Site icon Tekla blogol: életmód- és könyves blog

Stranger Things hangulatú könyvek – könyvajánló, ha nem volt elég a Netflix sorozata

Stranger Things hangulatú könyvek – könyvajánló, ha nem volt elég a Netflix sorozata

Ebben a bejegyzésben olyan Stranger Things hangulatú könyvek találhatóak, melyek a sorozat következő évada előtti várakozást könnyíthetik meg a rajongóknak. A Stranger Things alkotói egy igazán különleges atmoszférát hoztak létre a ’80-as évek, a horror, illetve a kisvárosi gyerekszereplők ötvözésével, azonban a jó hír, hogy egészen sok regényben helyet kap hasonló alapfelállás. Ebben a cikkben jó néhány ilyen regényt sorolok fel, magyar és angol nyelven elérhetőeket.

Stranger Things hangulatú könyvek

A Stranger Things a Netflix sikersorozata, mely 2015. júlusában debutált. A sorozat készítői a Duffer testvérek, akik egy horror, thriller, scifi, és paranormális univerzumot alkottak meg. A Stranger Things egy Indiana állambeli kisvárosban, Hawkinsban játszódik, ahol egészen sok természetfeletti aktivitás zajlik. A kisvárost, és tulajdonképpen a világot egy csapat kiskamasz menti meg.

Ismerősek ezek az elemek? A sorozat alkotói Steven Spielberg, John Carpenter, Stephen King, és H. P. Lovecraft munkásságából merítettek ihletet, mindezt pedig az 1980-as években helyezték el. A sorozat rengeteg popkultúrális utalást tartalmaz, a legutóbbi évadban engem például a zene is levett a lábamról.

Ha pedig Stranger Things hangulatú könyvek, akkor a fentiek alapján nem meglepő, hogy egészen sok Stephen King regény kapott helyet a listában. [Stephen King életművét itt tudod csekkolni.] A sorozatból egyébként készültek könyvek és képregények is – melyekről bővebben itt olvashattok –, azonban most inkább a Stranger Things szellemét próbálom megidézni. A Stranger Things hangulatú könyvek listából én is olvastam már jó néhány regényt, továbbá számomra is remek várólista lesz a jövőre nézve. Természetesen a teljesség igénye nélkül, aki tovább csemegézne, a Goodreadsen például egészen sok, magyarul még meg nem jelent könyvet is találni a témában.

Nézzük is a szerintem legizgalmasabb Stranger Things hangulatú könyvek listáját!

Stephen King: Carrie

A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom. Végül elérkezik az érettségi bál estéje, ami felejthetetlen lesz mindenki számára, és örökre megváltoztatja a város életét.

A Carrie Stephen King sorrendben negyedik regénye, mégis elsőként jelent meg, és zajos sikert aratott: egy év alatt több mint egymillió példányt adtak el belőle. Írója akkoriban még középiskolai tanárként dolgozott, alig jött ki a fizetéséből, és ehhez a történethez nem fűzött komolyabb reményeket – kezdetben novellának szánta, de nem volt vele elégedett. Végül ki is dobta, az anekdota szerint felesége bányászta elő a szemetesből, és ő győzte meg a pályakezdő írót, hogy érdemes kidolgoznia az ötletet. Egy visszaemlékezésben afféle fordított Hamupipőke-történetnek nevezte a Carrie-t, amelyet a Rosemary gyermeke és az Ördögűző című filmekkel állítanak párhuzamba.

Stephen King: Az

Heten voltak. Hét kiskamasz barát, akiknek szembe kellett szállniuk a városukat terrorizáló rémmel. A csatornákban, a lefolyókban, a kanálisban lakó Az időről időre felszínre bukkant, és akkor útját hullák szegélyezték. Sok hulla. De Derry városában ezen senki sem lepődött meg. Az emberek halandóak, a gyerekek meg főleg. Egészen addig, amíg ők heten össze nem fogtak, hogy legyőzzék Azt.

Bill, a vezér, aki az öccse halálát akarja megbosszulni. Ben, akinek a könyvek a barátai, na meg az ennivaló. Richie, akinek mindig rosszkor jár a szája, ráadásul különféle Hangokon. Stan, aki gyűlöli a rendetlenséget és a piszkot. Eddie, akinek asztmája van és tankszerű anyja. Michael, a néger. És Beverly, a lány, akit ver az apja és akibe ketten is szerelmesek. De hogyan szállhat szembe hét gyerek az egész várost megfertőző gonosszal? Stephen King hatalmas regénye vérfagyasztó izgalmak során válaszolja meg a kérdést. És mesél még gyerekkorról és felnőttségről, pénzről és szegénységről, barátságról és kirekesztettségről, lányról és fiúról. Szóval az életről.

Stephen King: Tűzgyújtó

Andy McGee és Vicky Tomlinson egyetemistaként némi extra pénz reményében önkéntesnek jelentkezett egy szérumkísérletbe, amelyet a Műhely nevű titkos kormányzati hivatal szervezett. A végeredmény kivételes, rejtett pszichikai tehetséget nyitott meg bennük, és miután egymásba szerettek és családot alapítottak, ez még félelmetesebben nyilvánul meg szerelmükből született gyermekükben, Charlie-ban. Kislányukat a valaha látott legkülönlegesebb és leguralhatatlanabb erővel ajándékozták meg, a pirokinézissel, azzal a képességgel, hogy elméjével tüzet hozzon létre. Mikor kiderül a titok, a Műhely kegyetlen ügynökei és orvosai azon fáradoznak, hogy bármi áron felhasználhassák ezt a váratlan genetikai anomáliát saját ördögi céljaik érdekében. Ám erőszakos akcióik fellobbanthatják akár az egész világot körülöttük, mikor Charlie saját dühével vág vissza. 

Stephen King: Az Intézet

Az éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, őt pedig elrabolják. Másnap Luke egy intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak, bennük hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges természetfeletti képességekkel rendelkeznek. A szigorúan őrzött intézményt igazgató Mrs. Sigsby egyetlen célja könyörtelenül kinyerni a gyerekek erejét, akár kínzás árán is. Ahogy sorra tűnnek el társai, Luke érzi, menekülniük kell, azonban ebből az intézetből még soha senki nem szökött meg. Elindul a küzdelem a jó és a gonosz között egy olyan világban, ahol a jók nem mindig győzedelmeskedhetnek.

Az intézet az utóbbi évek legijesztőbb és legjobb könyve a horror királyától rajongói és kritikusai szerint is. Hangulatában egyszerre idéződnek fel benne a nagy klasszikusok, a Carrie, A ragyogás, A tűzgyújtó és az Az.

Joe Hill: NOS4A2

Victoria McQueen sok mindent képes megtalálni: elhányt karkötőt, eltűnt fényképet, megválaszolhatatlan kérdésekre adandó válaszokat. Amikor ugyanis kedvenc biciklijével átteker egy különleges, rozoga hídon, pillanatokon belül ott terem a céljánál, legyen az akár Massachusetts-ben, akár az ország másik felén.

A lány egy nap összeakad a vénember Charles Talent Manxszel, aki 1938-as gyártmányú, NOS4A2 rendszámtáblával ellátott Rolls-Royce Wraith-jével gyerekeket rabol el: kiszakítja őket a hétköznapi valóságból, és rejtett utakon közlekedve elviszi őket az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató ,,Karácsonyország”-ba, hogy ott örökre boldogok legyenek.

Victoria az egyetlen gyerek, akinek sikerült megmenekülnie a szörnyeteg karmaiból, és felnőttként legszívesebben elfelejtené mindazt, ami régen történt. Manx azonban képtelen kiverni a fejéből, és ismét útnak indul, legújabb utasa pedig nem más, mint Victoria kisfia.

Dan Simmons: Dermesztő ​nyár

1960 nyarán az illinois-i ElmHaven kisvárosában öt tizenkét éves fiú olyan szoros köteléket kovácsol, melyet az élet semmilyen fordulata nem képes szétszakítani. Bringázás a napnyugtában, titkos búvóhelyek az erdőben, egy idilli gyermekkor ártatlan titkai – másból sem áll az életük. Csakhogy a napfényben fürdő kukoricatáblák között olyan események történnek, melyek minden létező módon próbára teszik egymás iránti hűségüket. Amikor az éjszaka közepén megkondul egy rég elfeledett harang, a városlakók tudják, hogy vége a gondtalan időknek.

A fenyegető erődként föléjük tornyosuló Régi Központi Iskola szívében, melyet beleng a koporsók mahagóniillata, láthatatlan gonosz támad új életre. Különös és rémisztő események dúlják fel a mindennapokat, terjesztik el a rettegést az egykor oly békés közösségben. Mike, Duane, Dale, Harlen és Kevin ki akarják söpörni a városból ezt az ősi rettenetet, ezért véres háborút indítanak a titokzatos erő ellen, mely az egész éjszakát uralja.

Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Ray Bradbury (1920-2012) a mélységesen emberi sci-fi klasszikusa, a Marsbéli krónikák, a Fahrenheit 451 halhatatlan írója. Már egészen fiatal korától rendszeresen publikált különböző magazinokban. Később több mint harminc kötete jelent meg, számos írását színpadra és filmre adaptálták, többek közt Neil Gaimant és Stephen Kinget is inspirálta. Halálakor Barack Obama az egyik legnagyobb amerikai írónak nevezte, akinek a történetei segítenek megérteni, hogy a képzeletünket egymás jobb megismerésére is használhatjuk.

Jim és Will kiskamaszok, akik nagyon szeretnének már felnőni. Egy nap vándorcirkusz érkezik a városukba, szörnyszülöttekkel és fantasztikus mutatványokkal, a fiúk azonban kilesik a nagy titkot a cirkusz körhintájáról. Az ördögi Tetovált Ember és társulata a nyomukba ered. Miközben Jim és Will a legijesztőbb rémálmaikkal küzdenek meg, rádöbbennek, hogy a gyermekkorból a félelmeiken át vezet ki az út.

A Gonosz lélek közeleg hamisítatlan amerikai álom, költői regény a felnőtté válásról a gyermeki fantázia felől közelítve. Bradbury egyik leghíresebb és legnépszerűbb műve hosszú idő után most jelenik meg újra magyarul.

Naomi Alderman: A hatalom

A nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.

Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.

A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…

Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?

A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét.

Victor LaValle: Fekete Tom balladája

Az emberek azért mennek New Yorkba, hogy mágiára leljenek, és semmi sem győzheti meg őket arról, hogy ott nem fogják megtalálni.

Charles Thomas Tester csaló és svindler, akit Harlemtől Red Hookig mindenki jól ismer. Tom tudja, milyen varázsereje van egy öltönynek, hogy hogyan tegye magát láthatatlanná egy gitártokkal, és hogy miféle fekete mágia borítja a bőrét, amitől a gazdag fehérek és a rendőrök árgus szemmel bámulják, ha eléjük kerül. Azonban amikor elvisz egy okkult kötetet egy félelmetes varázslónőnek Queens szívébe, Tom előtt feltárul az igazi mágia kapuja, és ezzel olyan dolgok figyelmét irányítja magára, amelyeket soha sem lett volna szabad felébreszteni sötét szendergésükből.

Brooklyn egén gyűlnek a felhők, és Fekete Tom nyomában olyan vihar szele támad, amely az egész világot készül elnyelni.

Neil Gaiman: Óceán az út végén

Amikor egy emlék felenged, a múlt szivárog ki belőle.

Mit tehet egy hétéves fiú, ha az addig nyugodt, vidéki életet megzavarja valami, ami nagyobb nemcsak nála, de az általa ismert felnőtteknél, sőt az általa ismert világnál is? Hirtelen elszakad a saját családjától, és egyetlen hely létezik, ahova mehet: egy ház a földút végén. Ebben a házban három nő lakik, három nemzedék, nagymama, anya és lánya, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek, csakhogy mint mindennek, a segítségnek ára van.

Neil Gaiman regénye a gyermekkor varázslatát mutatja a felnőttlét karcos szemüvegén át, az ártatlanság elvesztését a tapasztalat párás tükrében, hírnevéhez méltóan egy olyan történetben, amely semmihez sem hasonlít.

Dean R. Koontz: Virrasztók

Az USA kormánya által pénzelt, szupertitkos laboratóriumban két, genetikailag átformált élőlény lát napvilágot. Az egyik egy fantasztikus kutya, emberi intelligenciával. A másik egy brutálisan agresszív, hibrid szörny. Egy napon mindkettő megszökik, és megkezdődik a hajsza, mely egybefonódik egy férfi és egy nő egymásratalálásának történetével. A páratlan feszültségű regényben a főszereplőknek nem csupán az emberi nem legsötétebb kreatúrájával kell felvenniök a harcot, de a mindenre képes alvilággal és az elszántan nyomozó nemzetbiztonságiakkal is.

Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve

Egy olyan társadalomban, ahol a nem kívánatos kamaszok testrészeit újrahasznosítják, három szökevény száll szembe a rendszerrel, mely bontásra ítélte őket.

Connortól meg akarnak szabadulni a szülei, mert túl sok a baj vele. Risa árva, és azért jelölték ki bontásra, hogy spóroljanak a költségeken. Lev szétbontását szigorúan vallásos szülei már születése pillanatában eldöntötték. A véletlen sodorja őket egymás mellé, és a kétségbeesés tartja össze őket, ahogy árkon-bokron át menekülnek, miközben tudják, hogy az életük a tét. Ha sikerül megérniük a tizennyolcadik születésnapjukat, már nem bánthatják őket de amikor egy egész világ vadászik rájuk, a tizennyolc nagyon-nagyon távolinak tűnik.

Brian K. Vaughan: Paper Girls – Újságoslányok 1.

Megérkezett az új és egyedi kalandsorozat első kötete Brian K. Vaughantól, a New York Times eladási listáját vezető SAGA írójától és Cliff Chiangtól, a WONDER WOMAN legendás rajzolójától.

1988 halloweenjét követő reggelen négy tizenkét éves újságkihordó lány felgöngyölíti minden idők legfontosabb sztoriját.

Külvárosi dráma és természetfeletti rejtélyek találkoznak ebben a nosztalgiáról, diákmunkáról, és a gyerekkor utolsó napjairól szóló sikersorozatban.

Stranger Things hangulatú könyvek – angol nyelven

Helen Oyeyemi: White ​is for Witching

In a vast, mysterious house on the cliffs near Dover, the Silver family is reeling from the hole punched into its heart. Lily is gone and her twins, Miranda and Eliot, and her husband, the gentle Luc, mourn her absence with unspoken intensity. All is not well with the house, either, which creaks and grumbles and malignly confuses visitors in its mazy rooms, forcing winter apples in the garden when the branches should be bare. Generations of women inhabit its walls. And Miranda, with her new appetite for chalk and her keen sense for spirits, is more attuned to them than she is to her brother and father. She is leaving them slowly –

Slipping away from them – And when one dark night she vanishes entirely, the survivors are left to tell her story.

“Miri I conjure you “

This is a spine-tingling tale that has Gothic roots but an utterly modern sensibility. Told by a quartet of crystalline voices, it is electrifying in its expression of myth and memory, loss and magic, fear and love.

Grady Hendrix: My Best Friend’s Exorcism

Abby and Gretchen have been best friends since fifth grade, when they bonded over a shared love of E.T., roller-skating parties, and scratch-and-sniff stickers. But when they arrive at high school, things change. Gretchen begins to act….different. And as the strange coincidences and bizarre behavior start to pile up, Abby realizes there’s only one possible explanation: Gretchen, her favorite person in the world, has a demon living inside her. And Abby is not about to let anyone or anything come between her and her best friend. With help from some unlikely allies, Abby embarks on a quest to save Gretchen. But is their friendship powerful enough to beat the devil?

Claire Legrand: Sawkill Girls

Beware of the woods and the dark, dank deep. He’ll follow you home, and he won’t let you sleep.

Who are the Sawkill Girls?

Marion: the new girl. Awkward and plain, steady and dependable. Weighed down by tragedy and hungry for love she’s sure she’ll never find.

Zoey: the pariah. Luckless and lonely, hurting but hiding it. Aching with grief and dreaming of vanished girls. Maybe she’s broken—or maybe everyone else is.

Val: the queen bee. Gorgeous and privileged, ruthless and regal. Words like silk and eyes like knives, a heart made of secrets and a mouth full of lies.

Their stories come together on the island of Sawkill Rock, where gleaming horses graze in rolling pastures and cold waves crash against black cliffs. Where kids whisper the legend of an insidious monster at parties and around campfires.

Where girls have been disappearing for decades, stolen away by a ravenous evil no one has dared to fight… until now.

Kim Fu: The Lost Girls of Camp Forevermore

A group of young girls descend on Camp Forevermore, a sleepaway camp in the Pacific Northwest, where their days are filled with swimming lessons, friendship bracelets, and camp songs by the fire. Filled with excitement and nervous energy, they set off on an overnight kayaking trip to a nearby island. But before the night is over, they find themselves stranded, with no adults to help them survive or guide them home.

The Lost Girls of Camp Forevermore traces these five girls—Nita, Kayla, Isabel, Dina, and Siobhan—through and beyond this fateful trip. We see them through successes and failures, loving relationships and heartbreaks; we see what it means to find, and define, oneself, and the ways in which the same experience is refracted through different people. In diamond-sharp prose, Kim Fu gives us a portrait of friendship and of the families we build for ourselves—and the pasts we can’t escape.

Edgar Cantero: Meddling Kids

The teen detectives once known as the Blyton Summer Detective Club (of Blyton Hills, a small mining town in the Zoinx River Valley in Oregon) are all grown up and haven’t seen each other since their fateful, final case in 1977. Andy, the tomboy, is twenty-five and on the run, wanted in at least two states. Kerri, one-time kid genius and budding biologist, is bartending in New York, working on a serious drinking problem. At least she’s got Tim, an excitable Weimaraner descended from the original canine member of the team. Nate, the horror nerd, has spent the last thirteen years in and out of mental health institutions, and currently resides in an asylum in Arhkam, Massachusetts. The only friend he still sees is Peter, the handsome jock turned movie star. The problem is, Peter’s been dead for years.

The time has come to uncover the source of their nightmares and return to where it all began in 1977. This time, it better not be a man in a mask. The real monsters are waiting.

Nathan Carson: Starr Creek

Starr Creek is the debut novella by Portland writer and musician Nathan Carson. Set in 1986 rural Oregon, Starr Creek features Heavy Metal teens, Christian biker gangs, and hopped up kids on 3-wheeled ATVs. They all collide when strange occurrences unveil an alien world inhabiting the Oregon woods.


Neked van kedvenced a Stranger Things hangulatú könyvek listából? Írd meg kommentben!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Exit mobile version