Mindketten meghalnak a végén címmel jelent meg Adam Silvera legújabb kötete magyarul. Az LMBTQ témájú young adult regény címe pedig nem csalás, nem ámítás, valóban mindkét főszereplő meghal a végén. A fókusz mégsem ezen van, hanem a mindössze 24 óra alatt alakuló barátságukon. És az olvasót is bevonó folyamatos dilemmán: ha kapnál egy hívást, hogy egy napon belül meghalsz, te mit csinálnál az utolsó 24 órádban?

Mivel nem voltam hajlandó legyőzhetetlenül élni az összes olyan napon, amikor nem kaptam értesítést, elvesztegettem az összes tegnapom, most pedig totál kifogytam a holnapokból.

Mindketten meghalnak a végén

A Halál-hírek csapatának az a feladata, hogy minden éjjel tájékoztassa az aktuális kilépőket a tényről, hogy még aznap meg fognak halni. Ez egy remek vívmány annak érdekében, hogy mindenki kellően felkészülhessen a halálára, ebúcsúzhasson a szeretteitől, vagy akár végre elkezdjen élni.

Mateo és Rufus ugyan azon a napon kapja meg a hívást, bár ők ekkor még nem ismerik egymást. A Végnapjukat szeretnék tartalmasan tölteni, ezért a Végső Barát alkalmazáshoz fordulnak, melyen a kilépők extra gyorsan szerezhetnek társat maguknak az utolsó napjukra.

A Mindketten meghalnak a végén noha az első néhány fejezet alapján azt a hatást keltette bennem, hogy csak a két srácot állítja középpontba, körülbelül a kötet harmadánál behoz olyan mellékszereplőket is, akiknek a történetei által nemcsak Mateo és Rufus történetén gondolkodtam el, hanem azon is, hogy minden mindennel összefügg. Hogy az utcán mellettünk elhaladó emberekre is hatással lehetünk, még ha nem is tudunk róla.

Apum egyszer azt mondta, a búcsúzkodás „a leglehetségesebb lehetetlen”, mert az ember sose akar elbúcsúzni, de hülye lenne nem megtenni, ha lehetőséget kap rá.

Az élet ünneplése

Noha a Mindketten meghalnak a végén lehetne egy szomorú történet is, mégsem erről volt szó. Számomra az élet ünneplése volt az egyik fő üzenete, még egy érzelmileg eléggé megterhelő helyzetben is. Az pedig hab volt a tortán, hogy a kamasz főszereplők mennyire ügyesen adaptálódtak azokhoz a helyzetekhez, amikben sokunk lehet, hogy csak leült volna a földre csendben sírni, hogy mégis mi a fenéért velem történik ez az egész.

Ez a regény az introvertáltaknak, és szociális szorongóknak igazi csemege, hogy a sötét szobában való bújkáláson túl is vannak lehetőségek. Még ha néha rémisztőek, és egyáltalán nem pozitív végűek, sokszor lehet, hogy nem ez számít. Hanem az, hogy hogyan jutsz el odáig, mennyi élménnyel gazdagodsz az úton.

Mindegy, mikor jön el, mindannyiunk számára ott a vég. Senki nem él örökké, de amit hátrahagyunk, valaki más számára életben tart bennünket.

Összegzés

A Mindketten meghalnak a végén egy alternatív jelenbe kalauzolja el az olvasót, ahol a Halál-Hírek mindenkit egy nappal a halála előtt értesít, hogy kellően felkészülhessen az eljövendő végre. Mateo és Rufus is így találkoznak, és az egyébként sivárnak érződő életüket az utolsó napon megtöltik egy életre elegendő élménnyel. És barátsággal. Aztán valami többel is.

Adam Silvera regénye nemcsak lebilincselő olvasmány két fiúról, hanem engem folyamatos dilemmában tartott, hogy vajon ha a Halál-Hírek valós lenne, mennyiben lenne más az életünk. Főleg olyan milleniálként, aki egyébként is utál telefonálni, és akárhányszor megcsörren a mobilja, összerezzen, hogy mi a francért nem tudod inkább leírni a mondandód. Ha tudnánk, hogy 24 órán belül megszűnnek a biológiai funkcióink, vajon máshogy élnénk aznap mi is az életünk?

Ami ezektől függetlenül viszont extrém szimpatikus volt, az a Végső Barát alkalmazás. A könyvből is kiderül, hogy itt is mindenféle szándékú ember van, azonban mégis a barátkozásra fókuszál – ami véleményem szerint hasonlóan nehéz feladat manapság, mint a társkeresés.

Fontos könyv, tinédzserekről, nem csak tiniknek!

Éveket töltöttem azzal, hogy biztonságosan éljek, hogy hosszabb életet biztosítsak magamnak, és tessék, ennyit értem el vele. A célvonalnál állok, miközben soha nem futottam végig a versenyt.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki kedveli a young adult regényeket, illetve az LMBTQ történeteket, noha utóbbi számomra kevésbé volt markáns a Mindketten meghalnak a végénben. Továbbá ha szeretsz azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha, akkor is remek választás lehet ez a könyv.

→ a Mindketten meghalnak a végén a kék borítós könyvek bejegyzésben is szerepel 💎

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Mi, a Végső Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat.”

Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát.

Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.

Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.

“Üdvözlöm! A Halál-Hírektől telefonálok. Sajnálattal jelzem, hogy az elkövetkező huszonnégy óra során az Ön élete korai véget ér. A Halál-Hírek teljes csapata nevében, kérem, fogadja mély együttérzésünket. Ez az utolsó napja, használja ki minden percét, rendben?”

18 év felett ajánljuk.