A méhek története címmel jelent meg Maja Lunde első magyar nyelvű regénye négy évvel ezelőtt. Olvasás után, 2018 tavaszán részt vehettem a szerző norvég nyelvű könyvbemutatóján is, ahol bővebben beszélt a kötetről, majd pedig dedikálta a példányomat. A méhek története azóta is a szívemnek egy igen kedves olvasmánya. Mindezek mellett pedig rettentő fontos témára hívja fel az olvasó figyelmét a környezetvédelemmel kapcsolatban: ha eltűnnek a méhek, eltűnik az a világ, amit ma ismerünk. Pedig milyen pici lényekről van szó, igaz?

Maga A méhek története cím önmagában szerintem nem igazán kifejező. Főleg ha abból indulunk ki, hogy a jelenlegi korban, ráadásul a nagyvárosokban gyakorlatilag semmilyen kapcsolatunk nincs a méhekkel, és a régi biológiaórákból is sokan maximum csak arra emlékszünk, hogy a méhek beporozzák a virágokat, mézet készítenek, és egyébként csípnek, ha veszélyben érzik magukat. Maja Lunde könyve azért is zseniális, mert olvasás után ezeket az apró állatokat sokkal jobban megbecsüljük majd (szerintem).

A ​méhek története

A regény három idősíkon játszódik, ezek pedig első ránézésre teljesen különböznek egymástól. Először nem is értettem, hogy miért pont ez a három kor, miért pont ezek az emberek a főszereplők. Minden fejezettel változott, hogy kikkel és miért szimpatizáltam, majd pedig volt egy pont, ahol a legkevésbé szimpatikus Tao története is legalább annyira felkeltette az érdeklődésem, mint William-é és George-é.

A könyv érdekes és izgalmas, még úgy is, hogy nagyon sok méhészeti dolog van benne, viszont a felvázolt negatív jövőképhez elengedhetetlenek az alapismeretek a múltból és a jelenből. A jövő pedig reméljük, hogy csak az írónő fantáziája lesz. A méhek története egyébként lebilincselő és izgalmas olvasmány, alig tudtam letenni, amikor olvastam. Nagyon tetszett, és nemcsak azért, mert norvég, vagy mert Majával lehetőségem volt találkozni, hanem egyszerűen tényleg zseniálisan ír, felkelti, és fenntartja az olvasó figyelmét, még egy nem túl népszerű vagy ismert témában is. Mindezt pedig úgy teszi, hogy olvasás után egyszerűen átértékeled a méhek, és a természet összes élőlényének jelentőségét.

A regény disztópikus jellege pedig azért is szimpatikus, mert olyan képet fest, ami akár meg is történhet, így az olvasó bele tudja képzelni magát a helyzetbe. Át tudja érezni ezeket a problémákat, nem pedig egy teljesen külső körből szemléli, hogy jó, jó, de azért ez csak fantázia.

A fülszövegben említett három, egymástól nagyon messze lévő ember kapcsolata a könyv végén szerencsére értelmet nyer, és a három szál összekapcsolódik. Nekem nagyon tetszett a megoldás, a kapcsolatok elrendezése egyszerű és nagyszerű volt, a kötet befejezése pedig szívmelengető. Bevallom, mosolyogva csuktam be a könyvet. Olyan érzésem van, hogy 2018-ban Maja Lunde a semmiből jött, látott, és győzött – nálam legalábbis mindenképpen.

Remélem minél többen veszik majd kézbe a kötetét, mert tényleg megéri, tudjátok, az a jól ismert skandináv zsenialitás, csak most épp nem a krimi műfajában.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek. Hasznos és fontos olvasmány a körnezetvédelem fontosságáról közérthetően és olvasmányosan. Nem okoz szorongást, hanem inkább csak meglegyint egy kicsit, hogy most figyelj oda, amíg megteheted! Ha szereted David Attenborough könyveit, akkor Maja Lunde regényét is meleg szívvel ajánlom.

→ ez a bejegyzés eredetileg a teklakonyvei.hu oldalon jelent meg, kis változtatással és javítással került most kozzétételre.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Maja Lunde: A ​méhek története

Anglia, 1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat…

Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el…

Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden…

Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?

Maja Lunde 1975-ben született Oslóban, forgatókönyvíróként, gyermek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert. A méhek története az első felnőtteknek szóló regénye, amely bel- és külföldön azonnal hihetetlen sikert aratott. Hazájában elnyerte a Könyvkereskedők Díját, eddig 32 nyelvre fordították le, Németországban pedig több, mint 350 000 eladott példánnyal 2017-ben a legkelendőbb könyv lett.