Az Egyetlen szempillantás alatt jött, látott, és győzött nálam. Gyakorlatilag egy szuszra olvastam el a regényt, holott azért tartottam is tőle, mert egy egészen szívfacsaró történetről van szó. A keserédes cselekmény azonban csodaszép stílusban bontakozik ki, Finn karakterét pedig hihetetlen érzékenységgel alkotta már-már tökéletesre a szerző. Igen, én is egy lettem az Egyetlen szempillantás alatt rajongói közül, és ezt a könyvet tényleg érdemes elolvasni.

A megbánással nehéz együtt élni, képtelenség megszabadulni tőle, mert ami megtörtént, az megtörtént. Csak az önbecsapás képes megvédeni az embert, valahogy megváltoztatva a történteket, hogy könnyebb legyen elfogadni, csakhogy az anyám képtelen az önbecsapásra.

Egyetlen szempillantás alatt

Vajon mennyire változhat meg az élet egyetlen szempillantás alatt? A Miller család számára a válasz az, hogy gyökeresen. Hogy a 180 fokos fordulat is kevés lenne leírni, ami velük történik. A regény alapja ugyanis egy baleset, melyben a lakóautójuk lezuhan egy szakadékba. A balesetben a 16 éves Finn meghal, Finn apja súlyos sérüléseket szerez, a többiek pedig könnyebben sérülnek. Mivel egy hosszú hétvégén történt a baleset, térerő nincs, ellenben fogcsikorgató hideg és hóvihar zúdul rájuk, így elindul a harc az idővel. Mert vacsorázni indult a család, illetve a baráti házaspár, és azok lánya, így egyikük sem öltözött igazán melegen.

A regény narrátora a 16 éves lány, Finn, aki ugyan azonnal meghal a balesetben, de két világ közt reked. Látja a szeretteit, ám ők nem látják, és nem hallják őt. Az Egyetlen szempillantás alatt első fele a baleset, illetve annak részleteiről szól, továbbá hogy hatalmas nyomás alatt ki hogyan dönt. Vajon az emberben erősebb a túlélési ösztön, mint a kedvesség és az empátia? Kinek, és miért van több esélye épen megúszni a hidegben töltött éjszakát?

A regény második fele pedig a baleset utáni életükbe való belerázódás, melyet Finn ugyancsak szemlél, kommentál, és helyenként igyekszik kicselezni a világ rendjét, hogy segíthessen a családjának és a legjobb barátnőjének. Annak a krónikája, hogy a fizikai sérüléseken túl, vajon hogyan gyógyulnak a lelki sebek.

Ahogy látom Mo könnyeit potyogni, azon kezdek tűnődni, hogy mi határozza meg emberségünket: a körülmények, vagy inkább a lelkiismeretünk, és hogy sarokba szorítva bármelyikünk képes-e változni.

Keserédes történet, rengeteg morális kérdéssel

Bevallom őszintén, hogy azért tartottam a regénytől, mert azt hittem, hogy sokkal érzelmesebb lesz. Hogy kelleni fog egy százas zsepi az olvasáshoz. Azonban szerencsére nem ez a helyzet, ugyanis a narráció már-már tárgyilagos, és számomra csak néhány olyan rész volt, ahol elfutotta a szemem a könny. Miközben egy család tragédiája elevenedik meg az oldalakon, Redfearn a 16 éves főszereplő hangján meséli el a történéseket, meg-megállva, és elég nagy morális kérdéseket boncolgatva. Bemutatva pozitív, és negatív példát is arra, hogy hogyan cselekszik az ember élet-halál kérdésben, amikor tényleg a túlélés a tét. Hogy kinek milyen motivációja van, miért és hogyan cselekszik. Elindul, és aktívan részt vesz a történésekben? Vagy inkább a fenekén marad, és mástól várja a megoldást? Ez vajon mennyit mond el egy adott ember karakteréről, jelleméről?

Az Egyetlen szempillantás alatt rengeteg árnyalatot, finomságot vonultat fel, azonban számomra valamilyen szinten ott volt a jó és a rossz, vagy a pozitív és a negatív egymásnak feszülése is. Valószínűleg mindannyiunk életében van egy, akár a saját kárára is önzetlen Mo, és egy bárkin átgázoló Bob bácsi. Ahogyan Finn is latolgatja, sosem gondolta volna a Gold házaspárról, hogy ennyire becstelenek. Itt pedig azon gondolkodtam, hogy múltkor olvastam Zimbardo memoárját, amiben egészen sok olyan példát sorol fel, ahol látszólag fizikailag és mentálisan teljesen egészséges emberek teljesen kifordulnak magukból bizonyos helyzetekben. Szóval az Egyetlen szempillantás alatt az elemző szemléletűeknek aranybánya lehet.

Nyilvánvalóan Finn sem tud teljesen tárgyilagos maradni, hiszen minden erejével igyekszik segíteni a szeretteinek. És ezek a küzdelmek a legszívfacsaróbb részek véleményem szerint.

Összegzés

Az Egyetlen szempillantás alatt egy tragédia krónikája, ahol helyet kap a szeretet, a harag, a düh, és a változás is. Mert egy ilyen baleset alapjaiban változtatja meg a résztvevő emberek személyiségét, illetve a köztük lévő dinamikát. Amellett, hogy a történet egészen egyszerűen hihetetlennek, és mégis abszolút hihetőnek hat – emiatt pedig képtelenség elszakadni tőle –, úgy gondolom, hogy a szomorú téma ellenére mégis egy nagyon erős pozitív, életigenlő üzenetet hordoz. Hogy az elhunytak nem vágyódnak vissza, az ittmaradóknak pedig meg kell tanulniuk együtt élni a múlttal. Még akkor is, ha az erőviszonyok finoman szólva sem voltak igazságosak.

Vannak dolgok az életben, melyek alapjaiban rengetik meg a világunkat. Ami miatt lesz egy előtte, és egy utána. Nem szükségszerűen kell balesetnek, vagy gyásznak lennie. Mert picit távolabbi perspektívából nézve az Egyetlen szempillantás alatt is ezt próbálja közvetíteni, hogy nem kell szeretni a változást. De muszáj belerázódni az új ritmusba, még akkor is, ha nehéz, vagy fáj.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki kedveli a komolyabb, elgondolkodtatóbb regényeket. Ha tetszett a Ha maradnék, akkor valószínűleg az Egyetlen szempillantás alatt is remek választás lesz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

AMAZON #1 BESTELLER

Megrendítő történet veszteségről és szeretetről a Komfortos mennyország és a Hatalmas kis hazugságok rajongóinak.

A családjával síelni induló, tizenhat éves Finn Miller számára az élet egyetlen szempillantás alatt véget ér, amikor a lakóautó, amelyben utaznak, lezuhan a havas szikláról. Finn tehetetlenül, két világ között lebegve szemléli, ahogy azok, akiket szeret, a túlélésért küzdenek. A döntések, amelyeket ebben a lehetetlen helyzetben hoznak, az egész életükre kihatnak. És nem csak abban az értelemben, hogy egyetlen jó vagy rossz döntés az életet vagy a halált jelentheti. A túlélés ugyanis sokszor fájdalmasabb és nehezebb, mint maga a halál…

Az Egyetlen szempillantás alatt szívszorító és felemelő történet egy család pusztító tragédiájáról és annak utóhatásairól. Suzanne Redfearn regénye – amelyet gyakran hasonlítanak Alice Sebold Komfortos mennyország című könyvéhez – arra emlékeztet bennünket, hogy bár mindannyian esendők és sebezhetők vagyunk, a szeretet végső soron mégis megmenthet bennünket.

SUZANNE REDFEARN író, építész. Családjával a kaliforniai Laguna Beachben él, ahol két éttermük is van. Az Egyetlen szempillantás alatt a harmadik regénye. A könyv az olvasóknak köszönhetően azonnal felkerült az Amazon sikerlistájára, a Goodreadsen a legjobb húsz könyv közé választották 2020-ban, a jogait pedig tizenhét országban értékesítették.