A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Jó ideje érdekel a Gyatlov-csoport története, ahogyan a szerző, úgy én sem tudom megmagyarázni hogy miért. Talán a rejtély miatt, talán azért, mert ténylegesen megtörtént. Könyvkritika a Halálhegyről.

Halálhegy

A könyv szerintem elég jól van felépítve, három síkon vezeti a cselekményt: maga a túrázók készülődése a naplóbejegyzések és a szemtanúk leírása alapján, a túrázók utáni kutatás napjai, valamint a szerző útja Oroszországba és az ő tapasztalatai. A könyv részletesen rekonstruálja a történéseket, ráadásul szerintem élvezhető formában tárja az olvasó elé, az pedig számomra plusz érdekesség volt, hogy rengeteg kép is szerepel benne, főleg a túrázók felvételei.

A végén pedig számot vet, és egy racionális megoldást is kínál Gyatlovék halálára vonatkozóan. Mindezek mellett nekem még az tetszett nagyon, hogy ugyan az amerikai közönség számára, limonádésan, de egy egész szép korrajzot is belevisz a korabeli Oroszországról és annak mindennapjairól, egy pici politika, de pont annyi, hogy az olvasó értse, hogy bizonyos dolgok miért történtek úgy, ahogy. Azért éreztem amerikainak és lightosnak, mert szerintem magyarként a szocialista mindennapok nem tűnnek annyira scifinek, még úgy sem, hogy én nem is éltem ebben egyáltalán.

Örülök hogy sikerült elolvasni, bár elektronikus formában sajnos a képek nem adtak annyit a technikai limitáció miatt, de maga a szöveg ötcsillagos élmény volt úgy, hogy tavaly tavasszal rengeteg oldalt és teóriát bújtam az üggyel kapcsolatban.

Kiknek ajánlom?

Gyanítom, hogy sokan találkoztak már Gyatlovék történetével, de aki esetleg még nem, annak is remek olvasmány lehet. Ha szereted a rejtélyeket – főleg, amik tényleg megtörténtek –, akkor érdemes lehet kézbe venni a Halálhegyet. Aki pedig már hallott a túrázókról, nos neki pontosan emiatt lehet érdekes olvasmány.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a blogon a Könyvajánló kategóriát

Donnie Eichar
Halálhegy: A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története könyvajánló, könyves kedvcsináló, könyvkritika György Tekla blogján

,,Ha föltehetnék Istennek egyetlenegy kérdést, azt kérdezném: mi történt valójában a barátaimmal azon az éjszakán?” – Jurij Jugyin. 1959 februárjában az oroszországi Urál hegységben, a Halálhegy néven ismert magaslaton rejtélyes körülmények között életét vesztette kilenc tapasztalt túrázó. A baleset titokzatos, baljós körülményei (a fiatalok különös sérülései éppúgy, mint az a tény, hogy a jelek szerint a ponyvát felhasítva, hiányos öltözékben menekültek ki sátrukból, vagy egyikük meglehetősen furcsa, utolsó fényképfelvétele) évtizedekkel később is találgatásokra adtak okot a történtekkel kapcsolatban.

A szerző, Donnie Eichar útra kel, hogy maga is végigjárja a tragikus véget ért fiatalok útját az orosz télben. Izgalmas, fordulatos dokumentumregénye az áldozatok eddig publikálatlan naplói és fényképei, nyomozati iratok és több tucatnyi interjú segítségével most először derít fény arra, mi is történt a Halálhegyen azon az ominózus éjszakán. Donnie Eichar Floridában született, történetmondó családban. Neves televíziós és filmrendező, producer. A kaliforniai Malibuban él. ,,Lebilincselő történet, legalább olyan drámai, mint Jon Krakauertől az Ég és jég.” – Booklist.