Legendary címmel jelent meg Stephanie Garber Caraval-sorozatának második része, melyben folytatódik a különös mese. Noha az első rész happy enddel zárult, Tella, Scarlett, és a Caraval történetének közel sincs vége. A Dragna nővérek ismét fejest ugranak a misztikus játékba, ahol senki és semmi sem az, akinek és aminek tűnik.

Legendary

Bevallom, számomra kissé csalódás volt a Legendary a Caraval után. Nem volt rossz, de valamiért nem volt meg az a varázslat sem olvasás közben, mint amire az első rész után számítottam. Noha a történet pörgött, voltak érdekes fordulatok, mégis inkább egy átvezető kötet érzését adta a második rész.

Ugyanis Stephanie Garber fordított a felálláson: a Legendary Tella és Dante párosára koncentrál, míg Scarlett és Julian háttérbe szorulnak. Ebben a kötetben már nem a Caraval varázsán van a fókusz, hanem Legend kilétén – és Tella küldetésén. A lány mindenképpen meg akarja menteni az anyjukat, ezért alkut köt: ki kell derítenie Legend igazi nevét, ezzel pedig a játékmester sorsát is megpecsételi. Ha nem jár utána a titoknak, akkor viszont az édesanyja megmentésének reménye vész el. Tella kutyaszorítóba kerül, miközben elindul a Caraval, az óra pedig egyre hangosabban ketyeg…

Tulajdonképpen nem tudom megmondani konkrétan, hogy mi volt az a pontja a regénynek, ami miatt bennem van ez a semmilyen érzés. Olvasgattam véleményeket, és ezekből számomra kiderül, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Viszont mindenképp kíváncsi vagyok mind a befejező-, mind a kiegészítő kötetekre is ettől függetlenül.

Összegzés

Számomra a Legendary nem hozta azt a katartikus olvasmányélményt, mint amit a Caraval adott. Nem csoda, az első résszel igen magasra tette azt a bizonyos lécet Stephanie Garber, így csak abban bízok, hogy a befejezés maradandót alkot majd. Nem mondanám rossznak a Legendaryt, és meg sem tudom határozni, hogy honnan fakad ez az érzésem, ami egészen furcsa, ha belegondolok.

Ettől függetlenül nem volt rossz olvasmányélmény. A már ismerős Caraval-világ pedig kellemes komfortérzetet adott, csak úgy, mint a szereplők. Kíváncsi leszek a Finale-ra, hogy fel tud-e érni a nyitókötethez.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretted az első részt, akkor mindenképpen olvasd el a folytatást is – sokaknak jobban is tetszett a Legendary, mint a Caraval. Ha kedveled a misztikus, ifjúsági fantasy történeteket, akkor is remek választás lehet. Kicsit olyan, mint az Éjszakai cirkusz YA változata hangulatban.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Stephanie Garber: Legendary (Caraval 2.)

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.

Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.

Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.

A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem tudja teljesíteni, amit az alkuban ígért, és nem szolgáltatja ki Legend igazi nevét, mindent elveszít – talán még az életét is. De ha nyer, Legend meghal, és a Caraval örökre megsemmisül.

Isten hozott újra a Caravalban… a játék még csak most kezdődik igazán!