Csirkék és csajok címmel jelent meg K. J. Dell’Antonia chick lit regénye, mely két nővér és két csirkesütöde harcáról szól. Elsőre furcsán hangozhat, azonban az évszázados viszályt a Főzd le! című tévéműsorban mutatják be, hogy az anyagi gondokkal küzdő vendéglőknek esélyt adjanak. Azonban Mimi és Frannie csirkesütödéjének párharca sokkal mélyebb problémákat is felszínre hoz, mely a kansasi kisváros, és a New York-i luxuslakás szőnyege alá is évek óta takarosan be van söpörve.

Csirkék és csajok

A regény középpontjában két nővér áll, Amanda és Mae. Persze, ha nagyobb perspektívából nézzük, akkor Mimi és Frannie a kiindulópontja a történéseknek, akik 1886-ban megalapították a csirkesütödéiket. A legenda szerint a két nővér közt a kezdetektől viszálykodás volt, melyet az utódaik is “megörököltek”, így a két csirkesütöde személyzete utálja egymást. Amanda ráadásul a vetélytárs leszármazottjához ment férjez, így édesanyja ki is tiltotta a Mimi csirkesütödéjéből.

Ezzel szemben Mae az első adandó alkalommal elment a kansasi kisvárosból, és New Yorkban kezdett új életet. Valamilyen szinten sorsszerű a Főzd le! vetélkedő, ugyanis a Csak úgy ragyog című tévéműsorból épp most tették ki a szűrét…

A Csirkék és a csajok az ellentétek egymásnak feszülése, azonban ennél talán többről is szól. Életutak, sorsok, és ami a felszín alatt rejtőzik, de senki sem mutatná meg szívesen.

Nem minden az, aminek tűnik

A Csirkék és csajok remekül rávilágít arra, hogy nagyon sokszor más rejtőzik a felszín alatt, mint amit elsőre gondolnánk. Hogy a csillogó New York-i élet egy repedező házasságot takar. Esetleg az önként vállalt kisvárosi élet már kezd túl szűk lenni. Vagy hogy az erős páncél alatt mérhetetlen sebezhetőség lakozik. Amik alapvetően remek témák lennének, csakhogy a Csirkék és csajok leginkább tényleg a versengésről és a harcról szól.

Alapvetően tetszett a könyv, de egy idő után azt éreztem, hogy valami mintha nem lenne kerek. És talán pont ez volt a problémám, hogy szinte mindenki mindenki ellen feszült, hogy még szerencsétlen friss szerelmesek sem teljesedhettek ki békében. Nem utolsó sorban szeretem azokat a regényeket, ahol van mélység, fontos kérdésekkel foglalkozik a szerző, de itt mintha túl sok ilyen kérdést próbált volna boncolgatni, igazi, katartikus megoldások nélkül.

A Csirkék és csajok tökéletes olvasmány volt fáradt hétköznapokon, azonban hiába éreztem magam tompábbnak, megengedőbbnek, és ebből kifolyólag direkt ezért valami könnyedebb olvasmányt választottam, a végéig megmaradt a valami nem kerek-érzés. Ez pedig, hogy hiába fikció a történet, túl sok meseszerű elem van, ahol a konfliktusok varázsütésre megoldódnak. Nem rossz dolog, ha kicsit könnyebben megy a problémamegoldás, mint a való életben, de érdemes eltalálni az arányokat.

Összegzés

A Csirkék és csajok könnyed, de mégis elgondolkodtató olvasmány, így abból a szempontból remek választás volt, hogy nem igényelt 100%-os koncentrációt tőlem a fáradt hétköznapokban. Mindemellett viszont úgy éreztem, hogy mintha túl sok problémát igyekezne belezsúfolni a szerző a történetbe, amik a végén viszont tündérmese-szerűen, varázsütésre oldódnak meg. A regény vége pedig abszolút nem volt történethű számomra, főleg úgy, hogy szinte végig mindenki acsarkodott mindenkivel.

Ettől függetlenül szerettem olvasni a könyvet, de utólagosan is érzem, hogy valami nem kerek. A Csirkék és csajok Reese Witherspoon könyvklubjának egyik korábbi választása is volt, emiatt olvastam el. És lehet, hogy a többi Reese könyvklubos olvasmányom miatt vártam picit többet, mint amit kaptam a történettől.

Összességében nem rossz olvasmány, és lehetséges, hogy én vagyok túl szőrszálhasogató vele kapcsolatban. Érdemes elolvasni, ha Reese választásait kedveled, illetve az amerikai kisvárosok hangulata is vonz.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a könnyed női olvasmányokat, amikben azért van némi mélység is, akkor remek választás lehet a Csirkék és csajok. Ugyan számomra Reese Witherspoon eddig olvasott választásai közül picit kilóg, azonban ha te is tervezed végigolvasni a listát, akkor nyugodtan vedd kézbe a Csirkék és csajokat. Női sorsokról szól, abszolút nem megrázó történettel.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


K. J. Dell'Antonia: Csirkék és csajok

Három nemzedék. Két csirkesütöde. És egy recept, amitől minden a feje tetejére áll.

Egy kansasi kisvárosban Mimi csirkesütödéje immár száz éve verseng Frannie csirkesütödéjével, hogy ki kínálja a finomabb rántott csirkét, és ebből kifolyólag a két vendéglő tulajdonosai közötti viszály is száz éve tart. Ez senkit nem visel meg annyira, mint Amandát, a harmincöt éves, özvegy fiatalasszonyt, aki gyermekkorától segített az édesanyjának Mimi csirkesütödéjében, egészen addig, amíg botrányos módon feleségül nem ment a vetélytársuk fiához, és el nem kezdett Frannie csirkesütödéjében dolgozni. Amanda, hogy fellendítse a forgalmat, jelentkezik a Főzd le! valóságshow-ba, amelyben éttermek versengenek a százezer dolláros fődíjért. Ekkor még nem gyanítja, hogy ezzel igazi csirkecsatát indít el…