A sztori, amire emlékezni fogsz címmel jelent meg Kindra Hall könyve, melyet Goodreadsen az egekig magasztalnak. Év elején el szoktam olvasni néhány üzleti jellegű kötetet, szóval amikor szembe jött ez a könyv, úgy gondoltam, hogy miért is ne. Bloggerként nem vagyok vele maradéktalanul elégedett, azonban mégis tudom hasznosítani a benne lévő tudásanyag egy részét, így csalódott sem vagyok.

A sztori, amire emlékezni fogsz

Kindra Hall díjnyertes szónok és történetmesélő. A kis magyar valóságban furcsán hangzik, hogy valaki ebből is tud karriert építeni, de Amerika a lehetőségek hazája, ugyebár. A szerző trénerként is dolgozik, és vállalkozókat segít abban, hogy minél hatékonyabban tudják elmesélni a cégük történetét.

Én bloggerként nem igazán történetet mesélek, sokkal inkább a gondolataim osztom meg egy-egy könyvről vagy témáról. Ettől függetlenül úgy gondoltam, hogy lehetnek benne hasznos információk, még úgy is, ha a fülszövegből kiderül, hogy a vállalkozók a célközönség. Tanulni, fejlődni szeretek, nem utolsó sorban lehet, hogy egyszer hasznos lesz vállalkozás témában is. Továbbá úgy viszonyulok a hasonló könyvekhez, hogy elviszem belőle magammal ami hasznos, ami rezonál, és otthagyom azt, amit nem tudok hasznosítani.

Mindenhez a kommunikáció a kulcs

Kindra azt vallja, hogy a jól megválogatott szavakkal sokat el lehet érni. Én még csak tesztelgetem a különböző kommunikációs formákat, mind a munkám, mind a magánéletem során. Tény, hogy például az asszertív kommunikáció nem egy rossz dolog. Ha pedig remekül megválogatott szavakkal mesélünk el egy történetet, az igazi áttörést is hozhat.

Ha a könyvet röviden kellene összefoglalnom, akkor tulajdonképpen azt tudom mondani, hogy a szavak és a pszichológia erejével zsonglőrködik. A sztori, amire emlékezni fogsz a legelején egy erős történettel indít, amikor egy nyaraláson a szkeptikus férjének sikerült eladni egy olyan parfümöt, amit meg sem szagolt.

Mindentől függetlenül azért értékeltem 3 csillagra, mert az igen kevéske ismeretanyag mellett majdnem a könyv teljes egészében a saját meglátásait igyekszik bizonyítani, hogy a történetmesélésnek hatalmas ereje van. Úgy gondolom, hogy aki eljut odáig, hogy elolvassa a kötetet, az már valamilyen szinten hisz ebben, és sokkal inkább a “titkos” formulára kíváncsi. Amit viszont gyakorlatilag egy fejezetben rendez le a szerző. Ettől függetlenül ezt bárki át tudja ültetni a saját témájába, viszont a balanszt nem éreztem.

Kiknek ajánlom?

Vállalkozóknak, akik úgy érzik, hogy elakadtak a kommunikációban. Olyan embereknek, akiknek nem a meséléssel, sztorizással van problémája vagy elakadása, hanem annak hatékony tálalásával.

Még több könyvajánlót itt olvashatsz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Kindra Hall: A sztori, amire emlékezni fogsz vélemény, könyvajánló, könyvkritika György Tekla könyves blogján

Wall Street Journal és USA Today bestseller

Ha úrrá leszel a történeteiden, úrrá leszel az életeden.

Történetmondással mindent el lehet érni – a vezetői kommunikáció javításától kezdve az értékesítők motiválásán keresztül a konkurencia ügyfeleinek átcsábításáig. Ez a legújabb, legátütőbb üzleti eszköz. Kindra Hall bemutat négy történettípust, amelyekkel a beszélő megkülönböztetheti magát a többi beszélőtől, magára vonhatja a hallgatóság figyelmét, és javíthat vállalkozása pozícióján.

Értéktörténet – ezzel meggyőzöd az ügyfelet, hogy szüksége van a termékedre vagy szolgáltatásodra.

Alapítótörténet – ezzel meggyőzöd a befektetőket és az ügyfeleket, hogy érdemes a vállalatodba fektetniük.

Céltörténet – ezzel összehangolod és motiválod az alkalmazottakat és kollégákat.

Ügyféltörténet – ennek révén terméked vagy szolgáltatásod használója közkinccsé teheti autentikus tapasztalatait.

A történetmondás egyszerű, tanulható készség, amelyet bárki elsajátíthat. A sztori, amire emlékezni fogsz feltárja, hogy emelkednek ki a jók közül a legjobbak. Esettanulmányok, cégprofilok, anekdoták és saját, eredeti kutatások felhasználásával, lépésekre bontva mondja el, hogyan találj rá a saját történeteidre, és hogyan dolgozd ki azokat – üzleti céljaid szolgálatába állítva. Mindenkiben ott vannak a történetek – csak nem mindenki mondja el. Neked mi a sztorid? És hogyan fogod elmondani?

Kindra Hall profi történetmondó, Amerika-szerte ismert, díjnyertes szónok. Írásait közölte az Entrepreneur.com. Heti rovata van az Inc. magazinnál, a Success magazin állandó szerzője. New Yorkban él férjével és két gyermekükkel. Ez az első könyve magyarul.