Marilyn Monroe és Hollywood csillagai címmel jelent meg a múlt század egyik legfényesebb hollywoodi csillagáról, Marilyn Monroe-ról szóló regényes életrajz. A kiadói sorozatból az általam eddig olvasott kötetek közül talán ez volt a legkeményebb dió, ugyanis a kis Marilyn gyermekkorát átitatta a szenvedés, ami olvasóként teljesen máshogy hatott rám, mint az élet egyéb dilemmái, amikről olvasok.

Marilyn Monroe és Hollywood csillagai

Bevallom, Marilyn Monroe kapcsán tisztában voltam azzal, hogy hollywoodi szexszimbólum, hogy az akkori elnökkel cicázott, és nagyjából ennyiben ki is merült a tudásom. És természetesen ezek a regényes életrajzok nem egyenlőek a “rendes” életrajzokkal, de mégis nagyon szép körvonalat ad a kötet alanyáról. Nem mellesleg nemcsak a száraz tényeket nyújtja át tálcán a két szerző, hanem bárki számára fogyasztható formára “hígítja” fel az eseményeket.

A Marilyn Monroe és Hollywood csillagai középpontjában nem Marilyn Monroe, hanem Norma Jean áll, a naiv, szeretetéhes kislány, aki néhány évvel később növeszt majd egy második bőrt, és a világnak is megmutatja magát. Addig pedig igyekszik kideríteni, hogy az anyja miért hagyta el, harcol a pótmamája szeretetéért, később pedig igyekszik mindent megtenni, hogy a férje – és annak szülei – kedvében járjon. A regény zömét ezek a küzdelmek teszik ki, és számomra pontosan emiatt volt lelkileg egy kissé megterhelő a könyvet olvasni, mert tudtam, hogy van igazság ebben, valamint teljesen más dolog felnőttként dacolni az élet viharaival, mint kisgyermekként.

Úgy gondolom, hogy Marilyn Monroe sokszor egy meg nem értett karakterként jelenik meg a valóságban, akit körbeleng valamiféle miszticizmus is. Ez pedig a kötet olvasása után egyáltalán nem meglepő. A kis Normát gyakorlatilag mindenki cserben hagyta, rá akarta erőltetni az akaratát, ehhez pedig főnixmadárként kellett újjászületnie, hogy megvalósíthassa az álmait.

Összegzés

A Marilyn Monroe és Hollywood csillagai nem könnyű olvasmány lelkileg, azonban mégis megéri esélyt adni neki, ha érdekel Norma Jean útja a szexszimbólum, Marilyn Monroe-vá válásáig. Avagy miből lett a cserebogár. Azon túl, hogy egy hányattatott gyermekkor krónikája a Beinert nővérek regénye, nagyon szépen kirajzolódik belőle, hogy kemény munkával, kitartással, és az álmainkhoz való ragaszkodással messzire juthat az ember. Keserédes történet egy ikonikus nőről, és kicsit messzebbről szemlélve igazán inspiráló is.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel Marilyn Monroe élete, azonban inkább egy élvezhetőbb formában ismerkedne meg vele, semmint a száraz tényeket akarná böngészni. Az Ikonikus nők-sorozat emiatt is remek, hozza a színvonalat, amit az ember olvasóként elvár, mindeközben pedig a történelem sokszor elfeledett, mégis fontos nőalakjait hozza közelebb bárkihez, aki kézbe veszi az adott könyvet. Ha lelkileg nehezebben viseled a gyerekek szenvedéseiről szóló olvasmányokat, akkor is érdemes szép lassan és komótosan – ahogyan én is tettem – elolvasni a Marilyn Monroe és Hollywood csillagait, ugyanis az összkép mindenképpen kárpótol.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Claudia Beinert & Nadja Beinert: Marilyn Monroe és Hollywood csillagai

Los Angeles, 1942. Norma magányos gyermekkorában az egyedüli menedéket a mozi jelenti. A hollywoodi színésznők a filmekben sokkal magabiztosabbak nála. Ő is filmsztár szeretne lenni, a szülők által elrendezett házassága miatt azonban le kell mondania az álmáról. Jim mégis az első szerelme lesz, és felébreszti benne az érzékiséget. Később egy fotós akarja a modelljeként híressé tenni. A kamera előtt Normából csak úgy árad az életerő, és minden önbizalomhiányának nyoma vész. Egyszeriben biztosan tudja: rivaldafénybe akar kerülni, mert csakis az teheti boldoggá. Előbb azonban meg kell törnie korának álszemérmes szabályait, hogy az legyen, akinek mindmáig ismeri a világ: Marilyn Monroe, a szexszimbólum, a filmtörténet egyik legnagyobb ikonja.