Mi vagyunk az ókori rómaiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött címmel jelent meg David Long gyermekeknek szánt történelmi ismeretterjesztő könyve, melyben az ókori rómaiak mindennapjait mutatja be. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent kiadvány az ókori Rómában élt embereket, foglalkozásukat, és egyéb érdekességeket mutat be.

Mi vagyunk az ókori rómaiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött

Az ókori Róma, a nagy császárok, fürdők, és a latin nyelv bölcsője. De vajon milyen lehetett abban az időben, a Római Birodalomban az élet? Valószínűleg sokan gondolkodtunk el ezen, amikor az iskolapadban a rómaiakról tanultunk. Vagy akár amikor esetleg később, egy regényben olvastunk róla.

David Long kötetének célközönsége elsősorban a gyermekek, azonban felnőttként is érdekes volt elolvasni a könyvet. Noha a sok illusztráció, a viszonylag nagy betűk, és a kezdő olvasóknak szánt könnyítések újra azt éreztették velem, mintha újból gyerek lennék, azért felnőttként is hasznosnak bizonyult az információanyag.

Úgy gondolom, hogy ha az ember felnőtt fejjel érdeklődik a mindennapi történelem iránt, nem ciki “kicsiben” kezdeni. A Mi vagyunk az ókori rómaiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött pedig maximálisan segít benne, hiszen a legalapvetőbb információkat adja át az ókori Róma életéből: az ott élt emberek mindennapjait, egészen az uralkodótól, a papnőn át a pékig.

A könyv felépítése

A Mi vagyunk az ókori rómaiak felépítése hasonló, mint a Mi vagyunk az ókori egyiptomiak. A kötet elején szót ejt a szerző arról, hogy mi volt a Római Birodalom, mi történt vele, illetve hogy mit hagytak ránk a rómaiak.

A könyv végén David Long itt is felteszi a kérdést, hogy szeretnél-e az ókori Rómában élni. Továbbá az információanyagban a Római hírességek, térkép, találmányok, istenek és istennők is helyet kapnak. Csak úgy, mint az elmaradhatatlan idővonal. A végső szószedet előtt pedig latin nyelvlecke, a római számok világa, és némi római gasztronómia is megtalálható.

Összegzés

A Mi vagyunk az ókori rómaiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött célközönsége leginkább az általános iskolás korosztály, akiknek remek lehetőséget ad ez a könyv, hogy a tananyag mellett az ókori Róma hétköznapibb arcát is megismerhessék. Felnőttként pedig olyan érzésem volt David Long könyvének olvasása közben, mintha újra gyerek lennék, ugyanis egy gazdagon illusztrált és igényes kiadványról van szó.

Nem utolsó sorban pedig mivel az ókori történelem mostanában mintha a reneszánszát élné, ezért remek lehetőség volt az alapoktól felfrissíteni a rómaiakról szóló, bevallom, kissé megkopott tudásom.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, kortól függetlenül. A még közoktatásban tanulóknak azért, mert tényleg sokat segíthet, hogy a sokszor száraz és unalmas tananyag kicsit emberibbé, érdekesebbé váljon. A felnőtteknek pedig azért, mert mostanában az ókori népek reneszánszukat élik, főleg az újramesélés-regényekben, így pedig talán az egyébként is olvasmányos kötetek még közelebb kerülhetnek hozzád.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


David Long: Mi vagyunk az ókori rómaiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött

Sok emberre van szükség egy hatalmas birodalom felépítéséhez: rabszolgákra, katonákra, kereskedőkre, mozaikkészítőkre… és császárokra is! Hallgasd meg a történeteinket, és tudd meg milyen volt az élet valójában a Római Birodalomban!

Ugorj fejest a múltba, és találkozz néhány (nem) mindennapi emberrel! Látogass el az orvoshoz, aki forró borssal kezelte a megfázást; az írnokkal, aki koromból készíti tintáját, valamint a gladiátorral, aki az életét kockáztatja a rómaiak szórakoztatása érdekében.

A Római Birodalom térképének, történelmi idővonalának és a latin kulcsszavak segítségével nyiss ablakot a régi idők világára. Kezdődhet az időutazás!