Napsugárlány ‒ Egy váratlan élet címmel jelent meg Julianna Margulies színésznő memoárja. Bevallom, Juliannát kevésbé ismerem, noha tudom, hogy szerepelt a Vészhelyzetben, vagy például A férjem védelmében című sorozatban is. De pont amiatt szeretek memoárokat olvasni, hogy érdekes életutakba pillanthassak bele. Ez pedig ezzel a könyvvel is megadatott.

Tesszük, amire képesek vagyunk, és néha ezzel kell beérnünk. Senki sem tökéletes.

Napsugárlány ‒ Egy váratlan élet

Ha a hollywoodi sztárokra gondolunk, akkor hajlamosak lehetünk elhinni, hogy az ő életük a születésüktől kezdve csillogó. Azonban vannak szép számmal olyan színészek, énekesek, és más tehetségek, akik bizony alulról küzdötték fel magukat. Julianna Margulies egy ezen celebek közül, ugyanis a Napsugárlány ‒ Egy váratlan élet című memoárjából nagyon szépen kirajzolódik, hogy bizony voltak káosszal és küzdelemmel teli évei.

Sőt, helyenként bevallom nehézkes is volt olvasni a színésznő beszámolóit, pont a nehéz gyerekkora miatt. Persze, van ennél sokkal rosszabb is, de Julianna helyzete sem volt tökéletesnek mondható.

Julianna a Napsugárlány című kötetében őszintén és kendőzetlenül mesél a nehézségekről, és sokszor olyan érzésem volt olvasás közben, hogy igen, valahogy így érdemes ezekhez hozzáállni. Mert ha erőpróba elé is állít az élet, akkor nincs mese, meg kell oldani a nehéz helyzeteket. De nem mindegy, hogy hogyan.

A könyv elég részletesen mesél a színésznő gyermekkoráról. Majd pedig elég részletesen mesél arról, hogy hogyan volt képes kitörni az amerikai álmot hajkurászó mókuskerékből.

Idővel megtanultam nem törődni azzal, hogy mások mit gondolnak. Az én életem volt, az én döntésem, és biztosan tudom, hogy ha még két évig maradok, nem lenne olyan az életem, mint amilyen most, és nincs olyan hely, ahol jobban szeretnék lenni, mint ahol most vagyok.

Összegzés

A Napsugárlány ‒ Egy váratlan élet egy remek memoár, melyben a szerző, Julianna Margulies őszintén mesél élete nehézségeiről és örömeiről is. Olvasmányos és izgalmas stílusban veti papírra az eddigi életét, majd pedig a tanulságokat is levonja. Számomra pozitívum, hogy folyamatosan fejlődött, így pedig képes volt kitörni a hollywoodi mókuskerékből is.

Margulies morálisan is magasra teszi a lécet, és elgondolkodtat, hogy vajon mennyi belső munka kell ahhoz, hogy az ember elfogadja, sőt, hálás legyen a jelenéért.

Más bőrébe bújni hihetetlenül klassz érzés. Levethetem a börömet, és máséba bújhatok – mi lehet önmagam megismerésének annál jobb módszere, hogy megszabadítom magam a korlátaimtól?

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki kedveli a memoárokat. És természetesen a színésznő rajongóinak kötelező olvasmány. Ha pedig nem ismered Julianna Margulies-t, akkor azért is érdemes elolvasni a Napsugárlány ‒ Egy váratlan élet című kötetet, mert “ismeretlenül” is nagy élményt tud adni.

Az én életem sem volt nehézségektől mentes, de nélkülük szüntelenül valami többet keresnék, és nem láttam volna meg, ami az orrom előtt van. Szóval inkább mérhetetlen hálát érzek azért, hogy pontosan ott vagyok, ahol.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Julianna Margulies: Napsugárlány ‒ Egy váratlan élet

A Férjem védelmében és a Vészhelyzet című sorozatokban nyújtott kiváló alakításáról ismert színésznő, Julianna Margulies biztos kézzel jegyzi le élete és munkája történetét ebben a mélyen felkavaró memoárban. Művét a Good Housekeeping az év egyik legjobb könyvének nevezte: “A felnőtté válásról szóló, végtelenül személyes beszámoló egy fiatal nőről, aki zűrzavaros és vándorélettel járó gyermekkora közepette próbál értelemre lelni az őt körülvevő világban.” – Katie Couric

Julianna pirospozsgás, eleven kislányként kapta a családjában a “Napsugárlány” becenevet. Nagyon kicsi volt még, amikor elváltak a szülei, így aztán gyermekkorában rengeteget kellett utazgatnia különc anyja és távol lévő apja miatt, s meglehetősen bohém neveltetésben részesült. Élt Párizsban, Angliában, New Yorkban és New Hampshire-ben is, és mindenhol nagy felfordulás, bizonytalanság vette körül. Ekkoriban eszmélt rá, hogy nincs más hátra, neki kell rendet teremtenie a rendetlenségben, segítenie másokon, és végül fiatal nőként megtalálnia a maga útját a világban, hogy elismert színésznő válhasson belőle.

Ez persze nem ment könnyen: nehéz döntéseket kellett meghoznia, bonyolult kapcsolatokkal és megsemmisítő visszautasításokkal kellett szembenéznie; ugyanakkor szép számmal akadtak olyan pillanatok is, amikor sors, hit és tehetség összeadódott: Julianna felejthetetlen sikereket könyvelhetett el a pályáján és a magánéletében egyaránt. Ezek a pillanatok változtatták végül nyugalommá a korábbi káoszt. A Napsugárlány című könyv kendőzetlenül őszinte és magával ragadó önéletrajz egy olyan nő tollából, aki a kavarodásban sem hátrál meg, és ezzel erőt ad embertársainak, inspirálja olvasóit.