A Bridgertonok kiskönyve – Föltárul a régenskor világa címmel jelent meg ez a kis könyvecske, mely azt a kort hivatott jobban bemutatni, melyben a Bridgerton-sorozat játszódik. Nemcsak a sorozatra reflektál, hanem a valós történelmi háttérre, illetve a sorozat, és a korabeli valóság közti különbségeket is összeveti. Igazi csemege a Bridgertonok- és a kíváncsi történelemrajongók számára is.

A Bridgertonok kiskönyve – Föltárul a régenskor világa

Az Outlander kapcsán gondolkodtam el legutóbb, hogy vajon hogyan reagálhatnánk mi, modern koriak, ha cirka 200 évvel korábban találnánk magunkat az időben. Nos, ha erre kerülne a sor, akkor érdemes olyan ruhát ölteni, melynek zsebében elfér A Bridgertonok kiskönyve, ugyanis egy egészen komplex kisokosról van szó, már ami a régenskort illeti. A régenskor szigorúan véve az 1811-1820 közötti időszak, ám maga a megnevezés inkább az 1790-es évektől az 1837-ig tartó időintervallumot jelöli.

Charlotte Browne történelmi ismertetővel kezd egy idővonal keretében, melyből az olvasó, akinek esetlegesen így hirtelen fogalma sincs, hogy mi történt akkoriban, kap egy gyorstalpalót a kor legfontosabb eseményeiről. Innen továbbhaladva megismerkedhetünk a korabeli szakzsargonnal és szlenggel, avagy hiába beszélsz jól angolul a 2020-as években, mindenképp rád fér némi célirányos és korabeli nyelvlecke. Ez után jöhet némi illemtan / etikett, végül, de nem utolsó sorban ideje megismerkedni a korabeli botrányokkal!

Természetesen a könyv elmaradhatatlan része a legyezőflört művészete, mely elvezet bennünket a korabeli udvarlási szokásokig. Ehhez divatosnak is kell lennünk, így A Bridgertonok kiskönyve egy egészen hosszú fejezetet is szentel eme témának.

A könyv vége pedig a sorozat irányába fordul: a szériában felcsendülő zenék, eljárt táncok, forgatási helyszínek is bemutatásra kerülnek. Végezetül pedig korabeli úttörő nőkkel ismerkedhet meg az olvasó.

Amikor ismét divatba jön a történelem

A Bridgerton tévésorozat népszerűségével a Bridgerton család könyvsorozat, és ezzel együtt Julia Quinn könyvei is reneszánszukat élik, nem is beszélve a könnyedebb történelmi regényekről. Vagy akár a kevésbé könnyedekről. Alapvetően úgy gondolom, hogy a Netflix adaptációja (itt találod a 2023-as listát) történelmileg nem igazán hiteles, és eléggé elrugaszkodott, azonban valahogy mégis élvezetesen vegyíti a történelmet és a modern drámát. Abból a szempontból viszont remek, hogy többek között az olyan köteteknek is bőven lehet sikere, mint A Bridgertonok kiskönyve.

Őszintén szólva magamtól nem hiszem, hogy utánajártam volna a régenskornak, az akkori eseményeknek, illetve szokásoknak, így viszont nemcsak kellemes kikapcsolódás volt ennek a kisokosnak az olvasása, de az ismereteimet is tágítottam vele. És nem is jöhetett volna jobbkor Browne könyve, ugyanis mostanában eléggé rákattantam a történelmi témájú olvasmányokra.

Alapvetően egyébként nem váltja meg a világot, alig 200 oldalban nem is ígér átfogó korrajzot, ám ízelítőnek tökéletes választás. Nem a száraz tényeken, sokkal inkább a kedvcsináláson van a hangsúly A Bridgertonok kiskönyve lapjain, amolyan a kellemest a hasznossal összekötve. És mivel rövid – sőt, kvízek is vannak benne, tehát a tényleges szöveg még a 200 oldalnál is kevesebb –, azoknak is lehetőséget ad a régenskorral való ismerkedésre, akiknek vagy nincs túl sok idejük olvasni, vagy nem igazán szoktak olvasni.

Összegzés

A Bridgertonok kiskönyve – Föltárul a régenskor világa egy amolyan kisokos, vagy összefoglaló a régenskorról, melyben a Bridgerton sorozat is játszódik. Kissé árnyalja a Julia Quinn könyvein alapuló sorozat képét, a benne megjelenő szokásokat, továbbá a Netflix sorozatához szorosan kapcsolódó fejezetek is helyet kaptak benne.

Mivel viszonylag rövidke, így nem ad átfogó korrajzot, azonban arra mindenképpen tökéletes olvasmány, hogy kicsit jobban megismerkedjünk a 19. század elejének angol arisztokráciájának életével, botrányaival, és szokásaival.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a Bridgertont – akár a sorozatot, akár a könyveket –, és érdekel a kor kontextusa, akkor mindenképp ajánlom. Ha a történelem érdekel inkább fogyaszthatóbb, érdekesebb formában, akkor is remek választás A Bridgertonok kiskönyve – Föltárul a régenskor világa című kötet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Charlotte Browne: A Bridgertonok kiskönyve – Föltárul a régenskor világa

Ismered a XIX. századi brit arisztokratákra jellemző kifinomult és bonyolult szerelmi, udvarlási, öltözködési szabályokat és szokásokat? Hogy boldogulsz a társasági etikettel és zsargonnal? Felfedeznéd a kor bestsellereit – mint például a Büszkeség és balítéletet -, táncait, a sorozat eredeti helyszíneit és zenéit?

Csipetnyi történelem, a romantika korának legizgalmasabb személyiségeivel és legnagyobb botrányaival fűszerezve.

Kvízek, tesztek, játék! Te melyik Bridgerton karakter vagy? Teszteld, hogy olyan igaz-e a szerelmed, mint Daphnénak és Simonnak!

Kötelező könyv minden rajongó és elsőbálozó számára!