Nemrég jelent meg a Rizsporos hétköznapok 3. része, mely A női szexualitás története alcímet viseli. Budai Lotti könyvsorozata nemcsak érdekes és lebilincselő, hanem igazán hasznos olvasmány is nőtörténeti szempontból. Mindezt rengeteg képpel illusztrálja a kötet.

Rizsporos hétköznapok 3.

Tavaly tavasszal olvastam a Rizsporos hétköznapok első és második részét, és gyakorlatilag azonnal megszerettem a sorozatot. Az a fajta ember vagyok, akit a történelem inkább a hétköznapi ember szemszögéből foglalkoztat, hogy őseink hogyan éltek. Természetesen az arisztokráciával foglalkozó kötet is lebilincselő volt, azonban sokkal jobban élveztem a kisemberek – és természetesen a nők – helyzetének bemutatását.

A Rizsporos hétköznapok 3. ahogyan az az alcímből is sejthető, a nőiség, és a női szexualitás történetét állítja a középpontba. Részletesen taglalja, hogy a történelem viharaiban milyen volt nőnek lenni, és főleg milyen volt szexuális nőnek lenni. Szó van benne a vándorló méh teóriájáról, mely megbolondítja a nőket és asszonyokat, a hisztériáról, és arról is, hogy miért érezték mindezt fenyegetésnek a férfiak.

Mivel a könyv egy igen részletes történeti áttekintés, így elkalauzol azokba a korokba is, ahol semmi szégyenkeltő nem volt a női testben, illetve a női vágyakban. Bemutat olyan kultúrákat, ahol a nőké a vezető szerep. És talán ezek a részek a legmellbevágóbbak annak tudatában, hogy az elmúlt 2-300 évben milyen női sorsok voltak.

Összegzés

A Rizsporos hétköznapok 3. másik nagyszerűsége számomra az volt, hogy a szexualitáshoz és intimitáshoz tartozó, vagy legalábbis szorosan kötődő témákat is kivesézi Budai Lotti. Így például olvashatunk arról, hogy az aktuális kor asszonyának hogyan ildomos viselkednie a férjével, milyen okok vezethettek ahhoz, hogy egy nő prostituáltnak állt, és mit tehetett akkor – függetlenül a társadalmi státuszától –, ha nem kívánt terhességgel kellett szembenéznie. Az elmúlt évszázadok praktikái mellett számomra új információ volt, hogy a II. világháborút követően Magyarországon volt az egyik legszabadabb az abortusztörvény.

A témaválasztás érdekes és érzékeny, ami olvasás közben számomra szemet szúrt, az a szerző involválódása. Jogosnak érzem, hogy helyenként már-már dühösen ír, viszont úgy gondolom, hogy a könyv formátuma, illetve komolysága több objektivitást igényelt volna.

Mindettől függetlenül egyrészt borzalmas belegondolni, hogy milyen sorsok voltak azért, mert az a szerencsétlen lélek nőnek született. Érzésekkel, vágyakkal. Másrészt pedig ennél a résznél is sokszor éreztem azt, hogy hihetetlen szerencsés vagyok, amiért most élek nőként, amikor bármit megtehetek, és nem szükséges férfi jóváhagyása az életem döntéseihez. Nyilvánvalóan van még hová fejlődni az egyenlőség terén, de például a 100 évvel ezelőtti viszonyokhoz képest határozott előrelépésben élünk.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek. Nőknek azért, mert szerintem fontos tudnunk, hogy kollektívan milyen történetünk van. Férfiaknak pedig azért, mert íme a lehetőség a tanulásra, érzékenyítésre. Akit esetleg a címben szereplő szexualitás szó megrémisztene, nos, semmi obszcén dolgot nem tartalmaz a kötet. Sokkal inkább arra igyekszik felhívni az olvasó figyelmét, hogy a nők is hasonló vágyakkal rendelkeznek, mint a férfiak, azonban míg utóbbiak ezekkel a vágyakkal szabadon élhettek, előbbiek életreszóló megpróbáltatásokkal néztek szembe akár egyetlen “ballépés” miatt is.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

A Rizsporos hétköznapok 3. – A női szexualitás története könyv adatai
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. - A női szexualitás története

A mai nő szexualitásának megértéséhez ismernünk kell annak múltját is.

A női szexualitást illetően évezredeken át születtek különféle, általában férfiak tollából származó elméletek és tudományos munkák. A női orgazmus mibenlétéről például Hippokratész is megalkotta a maga elméletét, és őt még számtalan másik gondolkodó követte a történelem során, olykor bizarr, máskor – a mai nő számára – nevettető vagy épp elborzasztó következtetésekre jutva. Ezek az elméletek a nők szexualitását keretek közé szorították, emellett előtérbe helyezték a férfiak kielégítését, a nőt pedig a társadalomban elfoglalt helyére szögezték. Azaz alulra.

Ennek a hozzáállásnak ma is megvannak a maradványai. Ezen maradványok mentén mutatja be e kötet a nőiség történetét a 17. századi pornográf regények világán, az első éjszaka jogán, Freud péniszirigységről szóló elméletén, a viktoriánus hisztérián és a vibrátorral gyógyító 19. századi doktorok vagy épp az erényöv mítoszán keresztül.

A fent említett elméletek nemcsak korlátozták, de tabusították is a női nemiséget és a női testet. Ezért számos tabutéma is bemutatásra kerül, mint például a menstruáció, a szüzesség, a fogamzásgátlás,

a szőrtelenítés vagy épp a prostitúció története.

A cél pedig nem más, mint hogy férfiak és nők egyaránt közelebb kerülhessenek a női szexualitáshoz, valamint hogy annak történetén keresztül megérthessék: miért élik meg ma a nők saját testiségüket úgy, ahogy.

Budai Lotti hat éve elindított Rizsporos hétköznapok elnevezésű blogját és Facebook- oldalát tízezrek olvassák nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak újragondolása ez az impozáns, szemet gyönyörködtető kiadvány, amely már a sorozat harmadik kötete. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei jelentik a garanciát arra, hogy ezt a komolyabb témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé.