Te magad vagy a hegy címmel jelent meg magyarul Brianna Wiest kötete, melyre korábban már felfigyeltem angolul is (The Mountain Is You). A világot Wiest sem fogja megváltani, és nem is vártam tőle, mégis érdemes elolvasni ezt az egészen rövidke könyvecskét, ha az ember egy kis motivációs lelki fröccsre vágyik.

Te magad vagy a hegy

Az önsegítő könyveknek is több verziója van, kezdve a pszichológia doktorainak tollából származó, mindent tudományosan megmagyarázó és lehivatkozó kötetektől az Insta-idézetekig. Brianna Wiest kötete, a Te magad vagy a hegy pedig inkább az utóbbi végen helyezkedik el. Bevallom, olvastam néhány véleményt a könyvről, mielőtt kézbe vettem, és teljesen őszintén, tudni kell a helyén kezelni a stílust és az összeállítást.

Most nem igazán volt kedvem semmi világmegváltó tudományos értekezéshez, inkább csak valami kissé könnyedebb olvasmányt választottam volna. A Te magad vagy a hegy pedig tökéletes volt ebből a szempontból. Ugyanis könnyed és egyszerű a nyelvezete, kicsit szájbarágós, de alapvetően mégis motiváló, ráadásul nem az a tipikus lecsesz azért, hogy neked ezt tudnod és csinálnod kellene, akkor miért nem tudod és csinálod. Nincs benne hibáztatás, kioktatás, sőt, igazán pozitív a hangvétele, még ha alapvetően nem is ás igazán mélyre. Utóbbival pedig semmi gond nincs szerintem, ahogyan a bevezetőben írtam, motivációs lelki fröccsnek igazán remek olvasmány a Te magad vagy a hegy.

Kezdd kicsiben

Mostanában picit olyan érzésem van, hogy ezek a pszichológia/önsegítő könyvek olyanok, hogy elolvashatsz belőlük akár százat is, a változásért neked kell tenned. Persze, arra szuperek, hogy nagyjából belődd, hogy mennyire van elcseszve minden, és mennyi meló lesz lelkileg egyenesbe jönni, de ahhoz, hogy gyökeresen elkezdj változtatni, nem mindig alkalmas az idő. Na meg alapvetően a 180 fokos fordulat is sokszor rémítő lehet.

Az egyik kedvenc gondolatom az volt a könyvben, hogy ne rögtön egyszerre akarj 180 fokos fordulatot venni, hanem szépen, apránként. Kezdd napi 10 perccel a mozgást, egy egészséges hozzávalót csempéssz bele minden étkezésbe, vagy egyszerre csak egy helyiségre vagy sarokra koncentrálj a takarítás kapcsán. Ez nem mindig egyszerű – főleg nekem, aki a vagy normálisan, vagy sehogy elvét vallom, illetve bizonyos szituációkban kényszeres is vagyok (pl. ha szenvedek, akkor is megcsinálom, mert “muszáj”, pl. x km letekerése).

Most pedig nem feltétlen akartam ezeknek a tudományos hátteréről olvasni, inkább csak egy kis buksisimire vágytam, hogy minden oké, és meg tudod csinálni, képes vagy rá. Tudom, hogy meg tudom csinálni, de ahogy írtam, néha kell az ilyesfajta lelki fröccs 😊

Összegzés

A Te magad vagy a hegy – Hogyan szerezzük vissza az irányítást önmagunk felett nem akarja megváltani a világot, és nem is egy tudományos értekezésről van szó. Sokkal inkább egy amolyan motivációs lelki fröccsöt ad a szerző, Brianna Wiest, aki kicsit szájbarágósan, ismétlődően, de mégis pozitívan és motiválóan ír. A kötetben nem a mélyebb összefüggéseken és a kutatások eredményein van a hangsúly, sokkal inkább az egyszerű magyarázatokon és a motiváción. Néha pedig pont erre vágyik az ember lelke.

Kiknek ajánlom?

Ha alapvetően érdekel a pszichológia és az önsegítő könyvek témája, de már a könyöködön jön ki a tudományos magyarázat, akkor mindenképp ajánlom. Amennyiben tényleg csak egy kis buksisimire van szükséged, hogy ügyes vagy, és menni fog, akkor a Te magad vagy a hegy tökéletes választás lehet. Abban az esetben, ha a faék egyszerűségű leírásoktól és metaforáktól úgy érzed, hogy agyvérzést kapsz, akkor viszont nem feltétlen a te olvasmányod lesz Brianna Wiest kötete.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Brianna Wiest: Te magad vagy a hegy | a könyv adatai

Brianna Wiest: Te magad vagy a hegy – Hogyan szerezzük vissza az irányítást önmagunk felett

“Az életben semmi sem tart vissza jobban saját magunknál.

Ha örökösen szakadék választja el azt, ahol vagyunk, attól, ahol lenni szeretnénk – és hiába próbáljuk áthidalni, megakadályoz benne saját ellenállásunk, fájdalmunk, a kellemetlenség érzete -, ez szinte mindig az önszabotázs hatása.

A felszínen úgy tűnhet, hogy az önszabotázs mazochizmus. Mintha az öngyűlölet, az önbizalomhiány, a hiányzó akaraterő jele volna. Valójában azonban egyszerűen egy öntudatlan szükségletet fejez ki, amelyet az önszabotáló viselkedés elégít ki. Ahhoz, hogy leküzdhessük, lélektani mélyfúrást kell végeznünk. Meg kell találnunk a traumatizáló eseményt, ki kell engednünk a feldolgozatlan érzelmeket, egészségesebb utat kell találnunk szükségleteink kielégítésére, újra kell teremtenünk az énképünket, fejlesztenünk kell néhány képességet, például érzelmi intelligenciánkat és ellenállóképességünket.

Nem kis feladat ez, valamikor azonban mindannyiunknak el kell végeznünk ezt a munkát.”

Amikor elakadunk az életünkben, sokszor nem tudjuk, hogyan lehetnénk jobban, és hiába próbálunk meg mindent, a változásra tett erőfeszítéseink egymás után kudarcot vallanak. Közben nem is sejtjük, hogy általában mi magunk állunk a saját boldogságunk útjába.

Miért tesszük ezt, mikor tesszük ezt, és a legfőbb kérdés: hogyan hagyjuk abba – egy életre? Ez a könyv ebben nyújt segítséget, miközben megmutatja a kiutat az önszabotáló viselkedés ördögi köréből.

Ha tanulunk a legkárosabb szokásainkból, ha az elménk és a testünk alaposabb megismerésével fejlesztjük az érzelmi intelligenciánkat, ha feldolgozzuk a múltbeli traumáinkat, akkor megváltoztathatjuk az életünket, és kiaknázhatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket.

Évszázadokon keresztül a hegy metaforája jelképezte az előttünk tornyosuló, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket. A saját belső hegyünk megmászásához el kell fogadnunk az érzéseinket és lelkileg erősebbé kell válnunk, hogy végül felismerjük, a hegy meghódítása valójában nem más, mint önmagunk jobbá tétele.