Molnár Piroska életrajzi könyve, a Kvittek vagyunk nem rég jelent meg, és őszintén szólva nem is igazán volt a radaromon. Aztán amikor a könyvheti dedikálásokat böngésztem, akkor úgy éreztem, hogy nekem ez kell, sőt, alá is irattattam vele. Molnár Piroska egy ikon, habár nekem leginkább csak a Munkaügyekből ismerős.

Kvittek vagyunk

A Kvittek vagyunk egy beszélgetőkönyv (Bíró Kriszta közreműködésével), azon belül is egy életrajz. Ugyan viszonylag rövidke terjedelmű, de ettől függetlenül a művésznő gyerekkorától egészen napjainkig mesél az életéről, a karrierjéről, és a magánéletéről is. Hogyan került fel faluról a fővárosba, hogyan lett belőle színésznő. Hogyan szövődtek életre szóló barátságok, és hogyan alakult a magánélete. Beszél a fia elvesztéséről is. Illetve arról is, hogy meddig marad még a színpadon.

Azért szeretem az életrajzokat, mert olyan embereket is megismerhetek valamennyire, akikről korábban nem sokat tudtam. Azt hiszem, mindenki története érdekes, ha azt jól mesélik el – és ki mesélhetné jobban, mint ő maga? Piroska szerény, olyan érzésem volt olvasás közben, hogy nem is igazzán érti, miért lehetne rá ennyi ember kíváncsi. Például a hihetetlen akaratereje miatt, hogy addig ment a dolgok után, míg megvalósította az álmait. Vagy azért is izgalmas, mert egy olyan zárt közösségbe enged bepillantást, mint a színház világa.

A sokszor kemény és elgondolkodtató párbeszédek mellett némi humor is helyet kap, és véleményem szerint érdekesen vezet végig az elmúlt évtizedeken Bíró Kriszta.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti az életrajzi köteteket. Mindenkinek, aki kedveli őt, látta színházban, vagy akár a tv-ben. Nem utolsó sorban pedig azoknak is, akik szeretik a sorskönyveket, szeretnek eltöprengeni azon, hogy vajon mennyin múlik egy-egy dolog. Vagy ha szereted az erős nők történetét, ahol nem feltétlenül minden csillogó.

Molnár Piroska: Kvittek vagyunk

Molnár Piroska a Nemzet Színésze mintegy fél éven át beszélgetett Bíró Krisztával gyerekkoráról, színészi pályájának állomásairól, emlékezetes szerepeiről, előadásokról, kollégákról, magánéletéről, gazdag és tartalmas életútjának sokszor regényszerűen izgalmas történetéről. Életnagytakarításnak nevezte a dialógusban született vallomást, ebből lett ez a könyv, amelyet a kiadó Molnár Piroska három szeretett kollégája és rendezője, Babarczy László, Zsámbéki Gábor és Ascher Tamás ajánlásával bocsát útjára.