Égig nyújtózik, földig hajol címmel jelent meg Tasi Zsuzsánna memoár-regénye a krisnás éveiről. Noha a történetben szereplő emberek nem azonosak a szerzővel, mégis a fülszöveg és a szerző ismertetője alapján olyan érzésem volt, mintha memoárt olvasnék. Ahol akár szerepelhetne a történet a valósággal való bármilyen egyezése a véletlen műve felirat is.

Saját sorsunk néha olyan gyorsan jön szembe velünk, hogy nincs időnk félreugrani előle. Elgázol és továbbhajt,… Nincs arca, nem tudjuk, hogy mik voltak az indítékai…

Égig nyújtózik, földig hajol

Valamiért vonzanak a szektás könyvek. Nem feltétlen azért, mert guilty pleasure, hanem néha szeretem sokkolni magam, vagy néha kell az emlékeztető, hogy még véletlenül se forduljon meg a fejemben soha ilyesmihez csatlakozni. A Szélsőséges szekták, titkos társaságok remek summázása volt az ilyen társaságoknak, azonban az Égig nyújtózik, földig hajol talán lehetne a magyar Unortodox is. Talán egy fokkal kevésbé brutális, talán egy fokkal szabadabb, de remek emlékeztető, hogy kis hazánkban is történnek olyan dolgok, amik elvben csak máshol történhetnek, más emberekkel.

Túl sokat nem tudok a krisnásokról, bár mostanában kezdik ellepni a TikTokot a kissé cringe videóikkal. Sárral mosogatás, nemi elkülönítés, és hasonló dolgok, amikkel így 2022-23-ban egészen egyszerűen nem tudok azonosulni. Viszont amíg valaki önként és dalolva választja ezt, addig azt mondom, hogy szíved rajta, és légy boldog, amíg engem nem akartok megkörnyékezni. Ez viszont csak a felszín, ami alatta van, az pont azért volt furcsa, mert alapvetően valamiért mégis pozitívabb társaságnak gondoltam őket.

Laura szerint a magyar mozgalom egy olyan közösség, amelyik csak elvesz, és nem ad, nincs meg az egy mindenkiért, mindenki egyért szelleme.

Hierarchia és elnyomás

Az Égig nyújtózik, földig hajol számomra emiatt a két szó miatt volt megdöbbentő olvasmány. Ugyanis egy iszonyatosan erős hierarchikus rendszer bontakozik ki a könyv lapjain, ahol természetesen a nő a leggyengébb láncszem. Tehát vele bármit meg lehet csinálni, mindent el kell tűrnie. Nincsenek határok, nincsen tulajdon, nincsen tisztelet.

A főszereplő, Júlia pedig bármit megtenne, hogy valahová tartozhasson. Hogy valahol elfogadják és szeressék. Még ha ennek ára is van, és bizonyos dolgokat fel kell érte adni. A nő gyakorlatilag a személyiségét és az életét adja fel ezért az úgynevezett vallásért. Az egyetlen kijózanítő tényező a fia betegsége, mely felett igyekeznek szemet hunyni. Júlia viszont a sarkára áll. Egy édesanya története az Égig nyújtózik, földig hajol, aki a legjobb belátása szerint igyekezett cselekedni.

A könyv egyébként nem célzottan a krisnásokról szól, de a történeten keresztül természetesen sokkal több információ rajzolódik ki, mellyel a laikus általában tisztában van. Egy nő, egy család szomorú története, a részletek viszont pont amiatt paprikáztak fel, ahogyan a vezetőség kezelte a helyzeteket.

Kis idő múlva megértem, bárhová is költözöm fizikailag, magyar hívő maradok, lelki tanítómesterem pedig az a szannyászi, akinek a nemzetközi mozgalomban „Gengszter” a beceneve (ahogy egy átutazó, beszédes Prabhubád-tanítványtól megtudom), és akitől itt, külföldön valami miatt mindenki úgy fél, mint a tűztől. Ha pávává vagy fűcsomóvá változom, akkor is mindig az ő fennhatósága alá fogok tartozni, mert tőle kaptam az avatást, és a mozgalomban senki sem fog megvédeni az ő ellenében, mert senki sem akar belekeveredni egy kellemetlen ügybe, ahol egy megbolondult gyerekkel és egy másodrendű (vagyis női) intelligenciával rendelkező anya áll szemben a nagytiszteletű, gazdag és sikeres férfi lelki vezetővel – nyilvánvaló, hogy kinek van igaza. Neki, és ha nem, akkor is tegyek úgy, mintha neki lenne, különben el fogja veszíteni az önbizalmát mint guru, és az az én hibám lesz, plusz ha bármit is gondolok róla, ami nem az, amit ő mond magáról, az Krisna elleni sértésnek számít, aminek beláthatatlan következményei lesznek az életemben.

Összegzés

Az Égig nyújtózik, földig hajol helyenként sokkoló regény-memoár, melyben a főszereplő, Júlia története bontakozik ki, aki évekig krisnásként élte a mindennapjait. Noha szeretett volna valahová tartozni, egy magasabb jóban hinni – ehhez pedig kész volt áldozatokat hozni –, maga a mozgalom túrta ki a köreiből. Mert addig szemet hunyt, míg az ő sorsáról volt szó, de a fiáért már felemelte a hangját.

Helyenként muszáj volt félretennem a könyvet, mert egész egyszerűen hiába érdekelt nagyon, Júlia megpróbáltatásai, kiszolgáltatottsága, és áldozathibáztatása iszonyúan felbosszantott. Felbosszantott az örök körforgás, amiben a karizmatikus, erős személyek instabil, befolyásolható, irányítható, egyszóval gyengébb társaikat hálózzák be, és tartják a hálóban valamilyen vallás címszó alatt. Azon ezek után már talán kevésbé lepődtem meg, hogy nem mindenhol ilyen ez a felekezet, csak a kis magyar valóságban.

Mindent összevetve még ha helyenként sokkoló is a történet, igazán tanulságos lehet sokaknak. És a maga morbid módján szerintem érdekes is, hogy mások hogyan élnek, bár ez utóbbira nehezebben koncentráltam a fentebb írtak miatt. Ha csak egy szóval kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy megrendítő.

Egyesek úgy gondolják, mivel mindent Krisnáért tesznek, az emberi együttműködés szabályai rájuk nem tartoznak, például az igazmondás, ígéretek megtartása, segítőkészség.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretted Deborah Feldmantól az Unortodoxot, akkor mindenképp ajánlom. Akkor is, ha érdekelnek a vallások, illetve azoknak a kissé materiálisabb vetületei. Nem utolsó sorban pedig ha kedveled a memoárokat, akkor is telitalálat lehet az Égig nyújtózik, földig hajol.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Tasi Zsuzsánna: Égig nyújtózik, földig hajol

“Hogyan térhetnék vissza abba a világba, amelyből egyszer már kiábrándultam?”

Az élet döntések sorozata. Soha nem szűnő útkeresés. Júlia, a fiatal lány is kapaszkodók után kutat, biztos pontok után egy egyre bizonytalanabbá váló világban. Szerető közegre, elfogadásra, stabilitásra vágyna. Magyarázatot szeretne a kérdéseire. Úgy tűnik, hogy mindezt a krisnás közösségben meg is találhatja. Ám vajon az általa legjobbnak vélt döntések önmaga és a környezete számára is a legjobbak? Mi történik, ha az útkeresésünk során olyan lépéseket teszünk, amelyek visszafordíthatatlan eseményeket indítanak el a családunkban?

Az Égig nyújtózik, földig hajol izgalmas, drámai, mégis könnyed humorral fűszerezett történet az útkeresésről, miközben olyan nehéz kérdésekre is rávilágít, mint a fanatizmus lélektana, a nők helyzete a mai világban, a transzgenerációs sebek hordozása, a családi kapcsolatok sérülékenysége vagy az elfogadásért és a szeretetért való szűnni nem akaró küzdelmünk…