Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Jozef Karika: Félelem

Jozef Karika: Félelem

Félelem címmel jelent meg Jozef Karika második magyar nyelvű regénye. Számomra A hasadék élményét nem tudta megugrani, de határozottan kellemesen borzongató élmény volt ez is. Nem utolsó sorban azon mosolyogtam, hogy a téli szlovák turizmusnak nem feltétlen jó marketing, főleg a hegyvidéki részeknek, mert két ilyen történet után szerintem jobb az óvatosság. 😀

Félelem

A helyszín a Kistátra, egy lepukkant lakónegyed, ahová főhősünk úgy érkezik haza, hogy már az első lapokból süt a lakás iránta való ellenszene. Volna ilyen? Vagy csak a srác paranoiája? Tény, hogy kissé lassabban indul a Félelem, mint mondjuk A hasadék, de hangulatkeltésből csillagos ötös, azt meg kell vallani. Ugyanis a január-februári fogcsikorgató hidegekben játszódik a regény, és egészen egyszerűen a csontig hatoló hideg szerintem bármely évszakban meg tudja borzongatni az olvasót. Így október végén, amikor próbáltam húzni a fűtés bekapcsolását, és gondoltam, a Félelem most pont illik majd a hangulatomhoz. Nem segített rajta. Úgy 70 oldalig bírtam, aztán befűtöttem, köszi Karika.

A konvektor mellett melegedve pedig azon gondolkodtam később, hogy hasonló a Félelem felépítése A hasadékhoz, első blikkre azt gondolnám, hogy A hasadék kistestvére, ám jobban utánanézve a Félelem 2014-ben jelent meg eredetileg, míg A hasadék 2016-ban.

A Félelemben van némi Stephen King-ihletés is, amit az egyik karakter ki is mond, hogy ez olyan, mint a Mester egyik műve. Ugyanis az a gonosz erő, mellyel szembe kell néznie a karaktereknek, nem először lép színre a térség életében. Ez a King-ihleté viszont abszolút nem zavaró, sőt, inkább tisztelgésnek éreztem előtte.

Az elbeszélés E/1-es, emiatt naplószerű élmény volt az olvasás számomra. Illetve pont emiatt volt képes jobban belevonni a történésekbe is.

A sötét erő a gyerekekre vadászik

A főszereplőről nem lehet elmondani, hogy mentálisan stabil lenne, és szerintem ez az egyik olyan eleme a történetnek, ami megadja azt a plusz misztikumot, ami miatt egyszerűen nem tudtam letenni a könyvet. Hogy vajon csak a képzelete játszik vele, vagy tényleg leselkedik valami gonosz rá, illetve a régi ismerőseire a sötét, hideg erdőből?

Ahogyan halad előre a sztori, úgy tudunk meg egyre több információt arról, hogy mi lakozik a Rózsahegy környékén. Noha a hangulatkeltés tökéletes, sőt, egy ponton a szerző itt is él a hangulatfokozással (akkor még nem tudtuk, hogy ez és ez történik később), engem pont amiatt nem tudott annyira megfogni, mint A hasadék, mert nem ejtette el, hogy talán igaz is lehet. Bár egymás után két regény, ahol talán igaz is lehet a misztikum, lehet sok lett volna, szóval ez nem szőrszálhasogatás itt.

Elolvasva a fülszöveget olyan érzésem volt, hogy lehet velem van némi gond, mert egyébként este olvastam, de nem éreztem semmilyen zsigeri félelmet közben. Mondjuk nekem a horror és a thriller inkább csak érdekes és izgalmas műfaj olvasva, és csak kivételes esetekben félelmetes – szóval ne ebből indulj ki, ha tényleg csontig hatoló borzongást keresel.

Karika nagyon tud valamit, és azt hiszem, innentől kezdve engem megvett magának, hogy minden magyarul megjelenő könyvét el akarjam olvasni. Mert a Félelem azért egy remek olvasmány, a hasonlítgatás pedig csak abból fakad, hogy A hasadék egyszerűen zseniális, ami tényleg hónapokig velem maradt az olvasás után.

Összegzés

Vajon hányféle sötét erő lakozik Szlovákia hegyes vidékein? Előbb a Tribecs, most a Kistátra, ahol valami az áldozatait szedi. A Félelem alapkoncepciója a fogcsikorgató téli fagyok, illetve misztikus gyerekgyilkosságok köré épül, melyben az a valami egy idő után nem csak a gyerekekre kezd el vadászni.

A Félelem egy lendületes és olvasmányos thriller, melynek számomra egy másik nagyszerűsége pont a helyszíne. Ugyanis a szomszédban játszódik, ami mégis kézzelfoghatóbb, mint Skandinávia, vagy Amerika.

Jozef Karika regényében most is a misztikum és a valóság keveredik, az elbeszélésmód és a stílus pedig ad egyfajta varázst a történetnek. Mindent összevetve nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, a késő őszi és téli időszakban pedig még nagyobbat is szól az olvasmányélmény, mint esetleg nyári kánikulában.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretted A hasadékot, valószínűleg a Félelem is tetszeni fog. Amennyiben a misztikus horror- és thriller műfaj rajongója vagy, valószínűleg akkor is telitalálat lesz ez a regény. Karika tudja, hogy mit csinál, szóval az erősebb idegzetűeknek ajánlom a Félelem olvasását, ugyanis ez nem egy kedves kis történet, hanem thriller a javából!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


A Félelem című könyv adatai

Hátborzongató misztikus thriller A hasadék szerzőjétől!

A kiégett harmincas sok év után visszatér a városszéli lakónegyedbe, egy vérfagyasztó titkot rejtő hegy lábához, ahol a legzordabb teleken gyerekek tűnnek el. Egykori szerelmével és barátaival együtt nemcsak a gonosz erővel, hanem saját múltja árnyaival is szembe kell néznie. Addigi kudarcai és csalódásai mind semmiségek ahhoz a pokolhoz képest, ami gyermekkora helyszínén vár rá…

Jozef Karika bestsellerszerző természetfeletti elemekkel tarkított, rémületes története egyben érzékeny elbeszélés arról, hogyan befolyásolja életünket mindaz, amit gyermekként átélünk. ,,Nem pusztán egy fordulatos sztorit szerettem volna írni, jó adag félelmet akartam nyújtani az olvasóknak. Mindaddig nem voltam elégedett, amíg egy fejezet megírása után nem felkapcsolt lámpánál aludtam magam is. Viszont amikor önmagamra is sikerült alaposan ráijesztenem, azt a siker jelének tekintettem”, árulta el a szerző. A fordító munkája során a szlovákiai Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) ösztöndíjában részesült.

Exit mobile version