye, továbbá a börtönből szabadult, megbélyegzéssel küzdő újrakezdő karakter is érdekes volt. Nem utolsó sorban pedig az igazság felszabadító ereje tetszett, hogy mennyire egyszerű elítélni valakit úgy, hogy nem ismerjük a kirakós összes darabját, vagy ha elzárkózunk a másik szemszögének megismerésétől, bármilyen okból kifolyólag.

Persze, egy olyan helyzetben amikor a saját gyermeked gyilkosáról van szó, akkor belegondolni is nehéz, hogy Landryék helyében mit csinálna az olvasó. És talán ez a Reminders of Him egyik fő üzenete, hogy nem minden az, aminek tűnik. Hogy egyetlen botlás miatt nem lesz valaki rossz ember, még ha az a botlás végezetes kimenetelű is. Kicsit olyan érzésem van, mintha a mostanában oly népszerű cancel culture-re is utalna, amikor egyetlen botlás miatt megbélyegzünk bárkit az interneten, függetlenül attól, hogy egyébként milyen ember.

Érzelmileg nem könnyű olvasmány, viszont mindenképpen megéri elolvasni. Akár angolul is, mert pozitív csalódás volt számomra, hogy mennyire egyszerű a nyelvezete. Számomra viszonylag kevés ismeretlen szó volt benne, és tényleg élveztem az olvasást úgy is, hogy ezer éve nem olvastam regényt angolul.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti Colleen Hoover regnyeit. Azoknak is, akik szeretnek komolyabb témákról olvasni, vagy olyan regényeket kézbe venni, melyek arra késztetnek, hogy azon gondolkodj, te mit tennél hasonló helyzetben. Aki a romantikus regényekkel hadilábon áll, annak is ajánlom, mert nem a románc a legfontosabb eleme a kötetnek.

Ha beszélsz angolul, olvasol híreket, nézel videókat, akkor érdemes lehet angol nyelven is elolvasni. Tényleg nem nehéz a nyelvezete, illetve arra is remek lehet, hogy elindulj vele az angolul olvasás útján. Legalábbis nekem szuper élményt adott ebből a szempontból is.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Colleen Hoover: Reminders of Him

A troubled young mother yearns for a shot at redemption in this heartbreaking yet hopeful story from #1 New York Times bestselling author Colleen Hoover.

After serving five years in prison for a tragic mistake, Kenna Rowan returns to the town where it all went wrong, hoping to reunite with her four-year-old daughter. But the bridges Kenna burned are proving impossible to rebuild. Everyone in her daughter’s life is determined to shut Kenna out, no matter how hard she works to prove herself.

The only person who hasn’t closed the door on her completely is Ledger Ward, a local bar owner and one of the few remaining links to Kenna’s daughter. But if anyone were to discover how Ledger is slowly becoming an important part of Kenna’s life, both would risk losing the trust of everyone important to them.

The two form a connection despite the pressure surrounding them, but as their romance grows, so does the risk. Kenna must find a way to absolve the mistakes of her past in order to build a future out of hope and healing.