Mi vagyunk az ókori egyiptomiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött címmel jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában David Long elsősorban gyermekeknek szánt műve. A kiadvány az ókori Egyiptomban élő embereket, foglalkozásaikat, és egyéb érdekességeket mutat be.

Mi vagyunk az ókori egyiptomiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött

Biztosan sokan gondolkodtunk már el azon, hogy vajon milyen lehetett a történelem egy-egy korszakában az élet. Amellett, amit az iskolában tanultunk, engem mindig inkább a történelem hétköznapi része vonzott, ebben a kis kötetben pedig pontosan ezen van a fókusz. Noha David Long inkább az általános iskolás korosztályt célozza meg a Mi vagyunk az ókori egyiptomiak című könyvével, felnőttként is érdekes volt lapozgatni.

Főleg amiatt, mert amikor először találkoztam az ókori egyiptomiakkal, ötödik osztályban, még egyáltalán nem érdekelt a korszak. Kilencedik osztályban pedig egy borzalmas töritanárom volt, aki nemhogy érdekesen nem tudta átadni az anyagot, de inkább a félelem dominált az óráin. Szóval most, több mint tíz évvel az érettségi után kezdem újra felfedezni a történelmet, mostanában leginkább az ókort.

Noha nekem, felnőttként inkább kis színes érzésem volt, a kötelező tananyag mellett ha akkor lett volna lehetőségem elolvasni a könyvet, inkább megdobta volna az érdekességi-faktort. Hiszem, hogy a történelem attól lehet igazán érdekes és izgalmas, hogy az akkori emberek mindennapjaiba is betekinthetünk, nem pedig a kötelező politikai és hadászati adatoktól, melyek a tananyagot képezik.

A könyv felépítése

Mi vagyunk az ókori egyiptomiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött amellett, hogy az uralkodótól a legszegényebb közemberig bemutatja az ókori Egyiptom lakóit, sok más érdekességet is kínál. A kötet elején értekezik arról, hogy kik voltak az ókori egyiptomiak, milyen kincseket hagytak ránk, mai emberekre, és hogy miért voltak híresek.

A könyv végén a szerző felteszi a kérdést, hogy szeretnél-e az ókori Egyiptomban élni, és ha igen, akkor milyen életed lenne. Utána egy térkép és egy idővonal is az olvasó segítségére szolgál a könnyebb átláthatósághoz. Szót ejt a piramisok építéséről, a hieroglifákról, majd pedig interaktív feladatként segítséget ad, hogy otthon te is elkészíthesd a saját papiruszod, vagy az óegyiptomi luxus datolyagolyód. A kötet legvégén pedig egy szószedet is rendelkezésre áll.

Összegzés

A Mi vagyunk az ókori egyiptomiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött célközönsége leginkább az általános iskolás korosztály, azonban felnőttként is érdekes lehet elolvasni, átlapozni. David Long igyekszik bemutatni az ókori Egyiptomban élt emberek mindennapjait, ahogyan a tankönyvekben nem esik erről szó.

Hasznos és érdekes olvasmány, a közoktatásban tanulók részére mindenképp egy remek kedvcsináló és kiegészítő a kötelező tananyag mellé. Felnőttként pedig remek lehetőség újra felfedezni a történelmet, vagy akár az ókori egyiptomiak titkait.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, kortól függetlenül. A még közoktatásban tanulóknak azért, mert tényleg sokat segíthet, hogy a sokszor száraz és unalmas tananyag kicsit emberibbé, érdekesebbé váljon. A felnőtteknek pedig azért, mert mostanában az ókori népek reneszánszukat élik, főleg az újramesélés-regényekben, így pedig talán az egyébként is olvasmányos kötetek még közelebb kerülhetnek hozzád.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


David Long: Mi vagyunk az ókori egyiptomiak – Ismerd meg az embert a történelem mögött

Sok emberre van szükség egy hatalmas birodalom felépítéséhez: földművesekre, halászokra, rabszolgákra, kőfaragókra… és fáraókra is! Hallgasd meg a történeteinket, és tudd meg milyen volt az élet valójában az ókori Egyiptomban!

Ugorj fejest a múltba, és találkozz néhány (nem) mindennapi emberrel! Tudd meg, hogyan tengette életét a Nílus habjait szelő hajós, ismerd meg a balzsamozók különleges tudományát, valamint a papiruszkészítők munkájának csínját-bínját.

Az ókori Egyiptom térképének és történelmi idővonalának segítségével nyiss ablakot a régi idők világára. Kezdődhet az időutazás!