A ​folyók asszonya címmel jelent meg Philippa Gregory a rózsák háborúja idején játszódó, és az abban valamilyen szerepet játszó nők sorsáról szóló regényfolyamának első része. Luxemburgi Jacquetta története pedig tökéletesen felvezeti, hogy mire is lehet számítani ebben a történelmi tényekre alapozó sorozatban.

A ​folyók asszonya

Az élet a 15. században gyakorlatilag senkinek sem volt habos torta, de a kuzinok háborújában résztvevő angolokra – vagy inkább angol nemesekre – ez hatványozottan igaz volt. A koronáért folytatott harc pedig nem ismert határokat, bárki és bármi lehetett járulékos veszteség.

De tulajdonképpen mi is az a rózsák háborúja ennél egy kicsit bővebben? Egy elég szövevényes csatározásról van szó, amely sokszor kissé követhetetlen, és természetesen csak a férfiakra koncentrál. Philippa Gregory viszont fordított ezen egyet, és a kezdetektől egy-egy, a háborúskodás középpontjában résztvevő nő szemszögén keresztül igyekszik elmesélni, hogy miért és hogyan történtek a dolgok.

Jacquetta, a rózsák háborúja elfeledett, ám annál fontosabb nőalakja

A ​folyók asszonya Luxemburgi Jacquetta története, aki később a boszorkány királyné (Elizabeth Woodwille) boszorkány anyjaként híresül el. Ám hogyan jutott Jacquetta ilyen magasra? A regény egyik számomra nagyon szép, és tökéletes keretet adó motívuma a szerencsekerék jele, amelyet a levegőbe rajzolnak – és amely a későbbi kötetekben is vissza-visszatér. És noha Jacquettának valamilyen szinten szerencséje volt, mert nem rángatta meg őt annyira és olyan erővel a szerencsekerék, mint például Anjou Margitot, azért A ​folyók asszonya sem egy könnyed női sorsot tár az olvasó elé.

A regény egészen részletes, és ezekben a részletekben Philippa Gregory egészen sokszor taglalja az alvó királyt, VI. Henriket, valamint az ő királynéját, Anjou Margitot. Ez viszont számomra közel sem volt unalmas, sőt, ezáltal sokkal több értelmet nyertek a száraz történelmi tények.

Philippa Gregory a történelmi tényeket veszi alapul, és a hézagokat tölti fel fiktív elemekkel – pont, mint Alison Weir –, így pedig olyan érzésem volt, hogy sokkal emészthetőbbé és érdekesebbé vált ez az időszak. Nem utolsó sorban pedig a történelem befolyásos és fontos nőalakjai sokszor homályba vésztek, mert nem férfinak születtek…

Összegzés

A ​folyók asszonya Philippa Gregory a rózsák háborúját felölelő regényfolyamának első kötete, amelyben Luxemburgi Jacquetta története és sorsa körvonalazódik. Mindezt pedig nemcsak Elizabeth Woodwille anyjának az életén keresztül olvashatjuk, hanem Gregory viszonylag részletes képet ad a korról, és arról, hogy miért robbant ki az abban az időben kuzinok háborújának hívott acsakordás az angol koronáért.

Mivel ez volt az első olvasásom Philippa Gregorytól, így örömmel konstatáltam, hogy olvasmányos és élvezetes stílusban ír, valamint az utószóban felfedi, hogy ő is a történelmi tényekre támaszkodott, miközben a regényt írta. Olyan érzésem volt a könyv olvasása közben, mint amikor azt mondják, hogy játékosan tanul az ember. Mindezek mellett pedig azok a történelmi alakok, akikről sokszor festmény sem maradt fent, hús-vér alakot öltenek, még ha ez csak a szerző ábrázolása is.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a történelmi regényeket, és/vagy érdekel a rózsák háborúja kora, akkor mindenképpen csak ajánlani tudom A ​folyók asszonyát. Amellett, hogy a középkori arisztokrata nők sorsát nagyon szépen ábrázolja, sokkal nagyobb megértést ad a kor politikájához is. Mindezt pedig olvasmányos és élvezetes stílusban tálalja Philippa Gregory, így akár egy könnyed délutáni olvasmány, akár egy történelmi utazás is kerekedhet a kötetből – ám ez már az olvasótól függ.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Philippa Gregory: A ​folyók asszonya (Rokonok háborúja 1.) (Plantagenet és Tudor regények 1.)