Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Julia Quinn: Sir ​Phillipnek szeretettel (Bridgerton család 5.)

Julia Quinn: Sir ​Phillipnek szeretettel (Bridgerton család 5.)

Sir ​Phillipnek szeretettel címmel jelent meg a Bridgerton család könyvsorozat ötödik része. Ebben a történetben Eloise kap főszerepet, aki vénkisasszonyként maradt Lady Violet nyakán a szülői házban, azonban úgy tűnik, hogy számára is van remény. Egy ártatlan levelezéssel indul a kaland, melyben Eloise megszökik otthonról, hogy kiderítse, vajon Sir Phillip megéri-e a házasság vesződségét.

Kér valaki süteményt? – kérdezte Colin. – Nem? Akkor több marad nekem.

Sir ​Phillipnek szeretettel

Talán Eloise a legcserfesebb, és számomra az egyik legszerethetőbb Bridgerton testvér, így nagyon kíváncsi voltam az ő történetére. Ami ebből a szempontból sem okozott csalódást, sőt! Eloise gyakorlatilag a korabeli kisasszonyokról és úrhölgyekről kialakult kép tökéletes ellentétét testesíti meg.

Mert erényes fiatal hölgy nem vágja magát bérkocsiba éjszaka, ráadásul úgy, hogy egy szót sem szólt a családjának, hogy éppen merre tartózkodik. Mindennek tetejébe egy olyan férfi rezidenciájára tart, akit még életében nem látott. Mentségére szóljon, hogy jó ideje leveleznek, melyekből mintha az derülne ki, hogy mindketten erősen érdeklődnek a másik iránt.

Megérkezve Sir Philliphez sem lesz egyszerűbb Eloise helyzete. A férfinak ugyanis van két gyermeke, akik nem repesnek egy reménybeli mostoha ötletétől.

– Visszamegyünk az ebédlőbe? – kérdezte Anthony. – Gondolom, éhes vagy, és ha sokáig időzünk, Colin nyilván kieszi vendéglátónkat a készleteiből.
Eloise bólintott.
– Vagy ez történik, vagy mostanra már megölte.
Anthony ezen egy pillanatig elgondolkodott.
– Akkor megspórolom az esküvő költségét!

Amikor a vénkisasszony férjhez megy

A könyvsorozatban – ahogy korábban említettem – nem meglepetés, hogy az adott Bridgerton testvér összeházasodik a kiszemelt másik féllel. Sokkal inkább a hogyan jutunk el odáig című történeten van a hangsúly. Véleményem szerint a Sir ​Phillipnek szeretettel tökéletesen hozza azt, amiért én például az első részt – vagy akár magát a sorozatot – szeretem.

A humort itt nem éreztem annyira kimagaslónak (bár tény, hogy többször is jókat kacarásztam a párbeszédeken), sokkal inkább az összecsiszolódás, a kompromisszum, továbbá a helyzetkomikum került középpontba. És mindez pont jó arányban, hiszen Eloise nem egyik napról a másikra lett lázadó fruskából tisztes háziasszony, a regényben van ennek egy nagyon szép íve, ahogyan változik a karakter.

A Sir ​Phillipnek szeretettel egy igazi Bridgerton olvasmány: szívet melengető, szórakoztató, a már megismert – és általam elvárt – komfortot is hozza, melyet részben az ismerős karakterek adnak, részben pedig a szerző stílusa.

Sir Phillipnek eszébe jutott (miközben két pár erős kéz szorult torkára és nyomta a falhoz), hogy Eloise kicsit konkrétabban figyelmeztethette volna.
[…] Fivérek. Gondolhatott volna erre. Talán a legjobb lett volna nem udvarolni olyan nőnek, akinek fivérei vannak.
Pontosan négy fivére.
Négy. Csoda, hogy még életben van.

Összegzés

A Sir ​Phillipnek szeretettel Eloise Bridgerton történetét meséli el, aki – tekintve a karaktert – egyáltalán nem hétköznapi kalandokba keveredik a saját házassága okán sem. Az ötödik rész ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor eléggé elrugaszkodik a történelmi normáktól, hiszen Eloise megszökik a leendő férjéhez, aki első blikkre nem is az a tipikus jó parti címkével illethető úr.

Mindettől függetlenül nekem mégis tetszett, szerintem illett a sztori a karakterhez. Nem utolsó sorban pedig olyan érzésem van, hogy annyira kedvelem a könyveket (és a sorozatot is), a karaktereket, és a Bridgerton-atmoszférát, hogy sokkal könnyebben túllendülök olyan hibákon, amik más könyvekben esetleg zavarnának (például Sir Phillip jelleme).

Elszórakoztatott, megnevettetett és kikapcsolt, ráadásul még komfortérzetet is nyújtott (ami nyilván nem véletlen egy sorozat ötödik részénél), szóval jár neki a szeretem-könyvek 4,5 csillaga.

A Bridgerton család kötetei, sorrendben:

  1. A herceg és én
  2. A vikomt, aki engem szeretett
  3. Tisztességes ajánlat
  4. Mr. Bridgerton csábítása
  5. Sir Phillipnek szeretettel
  6. Julia Quinn: Rossz kor
  7. Csókja megmondja
  8. Esküvő lesz
  9. És boldogan éltek

Julia Quinn írói életműve

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik olvasták és kedvelték a Bridgerton család előző köteteit. Mivel a könyvek és a netflixes sorozat között azért van eltérés, így mindenképp javasolnám a regények olvasását is a teljes élményhez.

A Bridgerton család nagy és harsány família. Szinte lehetetlen bármit titokban tartani, különösen a lányok előtt; a legfiatalabb, Hyacinth olyan kíváncsi, hogy a Napóleon elleni háborút fele annyi idő alatt meg lehetett volna nyerni, ha őfelségének eszébe jutott volna Hyacinth Bridgertont kémként bevetni az ellenség ellen.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Kedves Miss Bridgerton! Elég hosszú ideje levelezünk, és bár személyesen sosem találkoztunk, nem mutattak be minket hivatalosan egymásnak, úgy érzem, jól ismerem önt. Remélem, ön is így érez. Kérem, bocsásson meg, ha túl merész vagyok, de azért írok, hogy meghívjam, látogasson meg Romney Hallban. Remélem, megfelelő idő elteltével úgy találjuk, hogy egymáshoz illünk, akkor, ha feleségül kérem, talán igent mond nekem. Sir Phillip Crane

Sir Phillip tudta, hogy Eloise Bridgerton vénkisasszony. Azért kérte meg a kezét, mert feltételezte, hogy szerény, nincsenek nagy igényei, és nagyon, de nagyon szeretne már férjhez menni. Csakhogy… nem ilyen volt, és nem így volt. Az ajtaja előtt megjelent fiatal nő minden volt, csak nem csendes, és amikor végre becsukta a száját, Sir Phillip nem akart mást, csak csókolni… illetve mást is akart. Vajon elment az esze?

Eloise Bridgerton nem mehet feleségül egy olyan férfihoz, akivel sosem találkozott! De aztán gondolkodni kezdett. .. és eltűnődött… és azon kapta magát, hogy bérkocsiban indul éjnek évadján, hogy találkozzon a férfival, akivel talán tökéletesen illenek egymáshoz. Csakhogy… nem volt tökéletes. A tökéletes férj nem lehet szeszélyes és rossz modorú, és bár Phillip nyilvánvalóan szép ember, de nagydarab, magas és erős, és nyers modorú; egyáltalán nem olyan, mint azok a londoni úriemberek, akik addig megkérték a kezét. De amikor elmosolyodik… megszűnt létezni a külvilág, és Eloise csak csodálta… vajon ez a tökéletlen férfi neki tökéletes lehet?

Exit mobile version