Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek címmel jelent meg Andrew Morton életrajza II. Erzsébetről és a húgáról. Ő az az újságíró, akinek Diana hercegné kazettára mondta a történetét, azonban ebben az esetben nem a címszereplők interjújáról van szó. A kötet leginkább a nővérek gyermek- és ifjúkorára fókuszál, illetve kettejük viszonyára.

Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek

II. Erzsébetről gyakorlatilag az is egészen sokat megtudhatott tavaly ősszel a halála utáni megemlékezések sorozatában, aki alapvetően nem igazán érdeklődik a brit királyi család iránt. Az Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek pedig azért is remek olvasmány, mert inkább a korai éveire koncentrál, továbbá a húgával, Margit hercegnővel való sokszor viharos kapcsolatára. A könyv alapvetően igyekszik a nővérek kapcsolatát és annak dinamikáját bemutatni, illetve a gyermekkoruk körülményeit, noha a második fele kiséé Margit irányába hajlik.

A korona című sorozat – a mögötte lévő valóság és fikció találkozásáról Robert Lacey írt könyvet – által sokak számára ismert Margit legnagyobb “botránya”, mégpedig hogy szeretett volna Peter Townsendhez feleségül menni. Ezt a királynő és a tanácsadói nem engedték, ebben a kötetben pedig a hercegnő érzéseiről is többet megtudhat az olvasó, már amennyire egy életrajzíró beleláthat egy királyi családtag lelki világába.

Morton könyvének egy másik érdekessége, hogy Erzsébet és Margit dadájáról, Marion Crawfordról, becenevén Crawfie-ról is viszonylagos részletességgel lehet olvasni. Ő volt az, akit mindenki megbecsült, ám később könyvet írt a gondjaira bízott hercegnőkről, emiatt pedig később gyakorlatilag a szitokszóval volt egyenlő a neve.

Összegzés

Az Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek alapvetően egy pozitív hangvételű életrajz, melyben II. Erzsébet királynő mellett a húgát, Margit hercegnőt is jobban megismerheti az olvasó. Az információanyagot tekintve részletes, ám mégis olvasmányos a stílus, és annak is tartogathat újdonságokat, akinek nem teljesen idegen a brit királyi család témája.

Nem utolsó sorban pedig engem ez a könyv is elgondolkodtatott. Gyakorlatilag a két nővér is valamilyen szinten a rendszer áldozata, ahogyan a 20. században sok más királyi családtag is. Továbbá Margit hercegnő ékes példája annak, amikor egy személyiség egyszerűen nem kompatibilis azzal, amit rá akarnak erőltetni. A lázadó és nyughatatlan megjelenése mögött bele sem merek gondolni, hogy mennyire boldogtalan lehetett. Az viszont becsülendő, hogy “tartalékként” valószínűleg sosem fordult meg a fejében, hogy bármilyen formában is elárulja a nővérét, vagy a szüleit…

Akit érdekel a téma, annak érdekes és elgondolkodtató olvasmányélmény lehet.

Kiknek ajánlom?

Ha érdeklődsz a brit királyi család, és leginkább a két címszereplő nővér története iránt, akkor nagyon ajánlom. Amennyiben valamennyit tudsz már róluk, szerintem úgy is érdemes lehet elolvasni, hiszen Morton viszonylag részletesen meséli el Erzsébet és Margit történetét. Nem utolsó sorban pedig noha igyekszik a szerző objektív maradni, mégis pozitív hangvételű a könyv, ami számomra például fontos szempont ebben a témában.

Ezen a YouTube csatornán pedig leginkább a királyi családdal, a történetükkel, és egyéb brit történelmi érdekességekkel foglalkozok. Ha bővebben is érdekel a téma, iratkozz fel! 🌷

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek | a könyv adatai

Andrew Morton: Erzsébet és Margit – A Windsor nővérek

A korona című sorozat rajongói minden bizonnyal örömmel fogadják ezt a remek életrajzot a New York Times bestseller szerzőjétől, amely az örökös reflektorfényben élő II. Erzsébet királynő és húga, Margit történetét dolgozza fel.

A nővérek mindig közel álltak egymáshoz, és jó barátok voltak. Azonban amikor a sors furcsa fintorának köszönhetően nagybátyjuk, VIII. Eduárd úgy döntött, hogy lemond a brit trónról, kettejük kapcsolata hirtelen megváltozott. Margitnak attól kezdve kötelessége volt teljesíteni Erzsébet kívánságait, és pukedliznie kellett a nővére előtt, akit addig csak Lilibetnek hívott.

Erzsébet mindig sztoikus nyugalommal, derűsen fogadta húga különcségeit, de Margitnak küzdenie kellett azért, hogy megtalálja helyét és pozícióját a rendszerben. Az sem volt számára könnyű, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak, és ez gyakran vezetett feszültségekhez. Ismert történet, hogy a királynőnek kellett közölnie Margittal az egyház és a kormány döntését, mely szerint nem támogatják házasodási szándékát az elvált Peter Townsend repülőezredessel. A kialakult helyzetben a hercegnő választás elé került: megtartja nemesi címeit és az ezekkel járó biztos egzisztenciáját, vagy mindezekről lemond a szerelméért.

A könyv bemutatja, hogyan alakult a testvérek kapcsolata a zárt családi körben töltött idilli gyerekkorban, szüleiktől elválasztva a világháborús évek alatt, majd a király halála után, amikor Erzsébet követte apját a trónon.

Andrew Morton legújabb életrajzi munkája betekintést nyújt a két alapvetően eltérő természetű testvér életébe: egyikük mindent a kötelességnek és a felelősségteljes viselkedésnek rendelt alá, a másik mindennek ellenszegült. A könyv egyedülálló részletességgel mutatja be, milyen hatással voltak a testvérek a monarchiára és a királyi családra, valamint azt is megtudhatjuk, hogyan tudtak alkalmazkodni a huszadik század társadalmi normáinak változásaihoz.