Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Julie Heiland: Diana, a szívek királynője

Julie Heiland: Diana, a szívek királynője

Diana, a szívek királynője címmel jelent meg Julie Heiland kötete, mely a Kossuth Kiadó Ikonikus nők-sorozatában kapott helyet. A könyv regényes életrajz, tehát Diana életét követi végig a Károllyal való megismerkedésétől, azonban nagyon sok olyan rész van benne, melyről a publikumnak nem lehet tudomása, ezért fiktív elemekkel töltötte fel a szerző a tényeket. Picit tartottam tőle, azonban gyakorlatilag letehetetlen olvasmánynak bizonyult.

Diana, a szívek királynője

Lady Diana Spencer, avagy a walesi hercegné tragikus élete talán mindenki számára ismert. Pontosan emiatt bennem volt a félsz, hogy regényes életrajz formátumban olvassak róla, ám mégis nagyon érdekelt a kötet. Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy ez a formátum talán azoknak való, akik tudják, hogy ki volt Lady Di, az élete nagyobb mérföldköveivel is tisztában vannak, azonban nem rendelkeznek átfogó tudással vele kapcsolatban. Vagy akik esetleg szinte semmit nem tudnak róla. Ha pedig az olvasó eltekint attól, hogy elég sok fiktív elemmel fűszerezett a szöveg, akkor gyakorlatilag letehetetlen olvasmány lehet a Diana, a szívek királynője című regény.

A történet ott kezdődik, amikor Károllyal megismerkedik, noha a herceg még a nővérének, Sarah-nak udvarol. Imádom a The Crown című sorozatot – ami valljuk be, szintén elég sok fiktív elemmel operál, hiszen a személyes beszélgetéseikről nem igazán lehet tudásunk –, így nagyon sokszor azok a jelenetek pörögtek a fejemben olvasás közben. És ez egyáltalán nem rontott az olvasmányélményemen, sőt, szerintem hozzá is tett. A sorozatot remekül kiegészíti ez a könyv, főleg, amíg várunk a következő évadra.

A könyv számomra talán legerősebb pontja, hogy emléket igyekszik állítani Dianának, mindezt pedig végtelen tisztelettel teszi. Helyenként szörnyű volt olvasni amiatt, ahogyan vele bántak, és ahogyan megpróbálták elhitetni vele, hogy hisztérikus és őrült, miközben csak annyi bűne volt, hogy szomjazott a szeretetre és a melegségre.

Diana, a mai generáció szívének királynője

Maga a regény szerintem azért is szuper, mert a szüleink generációja ismerheti jobban Dianát, aki 1997. augusztus 31.-én hunyt el. A királyi család nyilvánvaló okokból gyakorlatilag törölte őt mindenféle kommunikációból, azonban pont a már említett The Crown című sorozat miatt a fiatalok is talán kezdik felfedezni maguknak.

Lady Di tragikus sorsa szívfacsaró, azonban a regényből is csodálatosan kibontakozik az újjászületése. A tétova, naiv kislány erős nővé érik, aki az anyakirálynőnek is megmondja a magáét egy ponton. És ha csak és kizárólag a könyvet nézem, akkor ezen a vonalon hozza azt, amit nagyon szeretek: az erős női karaktert. Egy olyan erős női karaktert, aki valóban létezett, és nem csak egy író vetette papírra.

Mindezek mellett a Diana, a szívek királynője című regényből hiányoltam azokat a karakánságokat, hogy például többször ugyan abban a ruhában jelent meg az utcán, hogy a fotósok számára eladhatatlan legyen az anyag, vagy hogy az edzőterembe menet hátrálva mozgott, hogy ne tudják lefotózni. Nyilvánvalóan így is egészen vaskos a könyv, de talán ezek az apróságok is hozzátehettek volna.

Összegzés

A Diana, a szívek királynője remekül ötvözi a valóságot és a fikciót, csak úgy, mint a The Crown című sorozat. Személy szerint faltam a könyv lapjait, és egyáltalán nem volt zavaró a regényes életrajz sajátossága, azaz a fiktív párbeszédek és események. Ha szeretted a sorozatot, akkor ez a regény is tetszeni fog.

A történet egyik erőssége Diana egyébként is erős és karakán karaktere, aki mintegy főnixmadárként születik újjá az évek során. Ez pedig annak tudatában, hogy egy valós személyről van szó talán még többet adott olvasóként. Ugyanakkor amellett, hogy Lady Di szinte azonnal elvarázsolt Julie Heiland tolmácsolásában is, helyenként borzalmasan nehéz volt olvasni. Amikor egy fikciót tartok a kezemben, tökéletesen el tudok vonatkoztatni az eseményektől, hiszen azok csak a könyv lapjain léteznek, azonban itt szívszorító volt a néhai hercegné tragédiáját végigkövetni úgy, hogy valóban megtörtént.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a The Crown című sorozatot, akkor mindenképpen ajánlom, ugyanis hasonló felépítésű regényről van szó – a történelmi tények keverednek a fiktív elemekkel. Lady Diana személye fantasztikus, ha őt kedveled, akkor is megéri elolvasni a Diana, a szívek királynője című kötetet. Nem utolsó sorban ha kedveled az erős női karaktereket, illetve azt a felállást, amikor a hercegnő saját magát menti meg, akkor is jó szívvel ajánlom.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

@teklakonyvei Replying to @teklakonyvei Julie Heiland: Diana, a szívek királynője könyvajánló 📚 #princessdiana #ladydiana #dianaspencer #könyvajánló #bookrecommendations #julieheiland #booktokhungary #readersofbooktok #magyartiktok @Kossuth Kiadó ♬ original sound – Tekla • 📚 & 👑

London, 1978. A tizenhét éves Diana Spencer egy pólómérkőzésen vesz részt. Mivel a fiatal lány az ország egyik legtiszteletreméltóbb nemesi családjából származik, nem idegen tőle ez a nagyvilági közeg. Otthonosan mozog az előkelő látogatók közt, és hamarosan flörtölni kezd Nagy-Britannia trónörökösével, Károly herceggel. Kevesebb mint három évvel később, 1981 júliusában az ifjú pár és 3500 meghívott már az évszázad esküvőjét ünnepli a Szent Pál-székesegyházban.

Diana a királyi család szigorú protokolljának nem tud megfelelni, ezért a beilleszkedés mindennapos kihívást jelent számára. Bár Károly nem viszonozza szerelmét, és Diana magányosnak, kirekesztettnek érzi magát az udvarban, a szívek imádott hercegnője mégis megtalálja a maga útját. A világ hamarosan a lábai előtt hever…

Exit mobile version