Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Nicholas Owen: Diana, a nép hercegnője

Nicholas Owen: Diana, a nép hercegnője

Diana, a nép hercegnője címmel jelent meg egy csoda szép fotóalbum a néhai walesi hercegné életéről, illetve halála utáni hatásáról. Nicholas Owen újságíró kötetében felvázolja Lady Diana életútját, azonban a fókusz nem a szövegen, hanem a képeken van, melyek alapján kirajzolódik Diana életútja.

Diana, a nép hercegnője

2022 augusztus végén volt Diana hercegné halálának 25. évfordulója, melynek alkalmából a Kossuth Kiadó méltó emléket állított Lady Di előtt ezzel a fotóalbummal. Ugyanis ahogyan a bevezetőben is írtam, inkább fotóalbum, mintsem életrajz. Noha a szerző a legfontosabb tudnivalókat írásos formában is közreadja, ezekkel személy szerint korábbról már tisztában voltam (a TikTok oldalamon szeptember óta a királyi családdal is foglalkozom).

Augusztusban már olvastam a Diana, a szívek királynője című regényes életrajzot (mely a tények mellett fiktív elemekre is épít) a kiadó Ikonikus nők-sorozatában, mely után a Diana, a nép hercegnője remek kiegészítést adott.

A valóság, a tények, és a már-már nevezhetjük történelemnek mellett számomra a képek és a videók legalább annyit mesélnek Dianáról, mint bármilyen szöveg.

Tragikusan rövid élet, sosem múló emlékezet

Szerintem nincs olyan jóérzésű ember, akinek ne facsarodna el a szíve Diana tragédiája kapcsán. Mondjuk én extra érzelgős vagyok mostanában, ettől függetlenül ez az album mégis egy olyan élményt adott, amit örülök, hogy nem hagytam ki.

A képek nézegetése közben az egyik, ami szemet szúrt, hogy azért voltak ők boldogok egy kis ideig Károllyal, még ha ennek a ténye sokszor el is sikkad. A másik dolog, ami talán a legnagyobb tragédia, a két gyermeke. Mostanában, ahogyan én is foglalkozom a királyi családdal, olyan emberként, akinek sajnos több tapasztalata is van közeli személyek elvesztésével, egyszerűen nem értem a protokollt, hogy minden helyzetben kötelező tartaniuk magukat. Felnőttként talán egy dolog, de Vilmos és Harry 13 és 15 évesek voltak akkoriban.

Mindemellett volt egy olyan érzésem is, hogy a Diana, a nép hercegnője Lady Diana életét ünnepli, ami nekünk, magyaroknak talán egy kissé idegen. Ám mégis sokkal pozitívabb megközelítés, még ha nagyjából lehetetlen is könnyek nélkül végiglapozni.

Összegzés

A Diana, a nép hercegnője sokkal inkább fotóalbum, mintsem életrajz. Ettől függetlenül mégis nagy élményt ad az olvasónak, nem utolsó sorban rengeteg információt tartogat, ha lassan, elmélázva lapozgatod. Nem véletlen a mondás, hogy a szem a lélek tükre.

Ettől függetlenül a szerző elmeséli a képek, és persze Diana hercegné történetét, noha nem a szöveg áll a kötet középpontjában. A könyv hangvétele pozitív, igyekszik a tényekre koncentrálni, és mentes a találgatásoktól, továbbá a bulváros megközelítésektől.

Nagyon szerettem lapozni, olvasni, meg-megállni képeknél, és elmerülni az albumban. Azt hiszem, hogy a könyvespolcom egyik éke lesz ez a kiadvány.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki érdeklődik Lady Diana élete, életútja iránt. Nem kertelek, még így is szívbemarkoló volt olvasni és nézni a könyvet, ám mégis úgy gondolom, hogy lenyűgöző és varázslatos. Rajongóknak kötelező darab a Diana, a nép hercegnője kötet! Ha pedig még csak most ismerkedsz a királyi családdal és Diana hercegnével, akkor is remek választás lehet, sőt!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

@teklakonyvei Replying to @bartusz_papa Ki volt Diana hercegné, és miért olyan fontos a személye? 🇬🇧👑 #princessdiana #ladydiana #ladydi #dianahercegné #dianaprincessofwales #royals #royalfamily #királyicsalád #princeharry #harryherceg #iiikároly #vilmosherceg #princewilliam ♬ original sound – Tekla • 📚 & 👑

@teklakonyvei Nicholas Owen: Diana, a nép hercegnője • könyvajánló 📚 Diana, a nép hercegnője címmel jelent meg egy csoda szép fotóalbum a néhai walesi hercegné életéről, illetve halála utáni hatásáról. Nicholas Owen újságíró kötetében felvázolja Lady Diana életútját, azonban a fókusz nem a szövegen, hanem a képeken van, melyek alapján kirajzolódik Diana életútja. #királyiérdekességek #royals #royalfamily #királyicsalád #britishroyalfamily #britkirályicsalád #dianaspencer #dianaprincessofwales #ladydiana #princessdiana #ladydianaspencer #dianahercegné #dianawalesihercegné #könyvajánló #könyvajánlás #booktok #booktokhungary #magyartiktok #magyarbooktok #bookrecommendations ♬ original sound – Tekla • 📚 & 👑

1997. augusztus 31-én a világot megrázta a korszak legnépszerűbb és legtöbbet fényképezett asszonyának, Diana walesi hercegnének a halála. Embermilliók gyászolták, és azóta is tovább él közös emlékezetünkben.

Nicholas Owen, a királyi család eseményeinek korábbi tudósítója feleleveníti Diana gyermek- és kamaszkorát, egybekelését Károly herceggel, gyöngéd pillanatait szeretett fiaival, sugárzó szépségét és fáradhatatlan, nemzetközi léptékű jótékonysági tevékenységét. Megemlékezik az “Anglia rózsáját” övező gyász könnyfacsaró pillanatairól. Kitér arra, miként érződik hatása fiai, Vilmos és Harry ténykedésére, akik szeretettel védik és ápolják édesanyjuk emlékét.

A több mint 250 fotóval illusztrált kötet megrendítő elevenséggel állít emléket a szívek királynőjének.

Exit mobile version