Az emberek legtitkosabb emlékezete címmel jelent meg Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író első magyar nyelvű könyve. A kötet egy fiktív író, és annak regénye, Az embertelenség labirintusa körül forog, és ha röviden kellene jellemezni, akkor azt tudnám mondani, hogy szerelmes levél az irodalomhoz, és annak művészetéhez.

Adok én neked egy tanácsot: sose próbáld meg elmondani, hogy miről szól egy könyv. Vagy csak annyit mondj: semmiről. Egy nagy könyv nem szól semmiről, és mégis minden benne van. Soha többé ne ess ebbe a csapdába, ne próbáld meg elmondani, hogy miről szól az olyan könyv, amiről érzed, hogy nagy könyv. A közvélemény álltja ezt a csapdát. Az emberek azt akarják, hogy a könyv szóljon valamiről. De az igazság, Diégane, hogy csak a közepes vagy rossz vagy érdektelen könyvek szólnak valamiről. A nagy könyvnek nincs tárgya, és nem szól semmiről, csak kimondani, megtalálni próbál valamit, de ez a csak, ez a minden, és az a valami, az is minden.

Az emberek legtitkosabb emlékezete

A regénnyel a fenti idézet a legnagyobb problémám, hogy nem szól semmiről, és mégis mindenről szól. Dióhéjban egy fiatal szenegáli író, Diégane Latyr Faye napjainkban felfedezi Az embertelenség labirintusát, melyet 1938-ban adtak ki, azonban a szerző, T.C. Elimane szőrén-szálán felszívódott. Diégane-ra viszont akkora hatással volt a regény, hogy elhatározza, ha kell, akkor a föld alól is előkeríti az íróját. Ezt pedig Sarr jókora kitérőkkel – vagy inkább csapongásokkal – igyekszik véghez vinni, ami nekem kevésbé volt ínyemre.

Az életem, mint minden ember élete, matematikai műveletek sorozata. Egyenletek, együtthatók, halmazok, hatványok, azonosságok, ismeretlenek. Kívülük mi marad? Az irodalom, egyedül az irodalom, a szemérmetlen irodalom: válasz és feladat, hit, szégyen, büszkeség. Élet.

Nagyon nagyon sokáig tologattam ezt a regényt, és hiába olvastam szinte csak és kizárólag olyan véleményeket, amik az egekbe magasztalták, én sajnos nem tudtam barátságot kötni vele. Azt hiszem, hogy most értettem meg, hogy nekem szükségem van az olvasmányaimban a jól körülhatárolható cselekményekre, és Az emberek legtitkosabb emlékezetét talán pontosan emiatt nem tudtam szeretni. Megértem, hogy miért zengnek róla dicshimnuszokat, de akármennyire is próbálkoztam, nálam ez sajnos egy nagy nem. A helyzetemen pedig feltételezem, hogy az is rontott, hogy képtelen voltam huzamosabb ideig kézben tartani, ezek a szünetek pedig szintén csúnyán megakasztották a megértést.

Noha alapvetően küzdelmes volt a kapcsolatunk, azért valamennyire örülök is, hogy adtam neki egy esélyt. Viszonylag ritkán olvasok afrikai szerzőtől, vagy Afrika bármely országáról, így ezek a részek némi kárpótlásul szolgáltak a balga mellényúlásomért. Sarr szépen ír és tehetséges, szóval határozottan nagy potenciál van a szerzőben azoknak, akik számára telitalálat Az emberek legtitkosabb emlékezete.

Összegzés

Az emberek legtitkosabb emlékezete az a könyv, amiről negatív véleményt még nem olvastam, és noha alapvetően elég lazának és könnyen elbűvölhetőnek tartom magam irodalmi téren, most mégis félrevezettek az ösztöneim, amikkel az olvasmányaim választom ki. A legnagyobb problémám pont az volt ezzel a regénnyel, ami sokak szerint a legnagyobb erénye: teljesen megfoghatatlan az egész. Én pedig rájöttem, hogy ezt a fajta csapongást nem tudom értékelni, miközben szórakoztató jelleggel ülök le olvasni.

A szerző kvalitásait egyébként nem vitatom el, ügyesen és szépen ír, csak épp nem nekem. Az pedig amolyan kárpótlás volt számomra, hogy Afrikáról, a számomra egészen misztikus helyről olvashattam, habár Az emberek legtitkosabb emlékezetének nem ez a központi konfliktusa.

Megjelent előttem az irodalom, olyan volt, mint egy rettenetes szépségű nő. Azt dadogtam neki, hogy őt kerestem. Kíméletlenül nevetett, és azt mondta, hogy őt senki nem sajátíthatja ki.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretsz az irodalomról olvasni csak úgy önmagában, akkor Mohamed Mbougar Sarr regénye remek választás lehet. Csak úgy, ha nincs ellenedre az, ami az én problémám is volt, mégpedig a lineáris cselekmény hiánya. Viszont ha a fülszöveg alapján felkeltette az érdeklődésed, mindenképp érdemes adni neki egy esélyt. Ahogy a mondás is tartja, a puding próbája az evés.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete

A kötet 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült, elnyerte a Goncourt-díjat.

2018-ban egy fiatal szenegáli író, Diégane Latyr Faye felfedez Párizsban egy legendás könyvet, az 1938-ban kiadott Az embertelenség labirintusát. A szerzőt úgy emlegették annak idején: a “néger Rimbaud”, de a műve által keltett botrány miatt eltűnt.

Diégane nyomozni kezd a titokzatos T.C. Elimane után, és tragédiákkal szembesül. Közben Párizsban fiatal afrikai írók egy csoportjával jár össze; figyelik egymást, beszélgetnek, vitatkoznak, isznak, sokat szeretkeznek, és töprengenek a száműzetésbeli alkotás szükségességén.

Az emberek legtitkosabb emlékezete villódzóan ötletes, lebilincselő olvasmány, melyben ott a választás állandó kényszere: írni vagy élni? Szerelmi vallomás az irodalomhoz és az irodalom időtlen hatalmához.

Mohamed Mbougar Sarr 1990-ben született Szenegálban, Franciaországban él, eddig három regénye jelent meg. Magyarul ez az első könyve.