Végzetes ​ígéret címmel jelent meg a Kim Stone-sorozat immár kilencedik kötete, mely véleményem szerint sokkal inkább csemege a rajongóknak, semmint klasszikus krimi. Ettől függetlenül természetesen Stone és a csapata újabb gyilkossági ügyben nyomoznak, ám a szerző inkább a csapaton belüli szálakra fókuszál a szövevényes nyomozás helyett – ami így sem marad el.

Végzetes ​ígéret

A Végzetes ígéret ismét egy olyan darabja a Kim Stone-sorozatnak, melyben van némi áthallás az előző résszel kapcsolatban, nyomozati szempontból is. Gordon Cordell személye már a Gyilkos igazságban is felbukkant, azonban akkor nem ő került főszerepbe. A kilencedik rész azonban az ő gyilkosságával nyit, így Kim és a csapata óhatatlanul is arra kezd gyanakodni, hogy mélyebb összefüggés lehet a háttérben.

A gyilkos azonban első látásra teljesen random válogatja az áldozatait, miközben Stacey egy eltűnt lány ügyében is nyomoz, valamint Dawson helyére új nyomozót ültet Woody. Utóbbi pedig a csapat életét nem kicsit kavarja meg, akiknek ráadásul még a gyásszal is meg kell küzdeniük.

Az utóbbi, lélektani vonal volt az, ami igazán tetszett, mert véleményem szerint ettől lesz egy ilyen hosszú sorozat méltó arra, hogy újabb és újabb részekkel egészítse ki a szerző. Angolul már 19 rész jelent meg, és a Végzetes ígéret egyáltalán nem úgy tűnik, mintha Marsons és Stone kezdenének elfáradni, vagy kifulladni. Sőt!

Kim Stone továbbra is az egyik kedvenc nyomozóm

Az viszont kétségtelen, hogy számomra továbbra is Kim Stone az, aki a hátán viszi a könyveket, ugyanis az ő kissé mogorva, és igencsak szarkasztikus stílusa az, amit egyszerűen képtelen vagyok megunni. Azonban a nyomozó is kezd néha felengedni, ami a karakter fejlődése szempontjából nem is olyan rossz dolog. A Végzetes ígéretben pedig pont ezek a lélektani változások, amik a csapatot még egyben tartják, valamint esélyt adnak arra, hogy a környezeti változások viharaiban se essenek szét.

Tulajdonképpen a Végzetes ígéret azt adja, amit elvártam és reméltem tőle: hozza a sorozat korábbi köteteinek színvonalát, továbbá képes volt megadni azt a pluszt, amivel a karakterekhez kerülhet érzelmileg közelebb az olvasó. Nem utolsó sorban pedig természetesen a nyomozási szál is érdekes végkifejletre jut, ami nyilván nem utolsó egy krimiben – még ha a fő fókusz a nyomozókra is kerül.

Összegzés

A Végzetes ígéret noha a Kim Stone-sorozat kilencedik része (és erősen ajánlott sorrendben olvasni a köteteket), szó sincs arról, hogy a szerző csak húzná a történeteket, mint a rétestésztát. Kim Stone ismét elemében van, azonban ebben a részben a csapaton belül is lapulnak olyan feszültségek, melyeket meg kell oldani – ráadásul a sorozatgyilkos tevékenykedésével párhuzamosan.

Kim Stone továbbra is az egyik kedvenc fiktív nyomozóm, akinek a végtelen szarkazmusa folyamatosan képes megnevettetni, miközben bármilyen üggyel képes megbirkózni. A Végzetes ígéret mind a nyomozás, mind a csapat dinamikája kapcsán erősen kapcsolódik az előző részhez, de véleményem szerint pont ez teszi igazán nagyszerűvé.

A Kim Stone-sorozat részei, sorrendben

  1. Elfojtott sikoly
  2. Ördögi játszmák
  3. Egy élet ára
  4. Halálos játék
  5. Vérvonal
  6. Holt lelkek
  7. Törött csontok
  8. Gyilkos igazság
  9. Végzetes ​ígéret

Kiknek ajánlom?

Tudom, hogy vannak olyan krimisorozatok, ahol önállóan is lehet a részeket olvasni, azonban Marsons regényeivel kapcsolatosan mégis a sorrend követését javaslom. Pontosan azért, mert így tud igazán remek olvasmányélményt adni, ha ismered a csapat, és Stone hátterét. Mindezek tetejébe a nyomozás is jobban érthető a korábbi részek ismeretében. Így tehát azoknak ajánlom a Végezetes ígéretet, akik már olvasták az előző részeket is.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Angela Marsons: Végzetes ​ígéret (Kim Stone 9.)

Van, aki mindent megtenne a családjáért, és van, aki bármit ellene

A Leasowes park erdős részén egy neves, bár kétes múltú orvos holttestére bukkannak. Gordon Cordell nem ismeretlen Kim Stone felügyelő és csapata számára, hiszen egy iskolás lány halálával kapcsolatban már felmerült a neve. Dr. Cordell meggyilkolása után nem sokkal az orvos fiát is szörnyű autóbaleset éri. Egy újabb női áldozat előkerülése pedig csak tovább erősíti a gyanút, hogy valami nagyon nem stimmel az orvos egykori munkahelye, a Russells Hall Kórház körül. Kim Stone és csapata talán még sosem volt ilyen nehéz helyzetben. Egyik társuk elvesztése után senkinek sincs kedve nyitni az új kolléga felé, ráadásul egy eltűnt kamasz lány ügye is nyomja a vállukat. Pedig most minden ügyességükre szükség lesz, hiszen a gyilkos félelmetes tempóban szedi az áldozatait, és teljesen egyértelmű, hogy magától nem fog leállni.