Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t címmel jelent meg az elmúlt hónapok talán egyik legmegosztóbb kötete dark romance kategóriában. Egy ideje már gondolkodtam azon, hogy kíváncsiságból megnézem magamnak, hogy mit is jelent pontosan az, amikor egy kötet ilyen szinten borzolja a kedélyeket. Megértem a vegyes érzelmeket, azonban nekem mégis tetszett a történet a maga módján.

Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t

A Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t cselekménye gyakorlatilag néhány mondatban összefoglalható, mégpedig adott egy csinos fiatal lány, Adeline, akit kiszemel magának egy furcsa alak, és addig zaklatja, amíg a nő bele nem szeret. A férfi – Zade – amolyan önjelölt igazságosztóként pedofil hálózatokat számol fel, és törvényen kívül áll. A történet bővelkedik az erotikus jelenetek grafikus leírásában, valamint olyan jelenetekben, amelyek olyan távol vannak a normálistól, mint Makó Jeruzsálemtől. Konkrétabban sok ilyen erotikus jelenet erősen megkérdőjelezhető a beleegyezés kérdésében.

Nem mondom, hogy nem ráncigáltam jó néhányszor a szemöldököm a könyvet olvasva, de egyrészt megértettem, hogy mire fel a nagy hype, továbbá a maga nemében tulajdonképpen nem rossz olvasmány – akár megköveznek a magasirodalom kedvelői, akár nem. A dark romance műfajjal való ismerkedésem emlékeim szerint második állomása volt a Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t, noha több helyen is olvastam, hogy nem ajánlatos ezzel kezdeni, mert a zsáner kereteihez képest is túl erőszakos és brutális az egész cselekmény.

Végül arra a következtetésre jutottam, hogy nálam ez a sötét limonádé kategóriába esik, azaz olyan regény, amelyben jó adag brutalitás, vagy a hétköznapitól eltérő van, a cselekmény összességében nem egy nagy wasistdas, ám mégis képes lekötni a figyelmem. A szórakozás és a figyelemlekötés pedig azok az indokok, amiért összességében szeretek olvasni.

Mi a fészkes fenéért akarna valaki ilyen megalázó könyvet olvasni?

Úgy gondolom, hogy ahány olvasó, annyi féle olvasási szokás. Van, akinek a lelke Dosztojevszkijtől nyugszik meg, és van, aki képes H. D. Carlton regényével is kikapcsolódni. Személy szerint Stephen Kingen nőttem fel, és képes vagyok elvonatkoztatni attól, hogy a Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t története nem a valóságot hivatott ábrázolni.

Nem értek egyet a Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t cselekményével, sem azzal, ahogyan Addie-t kezelte mind a környezete, mind Zade, ám valamiféleképpen üdítő változatosságot adott a teszetosza-mentsetekmeg, klasszikus romantikus limonádék főhősnői után.

Végül, de nem utolsó sorban olyasmi érzésem volt, mintha valami fanfiction-t olvasnék – ami ugyebár általában szintén nem a valóságon alapul. Mindent összevetve remek olvasmánynak bizonyult egy olyan hétvégén, amikor gyakorlatilag minden bajom volt, nyűglődtem, és semmihez nem volt kedvem.

Összegzés

A Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t ahogyan a vélemények alapján leszűrtem a dark romance hardcore-abb fajtája, és nem mondom, hogy nem vágta ki nálam néhány helyen a biztosítékot, de tudtam a helyén kezelni. Ez egy fikció, sőt, érzésem szerint valamiféle fanfiction lehet, ebben a kategóriában pedig nem volt rossz. Utóbbin egyébként én lepődtem meg a legjobban, mert Kate Stewart Falkája után ez volt a második dark romance regény, amit elolvastam.

Helyes, ahogyan a szerző lealacsonyítja Addie-t? Nem. Ostobán viselkedett a lány a regény nagy részében? Igen. El tudom képzelni, hogy ez a valóság tükröződése legyen? Nem. De vajon azért olvastam, mert valami valóságosra vágytam? Nem. Ahogy mondani szokták, itt van a kutya elásva, szóval azt hiszem nálam a dark romance lesz az új YA, avagy sima limonádéból átnyargalok a sötét limonádéhoz, amikor valami viszonylag könnyed olvasmányra vágyok.

Kiknek ajánlom?

Csak erős idegzetűeknek, valamint azt mondanám, hogy ha kedveled a horror és a thriller műfaját, de néha valami könnyedebbre vágysz ezekhez képest, akkor érdemes adni neki egy esélyt. Maga a Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t témája és cselekménye kissé elborult, de ha az olvasó tudja a helyén kezelni, akkor amúgy egészen pofás olvasmány.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


H. D. Carlton: Haunting ​Adeline – Kísérteni Adeline-t (Macska-egér duológia 1.)