Az ​utazó címmel jelent meg Diana Gabaldon Outlander-sorozatának harmadik kötete. És ahogyan a cím is sugallja, Claire és Jamie nagy utazásra készülnek – még ha nem is teljesen önszántukból.

Az ​utazó

Az Outlander-sorozat harmadik kötetében éreztem, hogy úgy igazán beindultak az események. Az ​utazó Claire és Jamie szerelmét tekintve egy hatalmas váltás az előző kötetekhez képest, mert 20 évet ugrunk az időben, amikor a kedvenc szerelmespárunk ismét találkozik. Ehhez viszont viszonylag hosszan jutunk el, mert Diana Gabaldon részletesen kifejti, hogy mi is történt a két találkozás között a szereplőkkel.

Emlékszem, hogy az első olvasás alkalmával kissé szenvedtem Jamie részeivel, viszont most, az újraolvasás során ezek valahogy sokkal gördülékenyebbnek érződtek. Számomra az is érdekes volt, hogy mennyi apró előreutalás van a regényben, amelyek fölött első alkalommal elsiklottam.

Az utazó cselekménye számomra két, viszonylag elhatárolható részre oszlott: az első felében a kiesett húsz év felelevenítése kapott központi szerepet, míg a második részében a karibi térségbe tett utazás részleteit bontotta ki a szerző. Emellett pedig két idősíkon játszódik a történet, Claire és Jamie, valamint Brianna és Roger kettőse között oszlanak fel a fejezetek.

Noha nem központi karakter, ám Geilis Duncan története volt számomra az egyik legérdekesebb szála Az utazónak, aki ismét borsot tört Claire-ék orra alá.

Összegzés

Az utazó számomra egy egészen éles váltás volt az első két részhez képest, amelynek oka leginkább az időbeli ugrás volt. Ettől függetlenül nagyon szerettem olvasni ezt a részt is, sőt, az újraolvasás sokkal pozitívabb élmény volt, mint az első alkalom. Ennek oka az, hogy amíg a tévésorozatban nagyon sok, amolyan átkötő jelenetet kihagytak a dinamika érdekében, addig a könyvben ezeket viszonylag részletesen ismerheti meg az olvasó. Így utólag visszagondolva nem érzem, hogy hátrány lenne, habár a cselekmény előzetes ismerete előnyt jelentett számomra, hogy jobban élvezzem ezeket a fejezeteket. Ezt pedig azért éreztem így, mert legelőször azonnal tudni akartam, hogy mi történik a karakterekkel, és emiatt kevésbé kötöttek le a visszapillantások.

Az Outlander könyvsorozat részei, sorrendben

  1. Az idegen
  2. Szitakötő borostyánban
  3. Az utazó 1-2.
  4. Őszi dobszó 1-2.
  5. A lángoló kereszt 1-2.
  6. Hó és hamu lehelete 1-2.
  7. Csontok visszhangozzák 1-2.
  8. Szívem vérével írva 1-2.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik olvasták a sorozat előző részeit, ugyanis egybefüggő cselekményről van szó az Outlander-szériában. Noha elég hosszúak a kötetek, úgy gondolom, hogy megéri adni nekik egy esélyt, mert ha kedveled az időutazós történelmi romantikus-kalandregény műfajt, akkor gyakorlatilag azonnal függővé tesznek Diana Gabaldon könyvei.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Diana Gabaldon: Az ​utazó (Outlander 3.)