Nem rég jelent meg A ​Kaufman lány házassága, mely újabb történet a haszid zsidó közösségről. Vonzódom és rendkívül érdeklődöm az olyan kultúrák iránt, amik annyira zártak, hogy a 21. században is úgy tűnnek, mintha évtizedekkel, vagy évszázadokkal lennének lemaradva a világ többi részétől. Valamilyen szinten szomorú, mégis iszonyatosan kíváncsivá tesz, hogy hogyan élnek ezek az emberek. Vagy hogy egyáltalán egy ilyen rendszer hogyan tud fentmaradni a technika korában. Eve Harris könyve erről szól, olyan karaktereket vonultat fel, akik mind küzdenek a vágyaik és a szabályok közti ellentétekkel.

A haszid zsidó közösségről szóló könyvek közül eddig Deborah Feldman kötete, az Unorthodox tetszett a leginkább. A régi blogon, itt írtam is róla, hogy pontosan miért. Ez volt az egyik oka, hogy Eve Harris könyvét is mindenképp el szerettem volna olvasni, és őszintén örülök, hogy így tettem!

Az Unorthodoxhoz sajnos nem ér fel (az én szememben), de a maga nemében azt hiszem, hogy A ​Kaufman lány házassága is mindenképp megéri, hogy kézbe vedd és elolvasd. Hogy miért? Mert egy olyan kultúra mindennapjaiba leshet be az ember, amivel nem biztos, hogy minden nap találkozik. Néha ha modhatni sokkoló módon is, de jó azt érezni, hogy szabadok vagyunk, és mi irányítjuk az életünk. És ennek mentén az ember egy pillanatra a legapróbb dolgokat is képes értékelni az életében. Legalábbis nekem ezek kulcsgondolatok olyankor, amikor arról olvasok, hogy 17-18 évesen férjhez adják ezeket a lányokat. Sokakat ráadásul nem is ahhoz a fiúhoz, akik nekik tetszik, hanem akik a család szemében “jó partinak” minősülnek.

A ​Kaufman lány házassága

Chani Kaufman egy olyan lány, aki noha követi a szabályokat, mégis valamilyen szinten próbál kibújni alóluk, és lázad, bár A ​Kaufman lány házasságában nem ő az egyetlen, aki igyekszik valamilyen szinten a saját útját járni. A könyv több nézőpontból meséli el a történetet, megismerhetjük Chani, Baruch (a lány kedvese), Avromi (Baruch barátja), és a rebecen (a rabbi felesége) gondolatait is. Mind olyan karakterek, akik nyíltan és drasztikusan nem lázadnak a hagyományok ellen. Azonban a négy fal között mégis úgy élik az életüket, amiért nyilvánosan elítélnék őket. Pedig ha ezeket a mozzanatokat világi szemmel nézzük, semmi probléma nincs velük, sőt.

És itt utalnék vissza arra, hogy miért gondolkodom az ilyen könyvek olvasása közben azon, hogy iszonyatosan szerencsés vagyok. Bármikor bekapcsolhatom a tévét (mármint ha lenne, vagy akkor vonatkoztassunk inkább a Netflixre). Bármelyik sráccal kalandba vagy kapcsolatba keveredhetek bőrszíntől és vagyontól függetlenül, és ha teszem azt férjhez megyek, gyakorlatilag ugyan olyan szabadon élhetem az életem utána is, mint előtte. Gondolok itt elsősorban a zsidóknál lévő parókahordásra, vagy hosszú ruházatra a nőknél.

Kiknek ajánlom?

Maga a könyv egyébként viszonylag pörgős, nem igazán ül le a cselekmény. Alig tudtam letenni, mert kíváncsi voltam mi történik a szereplőkkel. Harris stílusa tényleg zseni, tökéletesen adagolja a feszültséget, de ahol kell mégis humoros, és jókat kuncogtam jó néhányszor. És hogy kiknek ajánlanám a könyvet? MIndenkinek, aki hozzám hasonlóan iszonyatosan kíváncsi ezekre a zárt kutúrákra vagy társadalmakra. Azoknak, akik szeretnek kimozdulni egy-egy olvasmány erejéig a komfortzónájukból. És azoknak, akik egy szuper regényt keresnek, amit nehezen tudnak letenni.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a blogon a Könyvajánló kategóriát

Eve Harris: A ​Kaufman lány házassága könyvajánló György Tekla blogján, könyvvélemény, könyves kedvcsináló, ultraortodox zsidó, haszid zsidó

London, 2008. A tizenkilenc éves Chani Kaufman épp az esküvőjére készül Baruch Levyvel, egy fiatalemberrel, akivel mind ez idáig összesen négyszer találkozott. Chani dermedten áll nővéreitől örökölt, toldott-foldott menyasszonyi ruhájában, körülötte a haredi közösség idősebb tagjai mind arról beszélnek, mennyire szerencsés lány – Baruch egy gazdag, jó nevű család fia. Chani öröme nem felhőtlen: bármit megtenne azért, hogy ne végezze agyonhajszolt, sokgyermekes anyaként, mint a nőrokonai, és kétségek gyötrik, hogy fog tudni kötődni valakihez, akit alig ismer. Szerencsére a rabbi felesége, Rivka segít neki eligazodni a zsidó asszonyok életét szabályozó temérdek előírás között – de milyen tanácsokat tud adni valaki, aki maga is küzd saját házasságának egyben tartásával?

Eve Harris első regénye feltárja a londoni ultraortodox zsidók hétköznapjait, és arra a kérdésre keresi a választ, hogyan egyeztethetők össze a vallási tradíciók a modern világ kihívásaival. A Kaufman lány házassága a 2013-as Man Booker-díj hosszú listájának egyik meglepetése volt, a szerzőre érzékeny ábrázolásmódja és metsző humora miatt sokan az új Jane Austenként tekintenek.