Finale címmel jelent meg a Caraval-trilógia lezáró kötete, melyben főhőseink története a végéhez ér. Az utolsó kaland kapcsán a Dragna nővérek összecsapnak a Fátumokkal, illetve új és izgalmas titkok is kiderülnek. Nem utolsó sorban pedig ez a történet is eléggé addiktív, olvasás közben képtelenség csak úgy letenni a könyvet.

Minden történet négy részből áll: a kezdete, a közepe, a majdnem-vége és a valódi vége. Sajnos nem mindenki részesül igazi befejezésben. A legtöbb ember feladja, amikor a történetében a legrosszabbra fordulnak a dolgok, és reménytelennek érzi a helyzetét. Pedig épp ekkor van leginkább szüksége a reményre. Csak a kitartóak juthatnak el az igazi befejezésig.

Finale

A Fátumok kiszabadultak, Legend bejelentette a trónigényét, Tella a szerelme miatt gyötrődik, eközben Scarlett és Julian sem nyugodhatnak meg. Távolról úgy tűnik, hogy nincs minden veszve, azonban a Finale kezdetén beindulnak az események, a szálak pedig egyre szövevényesebbé válnak. A végső összecsapásban pedig olyan titkok is kiderülnek, melyekre egyik Dragna lány sem számított.

Tulajdonképpen elég nehéz erről a történetről spoilermentesen írni, főleg hogy egy trilógia zárókötetéről van szó. A második rész, a Legendary nem nyerte el maradéktalanul a tetszésem, azonban a Finale lapjai ismét berántottak a Caraval univerzumába, és hasonló olvasmányélményt adtak, mint az első rész. Az események nagyon gyorsan pörögnek, illetve nekem a tagolás is nagyon tetszett, ami még inkább meseszerűvé tette az egész történetet.

Összességében nézve Scarlett és Tella hatalmas utat tettek meg az első rész eleje óta, Stephanie Garber pedig szerintem kimagaslót alkotott ifjúsági fantasy témakörben. Tökéletes példa ez a trilógia arra, hogy nem attól lesz izgalmas vagy jó egy történet, ha minden létező és még nem létező mágikus fajjal telepakoljuk, hanem a történetvezetéstől, és egy csepp igazi mágiától. Ugyanis a mesei elemek alapjai nagyon erősen vannak jelen, a mágikus helyszínek és karakterek pedig inkább az esszenciáját adják meg a Caraval világának, mintsem hogy átessen az egész a ló túloldalára.

A szerelem zűrös dolog. Nem könnyű irányítani. De ez teszi annyira erőssé. Féktelen szenvedély. Annyit tesz, mint jobban törődni valaki mással, mint a saját életeddel.

Összegzés

Úgy gondolom, hogy mind a Finale, mind pedig a Caraval-trilógia egészében nézve egy modern mese természetfeletti elemekkel, mely inkább emlékeztet a klasszikus Disney-történetekre, mint a néha túlságosan elrugaszkodottnak érződő modern ifjúsági fantasy regények. A történet fő konfliktusát a szeretet, illetve a szeretett személyekért való önfeláldozás adja, amivel sokan tudnak azonosulni, mindez pedig egy szépen megkomponált mágikus világban helyezkedik el. A történet igazi árnyalatát pedig a karakterek motivációi adják – a jó és a rossz lehet, hogy különválik, de aztán Stephanie Garber nagyon szépen árnyalja ezeket a képeket is.

Számomra igazi felüdülés volt ez a trilógia, ahol a kevesebb néha több elv érvényesül, ráadásul remekül. Nem véletlen a hype.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a Disney meséket, ugyanis szerintem erősen fellelhető Garber trilógiájában annak az esszenciája. Nem utolsó sorban mintha az Éjszakai cirkusz “kistestvére” lenne – noha az Éjszakai cirkuszt korábban félbehagytam –, de ifjúsági vonalon abszolút hozza a hangulatát. Ha pedig kedveled az ifjúsági fantasy műfaját, akkor is telitalálat lehet – és akkor is, ha szereted a mágikus történeteket.

A Caraval-trilógia sorrendje:

  1. Caraval
  2. Legendary
  3. Finale

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Stephanie Garber: Finale (Caraval 3.)

Egy szerelem, amelyért megéri küzdeni.

Egy álom, amelyért megéri meghalni.

Egy befejezés, amelyre megérte várni.

Két hónap telt el a legutóbbi Caraval befejezése óta. Két hónapja, hogy a Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, két hónapja, hogy Legend bejelentette igényét a trónra, és két hónapja, hogy Tella rájött: a fiú, akibe beleszeretett valójában nem létezik.

Amikor életek, birodalmak és szívek sorsa múlik rajta, Tellának el kell döntenie, hogy megbízik-e Legendben, vagy régi ellenségeként kezeli. Miután rábukkan egy titokra, amely fenekestül felforgatja az életét, Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre. Legendnek pedig meg kell hoznia egy döntést, amely örökre megváltoztathatja.

A Caraval véget ért, de minden idők legnagyobb játéka még csak most kezdődik. Ezúttal nincsenek nézők – csak nyertesek vagy vesztesek.