Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Susanna Leonard: Madame Curie és a teremtő álmok

Susanna Leonard: Madame Curie és a teremtő álmok

Madame Curie és a teremtő álmok címmel jelent meg a Marie Curie életét elbeszélő Ikonikus nők-sorozat következő darabja. Ebben a regényes életrajzban az alig hétéves Marie Salomea Skłodowska, becenevén Mania lengyel iskolai mindennapjaitól Madame Curie az unokájával való megismerkedéséig követhetjük a Nobel-díjas tudós életét. Megannyi küzdelem, bátorság, és akaraterő jellemzi ezt a regényt – és Marie Curie életét.

Az ember története pont úgy működik, mint a molekulák, ha felmelegítjük őket, mozgásba jönnek, és a velük szomszédos molekulák is mozogni kezdenek. Ha megérint minket valaki másnak az élettörténete, lehetséges, hogy a sajátunk is új irányt vesz.

Madame Curie és a teremtő álmok

Te mit tudsz Marie Curie-ről? Nobel-díjas kémiából és fizikából, illetve a szoknyájában hordta az erősen sugárzó anyagokat. Én nagyjából ennyit tudtam róla. Noha a Madame Curie és a teremtő álmok regényes életrajz, azaz a valós eseményeket fikcióval színezi ki, azt hiszem, így is méltó emléket állít Madame Curie alakjának. Ugyanis ennek a nőnek az élete igazán kemény volt, és nem csak azért, mert egy olyan világban akart tudósként érvényesülni, ahol a nők épp hogy betehették a lábukat az egyetemre. Családi- és személyes tragédiák övezték a gyermek- és ifjúkorát, nem beszélve a Lengyelországot érő orosz elnyomásról.

Susanna Leonard regénye gördülékenyen olvasható, könnyen befogadható történet erről a hihetetlen nőről. Korábban olvastam már a szintén az Ikonikus nők-sorozatban megjelent Diana, a szívek királynőjét, és a Madame Curie és a teremtő álmok hasonló élménnyel szolgált. Gyakorlatilag letehetetlennek bizonyult számomra, csak faltam az oldalakat.

Megáll az ablaknál, lenéz a szeretett Szajnára, és keserűen felnevet. Ne hagyja, hogy becsapják az érzelmei, még maga előtt áll az egész élet, még csak most kezdi felfedezni magában a tehetséget! Még csak most kezdi megsejteni, kivé és mivé is válhatna.

Regény a kitartásról és a bátorságról

A regény Marie Curie lánya, Iréne esküvőjének előestéjén kezdődik, amikor Madame Curie a férje sírját látogatja meg, és vele beszéli meg, ami épp a szívét nyomja. Elhangzik az is, hogy ők ketten – Marie és Pierre – igazán szerencsés embereknek mondhatják magukat. A temetőben összetalálkozik az egyik tanítványával is, és neki kezd el mesélni a gyerekkoráról, és hogy Lengyelországban mennyire nehéz volt érvényesülni. Hogy kislányként, olthatatlan tudásszomjjal sokszor titokban tudott csak tanulni. Mindemellett pedig felsejlik az erős lengyel nemzettudat, hiába az elnyomó oroszok jelenléte.

Noha Marie maximum csak házitanító lehetett volna, nem adta fel az álmát, hogy Franciaországban járhasson egyetemre. És az is kevésen múlt, hogy az egyetem befejezése után, amikor összetörték a szívét, kitartott az álmai mellett. Ekkor már a lányának, illetve egy orosz fiatal nőnek mesél a lánya esküvője után, hogy igenis létezik a nagy szerelem. Itt indul Marie és Pierre története.

Meg akarom fejteni ezeknek a sugaraknak a titkát, és azt akarom, hogy nekem sikerüljön először.

Úgy gondolom, hogy amellett, hogy egy igényesen megírt és elbeszélt életrajz, amiből a jelen korban kevéssé populáris Marie Curie útja rajzolódik ki, egy igazán inspiráló történet is.

Összegzés

A Madame Curie és a teremtő álmok számomra remek olvasmányélmény volt, hiszen ebben a regényben nemcsak a történelem, illetve az életrajz keveredik, hanem gyakorlatilag egy hatalmas löketnyi inspiráció és motiváció is. Hiszen ha Marie Curie-nek, a nincstelen lengyel lánynak sikerült eljutnia abban a korban egyetemre Franciaországba, amikor Lengyelországban a nők alig részesültek valamilyen oktatásban, később pedig az első nőként kapott Nobel-díjat, akkor nincs lehetetlen. Madame Curie életét tragédiák kísérték, de így sem adta fel a maga elé kitűzött célt.

Olvasmányos és szerethető történet, mellyel szórakozva ismerhettem meg ennek a kiváló nőnek az életét. És bárki hasonlóképp közelebb érezheti magához, mindenféle sallang és száraz tények nélkül, aki elolvassa Susanna Leonard regényét.

Az viszont tény, hogy a történet egészen nagy szelete koncentrál Madame Curie gyermekkorára, így aki csak és kizárólag a tudós pályájára kíváncsi, annak nem biztos, hogy jó választás. Ettől függetlenül számomra így volt kerek a sztori, így éreztem igazán sokrétűnek.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti az életrajzokat és/vagy a memoárokat, illetve érdeklődik a történelem iránt. Ha pedig a regényes életrajz, mint műfaj is közel áll hozzád, akkor a Madame Curie és a teremtő álmok kötelező olvasmány.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Megindító regény a Nobel-díjas Marie Curie-ről.

“Álmodj szép életet, majd váltsd valóra ezt az álmot.” – Marie Curie

Párizs, 1891. Marie már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egy nap megszökik az oroszok által uralt és szorongatott Lengyelországból. Aztán húsz évvel később ez az álom beteljesül: Marie a Sorbonne-on tanulhat. Keményen kellett harcolnia ezért, mert a tudomány világában nem szívesen láttak nőt. Marie azonban tudja, mit akar. Minden ellenérzés ellenére beleveti magát a kutatásba – és az életbe. Amikor találkozik a sármos fizikussal, Pierre Curie-vel, a boldogsága kiteljesedik. A férfi lesz a nagy szerelme, az a szerelem, amit keres. Pierre-rel úttörő sikereket ér el. Ezért azonban magas árat kell fizetnie, és Marie nem is sejti, milyen tragikus sorscsapásokat tartogat még számára az élet.

Egy rendkívüli tudós, lázadó és szerelmes nő története, aki megváltoztatta a világot.

Exit mobile version