Szélsőséges szekták, titkos társaságok címmel jelent meg Jonathan J. Moore informatív, és első látásra talán kissé morbidnak tűnő műve. Viszont ha a Netflixen imádtad Jeffrey Dahmer-dokusorozatot, akkor az ebben a könyvben foglalt, sokszor brutális események meg sem kottyannak majd. Mondjuk én részletekben olvastam, valamiért a fiktív horror és thriller jobban csúszik.

Szélsőséges szekták, titkos társaságok

A könyv öt részre tagolja a szélsőséges szektákat és titkos társaságokat: világvége-kultuszok, öngyilkos szekták, gyilkos kultuszok, ősi rendek, és újkori titkos társaságok. Ha azt hinnéd, hogy az emberek igazán csak a 20. században durvultak be, akkor Jonathan J. Moore könyvéből húsbavágóan kiderül, hogy az emberiség hajnala óta léteznek ezek a dolgok. Sőt, mindezt rengeteg fotóval is illusztrálják, cenzúrázatlanul.

Engem a kíváncsiság hajtott, hogy kézbe vegyem a Szélsőséges szekták, titkos társaságok című kötetet, de valamiért olyan érzésem van, hogy még ha egyébként el is borzasztja a jóérzésű olvasót, tökéletes lehetőség arra, hogy tanuljunk belőle. Naivan azt mondhatnánk, hogy manapság, a mai modern technológiák mellett ilyen szekták már nem létezhetnek, de ebben személy szerint nem igazán tudok hinni. Noha szeretnék.

Olvasgatva a legbrutálisabb agymosásokról, tömeges öngyilkosságokról, vagy gyilkosságokról, egyszerűen csak az járt a fejemben, hogy miért? Nyilván tudom rá a választ, hogy a pszichopaták kiszagolják az instabil, vagy behálózható embereket, olyan dolgokat kínálva, ami hiányzik az életükből. És egyébként ennek kapcsán éreztem azt, hogy iszonyatos szerencsém van, hogy természetesen magas bennem a gyanakvás bármi ilyesmivel kapcsolatban. Illetve hogy a vallási csoportosulásoktól és a konteóktól igyekszem minél nagyobb távolságot tartani.

A történelem igazán sötét oldala

Vegyük például a középkort, ami elég rég volt. Halomra gyilkolták egymást az emberek ilyen-olyan ügyek, vagy uralkodók ügyei miatt (a milliókat elpusztító járványokról nem is beszélve), mindezt egyébként teljesen lazán tanítják is a suliban. A 2020-as években egyébként szerintem sokkal magasabb az emberek ingerküszöbe, mint akár csak 20 éve. Továbbá a példának hozott középkor annyira régen volt, hogy lehetetlen tényleg beleképzelni magunkat az akkor élt emberek életébe.

Ettől függetlenül a gyilkos kultuszok azért is volt számomra megdöbbentő, mert rávilágít az emberi gonoszság mértéktelenségére, az erőszak igazán sötét oldalára, melyet a hitt, vagy vallott magasabb “jó” érdekében követtek el ezek a csoportok. És ahol szinte kivétel nélkül a kisember esett áldozatul.

Összegzés

A Szélsőséges szekták, titkos társaságok remek összefoglalója az emberi gonoszságnak és kapzsiságnak, vagy akár annak, hogy milyen végkimenetele lehet az elvakult hitnek. Jonathan J. Moore kötete informatív, érdekes, és lebilincselő, nem utolsó sorban pedig a gazdag képanyag helyenként szinte sokkolóan is hathat.

Ebben a gyűjtésben a hírhedt titkos társaságok talán az a rész, mely a másik négy nagyobb fejezet mellett már csak könnyed levezetésnek hathat, noha ezek a körök is sok érdekességet tartogatnak. Ha azt mondom, hogy remek olvasmány, az valószínűleg túl furcsán hangozna, szóval inkább azt mondom, hogy fontos olvasmány. Már amennyiben érdeklődsz a téma iránt.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekelnek a sorozatgyilkosokról szóló dokumentumok. Mert ebben az esetben valószínűleg megvan benned a kíváncsiság, hogy vajon bizonyos embereket mi mozgat, hogy embertársaikat bántsák. Ha érdekelnek a bűntények, a manapság talán kevésbé “populáris” bűntettek, akkor a szélsőséges szekták, titkos társaságok lebilincselő olvasmány lesz számodra. Amennyiben rajongsz az ismeretterjesztő könyvekért – bármilyen témában –, szintén remek választás lehet Jonathan J. Moore kötete.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Jonathan J. Moore: Szélsőséges szekták, titkos társaságok

Világvége kultuszok, öngyilkos szekták, gyilkos kultuszok, ősi rendek, újkori titkos társaságok…

Sötét, hátborzongató utazásra kalauzoljuk az olvasót a történelem legrejtőzködőbb és legveszélyesebb titkos társaságainak világába. A világvégét áhító szektáktól az újkori bűnszervezetekig számos olyan csoportot mutatunk be, amelyek igyekeztek árnyékban maradni. A történelem hajnalától fogva mindig akadtak emberek, akik titokban gyűltek össze, és titokban tevékenykedtek.

Ez a kötet a vaskortól elindulva rajzol térképet az erőszakról: isteneknek szánt emberáldozatokról, politikai gyilkosságokról, fanatikus szektavezérekről és őrült prófétákról.

E titkos szervezetek némelyike a társadalom peremén működött, mások a hatalom központjaiban. Legyen szó rettegett halálkultuszokról vagy a világ jobbításán munkálkodó misztikus testvériségekről, ez a gazdagon illusztrált, meghökkentő részletekben bővelkedő kötet bizonyosan sok újdonsággal szolgál az olvasónak.