Ez minden, amit tudok címmel jelent meg Wally Lamb csodakönyve, melyből az HBO minisorozatot is készített. A 850 oldalas monstrum minden oldala megéri az olvasó kitartását, ugyanis egy igazán szívszaggató és elgondolkodtató történet elevenedik meg a lapokon. Rádáasul könyv a könyvben, a nagyapa és unoka történetét is megismerhetjük a jelen eseményein túl.

Ez minden, amit tudok

Egy rejtélyesnek tűnő kötetről van szó a fülszöveg alapján, azonban az Ez minden, amit tudok kevésbé épül a rejtélyekre, sokkal inkább a titkokra, melyeket a családtagok őriznek. A cselekmény két szálon fut. Az egyik – a markánsabb – a jelenben, amikor Dominick Birdsey-nek szembe kell néznie azzal, hogy paranoid skizofrén ikertestvére a háború elkerülése végett áldozatot mutat be Istennek. Ez az áldozat pedig Thomas jobb keze, melyet a közkönyvtárban saját kezőleg amputál. Ez után felgyorsulnak az események, Thomast bezárják egy szigorúan őrzött, büntetés-végrehajtó kórházba, Dominick pedig igyekszik minden követ megmozgatni, hogy egy kevésbé szigorú intézményben helyezhesse el ikertestvérét.

Mindeközben az ikrek anyja meghal, Dominicknek egy fémládában őrzött életművet ad át. Nagyapjuk, Domenico Tempesta élete és sikerei, avagy önelbeszélés Itália ifjai számára egy remek emberről, aki Amerikában küzdötte fel magát. A szöveget olaszul vetették papírra, így először fordítót keres. Domenico története fontos része a regénynek, azonban körülbelül csak a közepén indul el.

A regény Dominicket követi, aki az ikertestvére megmentése közben balesetet szenved, továbbá ő maga is elkezd terápiára járni, hogy a Thomassal, és nevelőapjukkal, Ray-jel való viszonyát rendbe tegye. Mindeközben ő is, és az olvasó is rájön arra, hogy nem minden az, aminek látszik. Hogy az érzelmeinket akármennyire erősek is vagyunk, nem tudjuk elfojtani, mert bizony előbb vagy utóbb kibuknak belőlünk valamilyen formában.

Honnan jöttem, hová tartok?

Az ikrek viszonya messze nem volt felhőtlen a nevelőapjukkal. Ray vasszogorral fogta őket, féltek tőle, és már-már utálták is őt. A biológiai apjukat sosem ismerték, még a nevét sem tudták. Az anyjuk volt az ütközőpont, aki elfogadta és szerette is Rayt, és a fiait is igyekezett védeni. Mamának nyúlszája volt, ami a cselekmény szempontjából lényeges, hiszen jámbor természetét talán innen is meríthette.

Tehát adott két kisfiú, akik nem igazán találják a helyüket. Adott Dominick, akit mindenki kedvel már tinikorukban is, és adott Thomas, akit mindig is különcnek tartottak. Dominick visszaemlékezéseiben pedig a gyerekkoruk fontosabb mozzanatait ismegismerheti az olvasó, a regény végére pedig talán az is kikövetkeztethető, hogy volt-e egy bizonyos töréspont, és ha igen, akkor mi volt az.

Ezzel ellentétben Domenico Tempesta, a nagyapjuk egy nagyképű és gátlástalan ember benyomását kelti, akiről néhány mondat után olyan érzésem volt, hogy hogy tudta őt bárki kedvelni. Majd a viszonylag hosszú értekezése közben tulajdonképpen egyre jobban kezdett érdekelni a története.

Nehéz sorsok

Dominick, Domenico, és Domenico feleségének története mind azt mesélik el, hogy mennyire nehéz sorsok vannak. De talán Mama is ide sorolható, vagy a többi mellékszereplő is, akikről nem tudunk meg annyi információt, mint az ikrekről.

Bevallom, olvasás előtt megnéztem a goodreadses véleményeket, hogy körülbelül mire lehet számítani az Ez minden, amit tudokkal kapcsolatban, és gyakorlatilag kivétel nélkül az egekig magasztalták a regényt. Nem alaptalanul. Hihetetlen sokrétű, több szálon fut, és talán a nehéz sorsok, életutak a kapocs a karakterek között.

Tulajdonképpen a regény Dominick életét veszi gorcső alá abban a szakaszban, amikor becsatlakozik az olvasó, mint megfigyelő. Nem elhanyagolható szempont, hogy a ’90-es évek elején játszódik a jelen szála, az érintett évtizedekről pedig nagyon szép korrajzot is fest Wally Lamb.

Karakterek

Az Ez minden, amit tudok bővelkedik szereplőkben, mindezt pedig úgy, hogy egyáltalán nem volt nehéz fejben tartanom, hogy ki kicsoda. Apránként ismertet meg az újabb karakterekkel, ráaádásul legyen akármennyire is kevés szerepük, mégis fontosak egytől egyik. Részben a minden mindennel összefügg jutott eszembe, részben pedig az, hogy mindannyian hatással vagyunk egymásra.

Sokszor a jók és a rosszak élesen elkülönülnek a könyvekben, Wally Lamb viszont azt mutatta meg, hogy nincs jó és rossz, hanem emberek vannak. Nincs fekete és fehér, hanem mind változó árnyalatok vagyunk. Mindannyiunknak megvan a múltja, a terhei, és ehhez mérten cselekszünk. És idővel változunk is.

Összegzés

Csodálatos regény, igazi kincs, amiről nem is tudtam, hogy mennyire fogom szeretni, miközben majdnem egy évig várt a polcomon olvasásra. Wally Lamb története elég kemény, mind lelkileg, mind morálisan. Olvasás közben képtelen voltam nem azon gondolkodni, hogy vajon én mit tennék Dominick helyében. Vagy akár Domenico helyében, amikor már egy kicsit szimpatikusabbá vált, és az élete tragédiája sejlett fel a lapokon.

A könyv központi kérdése természetesen Thomas, azonban annyira sok szálon és időben fut a cselekmény, hogy ha a legmélyebb problémát kellene egy szóban leírnom, akkor az a származás lenne. Az ikrek, legalábbis Dominick folyamatosan küzd azzal, hogy az anyja sosem mondta el, hogy ki az apjuk. Domenico a felesége származásával küzd. És lehet, hogy ez meglepő, de mostanában annyira sokszor előkerülnek a transzgenerációs problémák, hogy kicsit úgy éreztem, hogy ez a legmélyebb gyökere a regényben vázolt problémáknak.

Természetesen bőségesen felvet morális dilemmákat is. A beteg ikertestvért minden áron meg kell menteni? Vajon joga van tudni az egyénnek a felmenői titkait? Mit jelent a hűség, és meddig kell vagy érdemes elmenni a másik emberért? Aki rosszul bánt velünk, megérdemel új esélyt? Mit jelent a szerencse? Miért pont én menekültem meg?

Talán a végtelenségig lehetne folytatni a sort, azonban úgy gondolom, hogy ezt a regényt egyszerűen csak el kell olvasni.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek. Tényleg. Nemtől és kortól függetlenül. Persze minden életszakaszban mást adhat, de talán bármikor is olvasod, a csodás olvasmányélmény lesz a kapocs. Nem könnyű olvasmány, de számomra olyan kötet volt, amit alig bírtam letenni, hiába viszonylag hosszú.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Wally Lamb: Ez minden, amit tudok

Felejthetetlen remekmű.

A kapcsolódás és az elidegenedés, a hatalom és a bántalmazás, a pusztulás és a megújulás története, ami hol vidám, hol tragikus, hol titokzatos – és mélységesen emberi.

Október 12-én délután az ikertestvérem, Thomas belépett Connecticut állam Three Rivers városának közkönyvtárába, elvonult az egyik hátulsó olvasófülkébe, és imádkozni kezdett, hogy Isten fogadja el az áldozatot, amit meghozni készül.

Dominick Birdsey, a negyvenéves szobafestő visszafogott életét mélyen feldúlja paranoiás skizofrén ikertestvére, Thomas megdöbbentő tette. Dominicknak gondoskodnia kell a testvéréről, és egyben szembeszállni a sötét titkokkal és fájdalommal, amelyeket mélyen eltemetett. Küzd, hogy megbocsátást találjon, és talán megbékéljen életével és származásával.

Wally Lamb megrázó történetéből díjnyertes HBO-minisorozat is készült, Mark Ruffalo káprázatos kettős alakításával.