A szorongás vége: Hogyan tudunk együtt élni örökös aggódásunkkal? címmel jelent meg Anna Kåver kötete. A viszonylag rövid, és méretében is apró könyv azoknak szolgálhat útmutatóul, akik életében az aggódás folyamatosan jelen van, azonban nem kóros szinten. Hogy mit is jelent ez pontosan? Ha azt érzed, hogy szoktál szorongani, azonban ez az érzés nem zsigeri félelem, akkor ez a könyv neked szól.

A szorongás vége

Még tavaly ősszel olvastam A szorongás vége című kötetet, egy olyan időszakban, amikor igazán szükségem volt rá. Segített is, meg nem is. Most, 2022 tavaszán viszont úgy gondolom, hogy sokaknak segíthet Anna Kåver kötete. A korona még mindig az életünk része, időközben a szomszédos országot megtámadták, így szerintem az a csoda, ha valaki nem szorong.

És hogy miért írom azt, hogy segített is, meg nem is? Mert fontos szem előtt tartani – ahogyan a szerző is írja az előszóban –, hogy A szorongás vége azon olvasókhoz szól, akik – még ha szomorú is így leírni – általános vagy átlagos szorongással küzdenek. Szomorú, mert az érzés rengeteg ember életében állandósult. Én egy úgynevezett generalizált szorongással küzdök, tehát vannak időszakok, amikor az érzés egészen egyszerűen megbénít, olyan szinten, hogy kihat a mindennapjaimra is.

A félelem a reakciók – gondolatok, érzelmek, testi érzetek – egész rendszere, amikor egy hirtelen, viszonylag behatárolt fenyegetéssel találjuk magunkat szembe. A pszichológiában leginkább fiziológiai reakciókra gondolunk, ha félelemről beszélünk – szívdobogás, légszomj, izomfeszültség és ehhez hasonlók. A fenyegetés lehet teljesen fizikai, például egy pisztolyt fognak a fejedhez, vagy egy medve rohan feléd. De lehet pszichés is, ha a partnered leül melléd a kanapéra, és azt mondja, hogy beszélni akar veled – mondjuk a válásról. A fenyegetés lehet valós, de lehet olyan is, amit csak beképzelünk magunknak. A félelem egy alapvető érzés, a szorongás legjelentősebb és legfontosabb építőköve.

Gyakorlati tippek a mindennapokra

A szorongás vége értelmezhető amolyan kézikönyvként is. Kicsit nehezebb olvasni, mert inkább az információkon van a hangsúly, azonban sokféle helyzetre kínál megoldást és magyarázatot is. Aki kedveli a pszichológia témájú könyveket, annak valószínűleg kevésbé lesz új a felsorolás, de ahogy az egyik tanárom mondta régen, ismétlés a tudás jó édes anyja. Ebből kifolyólag pedig új nézőpontból, pszichológiai fogalmakkal, történetekkel, illetve összefoglaló magyarázatokkal az olvasó talán egy kicsit jobban megértheti az aktuális helyzetét.

A szorongás vége igen átfogó. Végigveszi a témát több megközelítésből is, például pszichológiai, biológiai, filozófiai nézőpontból, továbbá egy nagyobb fejezet csak azzal foglalkozik, hogy milyen megoldások vannak a különböző helyzetekre és hátterekre. Ezek egy része nekem is segített, emiatt pedig úgy gondolom, hogy igen hasznos olvasmány, nem utolsó sorban a mérete miatt szinte bármelyik táskában elfér, és bármikor előkapható, olvasható.

Anna Kåver könyvének nagyszerűsége abban rejlik, hogy elmagyarázza mi az a szorongás. Ami sokak szemében lehetséges, hogy egy megfoghatatlan fogalom – csak úgy, mint a kiégés, melyről a Jöttünk, láttunk elegünk van című kötet értekezik bővebben. A magyarázatok mellett pedig megoldásokat, szemléletmódokat is kínál.

Kiknek ajánlom?

Átlagosan mindenkinek, aki szokott szorongani, vagy vannak az életében helyzetek, melyektől irracionális félelmet érez. Mindenkinek, aki szeretné gördülékenyebben venni a mindennapi kihívásokat. Ha azt érzed, hogy csak egy pici segítségre van szükséged, mert egyébként elboldogulsz a napi terhekkel.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Anna Kåver: A szorongás vége

“A szabadság, az, hogy magunk is alakíthatjuk az életünket, könnyen megzavarhat, és lebéníthatja a cselekvőképességet. Ez a szabadság ára. Hisz sok választási lehetőségünk van, és honnan tudhatjuk, melyik a jó számunkra, mi nyugtat meg minket, mitől leszünk boldogok? Milyen típusú partnert, munkát vagy érdeklődést válasszunk? Vagy egyszerűen döntsünk az egyedüllét mellett? Melyik pártra szavazzunk? Lakást vagy sorházat vásároljunk? Vágassuk le a hajunkat vagy növesszük hosszúra? Fogyasszunk bio élelmiszert vagy ne? A szabadság követelményekkel áll elő veled szemben – választanod kell, és el kell viselned ennek a bizonytalanságát. És a választások körüli bizonytalanságból következik az aggódás.”